20 °C Budapest

Ismét változnak az áfaszabályok - A képviselők rábólintottak

Pénzcentrum
2009. október 27. 10:32

Elfogadta az Országgyűlés az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvényt és az áfaszabályokhoz kapcsolódóan más törvényeket is módosító javaslatot. A 2010 év elején hatályba lépő rendelkezések a változó európai uniós szabályoknak megfelelően módosítják a hazai áfaszabályozást is.

A tegnapi napon 208 "igen" és 150 "nem" szavazattal az országgyűlési képviselők elfogadták az áfatörvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. A törvénymódosítás értelmében 2010. január elsejétől az uniós változásokat követve egy sor áfával kapcsolatos szabályozás változik Magyarországon is.

A legjelentősebb változás a szabályozásban a teljesítés helyének újradefiniálása, és pontosabb meghatározása. A jelenlegi főszabály értelmében a teljesítés helyét a szolgáltatás nyújtó gazdasági célú letelepedési helye szerint kell meghatározni. Jövőre a teljesítés helye tekintetében különbséget kell tenni az adóalanyoknak és a nem adóalanyoknak nyújtott szolgáltatások között.

Amennyiben adóalany veszi igénybe a szolgáltatást, úgy a teljesítés helye - főszabály szerint - a szolgáltatás igénybevevőjének letelepedési országa lesz Közösségen belüli értékesítés esetén. A nem adóalanyok (pl. magánszemélyek) részére nyújtott szolgáltatások esetében továbbra is a szolgáltatást nyújtó gazdasági céllal történő letelepedési helye lesz az irányadó.

A korábbi szabályozáshoz hasonlóan a módosított törvény is egy sor kivételt sorol fel a teljesítés helyével kapcsolatban. Így például az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele esetén (pl. ingatlanközvetítői és -szakértői szolgáltatások) a teljesítési hely továbbra is az ingatlan fekvése szerinti ország marad. Változnak azonban többek közt a termék fuvarozásához kapcsolódó áfaszabályok, és külön nevesítésre került a módosított törvényben az éttermi- és egyéb vendéglátóipari szolgáltatásokra vonatkozó áfaelőírások.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.27 06:52
Legtöbbször vérzési rendellenességek, felfázás, folyás, hasi görcsök, fájdalmas együttlét és családt...
coachco  |  2021.09.26 18:00
Ezek az olaszok! Ezek tényleg tudnak valamit! [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?