19 °C Budapest

Vitatkozz a főnökkel, az egészséged múlhat rajta

2009. november 24. 13:32

Azok a férfiak, akik visszafojtják munkahelyi dühüket, jóval nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, mint azok, akik hamar kiadják magukból a frusztrációt.

A frissen bemutatott kutatás eredményei alátámasztották azokat a korábbi kutatásokat, melyek szerint a visszafojtott düh árt a szívnek hosszú távon. A svéd kutatók 2 755 svéd férfit vontak be a vizsgálatba 1992 és 1995 között, hogy aztán egy évtizeden keresztül vizsgálják rajtuk a düh és frusztráció hosszútávú élettani hatásait. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 41 év volt a vizsgálatok kezdetekor.

A beható tanulmány megállapította, hogy azok, akik túl gyakran alkalmazzák a pszichológiában "rejtett együttműködés" (covert coping) néven ismert technikát, vagyis az igazságtalanságokat egyszerűen szó nélkül hagyja és odébbáll, könnyen az egészségükkel fizethetnek érte.


- Nem tesz jót, ha csak elsétálsz és szó nélkül hagyod az egész konfliktust, ha úgy érzed, rosszul bántak veled - magyarázta az eredményeket Constanze Leineweber, a kutatás vezetője a Bloombergnek. - Lépned kell, jobb ha a másik fél tudomására hozod, úgy érzed, igazságtalanul ítéltek meg.

Azoknál a férfiaknál, akik elfojtották az érzelmeiket, a szívroham kockázata a duplájára nőtt, ráadásul a feszültségek gyakran pszichoszomatikus tünetekben, például hasgörcsökben nyilvánultak meg. A feszült emberek családja is szenvedett a problémától, hiszen a családfő gyakran otthon vezette le a felgyülemlett dühét. Azok, akik szó nélkül nyelték le a békát, még nagyobb veszélybe sodorták magukat, hiszen az ő csoportjukban a szívroham kockázata akár ötszöröse is lehet a normál értéknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az azonban egyelőre nem világos, mi is a legjobb megoldás a probléma tisztázására, hiszen akadtak olyan páciensek is, aki annak ellenére szenvedtek hasonló szívelégtelenségekben, hogy rendszeresen ordítottak a főnökükkel, netán kibeszélték a problémákat - azonnal vagy némi higgadás után. A legjobb persze valószínűleg az, ha egyszerűen nem vesszük szívünkre az igazságtalanságokat, és szépen megbeszéljük a nézeteltéréseket, mint igazi felnőtt emberek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?