24 °C Budapest

Vitatkozz a főnökkel, az egészséged múlhat rajta

2009. november 24. 13:32

Azok a férfiak, akik visszafojtják munkahelyi dühüket, jóval nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, mint azok, akik hamar kiadják magukból a frusztrációt.

A frissen bemutatott kutatás eredményei alátámasztották azokat a korábbi kutatásokat, melyek szerint a visszafojtott düh árt a szívnek hosszú távon. A svéd kutatók 2 755 svéd férfit vontak be a vizsgálatba 1992 és 1995 között, hogy aztán egy évtizeden keresztül vizsgálják rajtuk a düh és frusztráció hosszútávú élettani hatásait. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 41 év volt a vizsgálatok kezdetekor.

A beható tanulmány megállapította, hogy azok, akik túl gyakran alkalmazzák a pszichológiában "rejtett együttműködés" (covert coping) néven ismert technikát, vagyis az igazságtalanságokat egyszerűen szó nélkül hagyja és odébbáll, könnyen az egészségükkel fizethetnek érte.


- Nem tesz jót, ha csak elsétálsz és szó nélkül hagyod az egész konfliktust, ha úgy érzed, rosszul bántak veled - magyarázta az eredményeket Constanze Leineweber, a kutatás vezetője a Bloombergnek. - Lépned kell, jobb ha a másik fél tudomására hozod, úgy érzed, igazságtalanul ítéltek meg.

Azoknál a férfiaknál, akik elfojtották az érzelmeiket, a szívroham kockázata a duplájára nőtt, ráadásul a feszültségek gyakran pszichoszomatikus tünetekben, például hasgörcsökben nyilvánultak meg. A feszült emberek családja is szenvedett a problémától, hiszen a családfő gyakran otthon vezette le a felgyülemlett dühét. Azok, akik szó nélkül nyelték le a békát, még nagyobb veszélybe sodorták magukat, hiszen az ő csoportjukban a szívroham kockázata akár ötszöröse is lehet a normál értéknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az azonban egyelőre nem világos, mi is a legjobb megoldás a probléma tisztázására, hiszen akadtak olyan páciensek is, aki annak ellenére szenvedtek hasonló szívelégtelenségekben, hogy rendszeresen ordítottak a főnökükkel, netán kibeszélték a problémákat - azonnal vagy némi higgadás után. A legjobb persze valószínűleg az, ha egyszerűen nem vesszük szívünkre az igazságtalanságokat, és szépen megbeszéljük a nézeteltéréseket, mint igazi felnőtt emberek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm