7 °C Budapest

Vitatkozz a főnökkel, az egészséged múlhat rajta

2009. november 24. 13:32

Azok a férfiak, akik visszafojtják munkahelyi dühüket, jóval nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, mint azok, akik hamar kiadják magukból a frusztrációt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A frissen bemutatott kutatás eredményei alátámasztották azokat a korábbi kutatásokat, melyek szerint a visszafojtott düh árt a szívnek hosszú távon. A svéd kutatók 2 755 svéd férfit vontak be a vizsgálatba 1992 és 1995 között, hogy aztán egy évtizeden keresztül vizsgálják rajtuk a düh és frusztráció hosszútávú élettani hatásait. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 41 év volt a vizsgálatok kezdetekor.

A beható tanulmány megállapította, hogy azok, akik túl gyakran alkalmazzák a pszichológiában "rejtett együttműködés" (covert coping) néven ismert technikát, vagyis az igazságtalanságokat egyszerűen szó nélkül hagyja és odébbáll, könnyen az egészségükkel fizethetnek érte.


- Nem tesz jót, ha csak elsétálsz és szó nélkül hagyod az egész konfliktust, ha úgy érzed, rosszul bántak veled - magyarázta az eredményeket Constanze Leineweber, a kutatás vezetője a Bloombergnek. - Lépned kell, jobb ha a másik fél tudomására hozod, úgy érzed, igazságtalanul ítéltek meg.

Azoknál a férfiaknál, akik elfojtották az érzelmeiket, a szívroham kockázata a duplájára nőtt, ráadásul a feszültségek gyakran pszichoszomatikus tünetekben, például hasgörcsökben nyilvánultak meg. A feszült emberek családja is szenvedett a problémától, hiszen a családfő gyakran otthon vezette le a felgyülemlett dühét. Azok, akik szó nélkül nyelték le a békát, még nagyobb veszélybe sodorták magukat, hiszen az ő csoportjukban a szívroham kockázata akár ötszöröse is lehet a normál értéknek.

Az azonban egyelőre nem világos, mi is a legjobb megoldás a probléma tisztázására, hiszen akadtak olyan páciensek is, aki annak ellenére szenvedtek hasonló szívelégtelenségekben, hogy rendszeresen ordítottak a főnökükkel, netán kibeszélték a problémákat - azonnal vagy némi higgadás után. A legjobb persze valószínűleg az, ha egyszerűen nem vesszük szívünkre az igazságtalanságokat, és szépen megbeszéljük a nézeteltéréseket, mint igazi felnőtt emberek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?