Ismét változnak az áfaszabályok - A képviselők rábólintottak

Pénzcentrum
2009. október 27. 10:32

Elfogadta az Országgyűlés az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvényt és az áfaszabályokhoz kapcsolódóan más törvényeket is módosító javaslatot. A 2010 év elején hatályba lépő rendelkezések a változó európai uniós szabályoknak megfelelően módosítják a hazai áfaszabályozást is.

A tegnapi napon 208 "igen" és 150 "nem" szavazattal az országgyűlési képviselők elfogadták az áfatörvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. A törvénymódosítás értelmében 2010. január elsejétől az uniós változásokat követve egy sor áfával kapcsolatos szabályozás változik Magyarországon is.

A legjelentősebb változás a szabályozásban a teljesítés helyének újradefiniálása, és pontosabb meghatározása. A jelenlegi főszabály értelmében a teljesítés helyét a szolgáltatás nyújtó gazdasági célú letelepedési helye szerint kell meghatározni. Jövőre a teljesítés helye tekintetében különbséget kell tenni az adóalanyoknak és a nem adóalanyoknak nyújtott szolgáltatások között.

Amennyiben adóalany veszi igénybe a szolgáltatást, úgy a teljesítés helye - főszabály szerint - a szolgáltatás igénybevevőjének letelepedési országa lesz Közösségen belüli értékesítés esetén. A nem adóalanyok (pl. magánszemélyek) részére nyújtott szolgáltatások esetében továbbra is a szolgáltatást nyújtó gazdasági céllal történő letelepedési helye lesz az irányadó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A korábbi szabályozáshoz hasonlóan a módosított törvény is egy sor kivételt sorol fel a teljesítés helyével kapcsolatban. Így például az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele esetén (pl. ingatlanközvetítői és -szakértői szolgáltatások) a teljesítési hely továbbra is az ingatlan fekvése szerinti ország marad. Változnak azonban többek közt a termék fuvarozásához kapcsolódó áfaszabályok, és külön nevesítésre került a módosított törvényben az éttermi- és egyéb vendéglátóipari szolgáltatásokra vonatkozó áfaelőírások.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem