24 °C Budapest

Bérpapíron a szuperbruttó - A különbség szembetűnő

Pénzcentrum
2010. február 8. 09:18

Hárommillió munkavállaló kap több fizetést a napokban függetlenül attól, hogy emelkedett-e a bruttó bére vagy sem. Az ok a bonyolult, de az adózókra nézve kedvező szuperbruttósításban keresendő.

Egy új fogalmat, a szuperbruttósítást kell megtanulniuk a munkavállalóknak idén januártól. A munkáltatók már jól ismerik ezt a szót, mivel a január havi bérek számfejtésekor már a 2009-hez képest gyökeresen megváltoztatott 2010-es szja szabályokat kellett alkalmazniuk, erre a feladatra pedig időben fel kellett készülniük.

A szuperbruttósítás lényege, hogy az személyi jövedelemadó alapja ezentúl a bruttó munkabér 127%-a lesz. Ez után az összeg után kell megfizetni a 17 illetve 32 százalékos szja-t. Az alacsonyabb adókulccsal egészen 5 millió forintos adóalapig kell számolni, vagyis nagyjából 3,937 millió forintos éves bruttó keresetig (a pontos számot úgy kapjuk, hogy az 5 milliót elosztjuk 1,27-tel).

Az alacsonyabb keresetűek szja terheit csökkenti a megnövelt adóalap sávhatárig (3,188 ezer forintig) teljes egészében levonható adójóváírás, melynek mértéke havi 15 100 forint, de maximum a fizetendő szja. A sávhatár felett az adójóváírás mértéke lineárisan csökken egészen a nulláig, amit 4,698 millió forintos adóalapnál ér el. Ez az érték a szuperbruttó szabályt figyelembe véve nagyjából havi bruttó 308 ezer forintos bruttó havi bérnek felel meg.

A rendszert bonyolítja, hogy a járulékok alapja továbbra is a bruttó munkabér marad. A járulékszámítás azonban annyival egyszerűsödik a tavalyi évhez képest, hogy idén már nem csak a minimálbér kétszereséig, hanem a teljes bruttó bér után csupán 27%-os munkáltatói járulékterhet kell leróni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az szja szabályok változásai - bonyolultságuk ellenére - mind a munkavállalók elsöprő többségének szemszögéből, mind pedig a munkáltatók oldaláról nézve pozitívak. A legtöbbet a bruttó havi 220-280 ezer forintos sávban keresők nyerték a jogszabálymódosításokon. Egy tavaly is és idén is 240 ezer forintot kereső alkalmazott nettó bére például 16 488 forinttal emelkedett. A minimálbéresek tavaly nettó 57 816 forintot kerestek, idén pedig 60 236 forintot fognak a borítékban találni, igaz az emelkedés nagyobbik részét a 2000 forinttal megnövelt bruttó minimálbérnek köszönhetik.

Rosszabbul csak azok járnak - ők is csak havi pár száz, magasabb béreknél néhány ezer forinttal -, akik bruttó havi 1,435 millió forintot meghaladó jövedelemtartományban keresnek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?