Figyelem! Így csökken a távhő ára: íme a részletek!

2009. október 22. 10:47

A szeptemberi 10 százalékos mérséklés után októbertől további 14 százalékkal kerül kevesebbe a távhő ára Budapesten. A csökkentést az teszi lehetővé, hogy a FŐTÁV 10 százalékkal olcsóbban jut hozzá a gázhoz, emellett a társaság hatékonyabb működésével is sikerült megtakarításokat elérni.

Januártól várhatóan 18 százalékról 5 százalékra csökken a távhő ÁFÁ-ja, amely további megtakarítást tesz lehetővé. Ezáltal a távfűtés nemcsak a legbiztonságosabb és legkiszámíthatóbb, de a legolcsóbb fűtési mód lehet.

Budapesten 240 ezer háztartás, a lakások 30 százaléka használ távfűtést. Bár a távfűtés a legkiszámíthatóbb, legbiztonságosabb, a környezetet legkevésbé terhelő fűtési mód, nyilvánvaló, hogy a fogyasztók számára az ár a legmeghatározóbb tényező. A távfűtés ára ugyanakkor annak ellenére is jelentősen meghaladja a többi fűtési mód árát, hogy a távhő lakossági árát az elmúlt másfél évben többször is csökkentette a főváros, illetve a FŐTÁV.

A távfűtés jelentőségét az is bizonyítja, hogy nélküle 450-500 ezer tonnával emelkedne a CO2 kibocsátás a fővárosban. Ez nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is jelentős hátrányt okozna az egész országnak - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester.

A távfűtés mindezidáig 20 százalékos versenyhátrányban volt az egyedi gázfűtéssel szemben. Ennek a hátránynak a ledolgozása volt a cél akkor, amikor a FŐTÁV az idei év elején 5 százalékkal csökkentette az alapdíjat, 3,5 százalékkal pedig a hődíjat. A FŐTÁV szeptembertől 10 százalékkal, most pedig - októbert 1-étől visszamenőleg - további 14 százalékkal csökkentette a hődíjat. Míg 2008. december végén a távfűtés gigajoule-onként 3750 forintba került, idén október elsején már csak 2582 forintot kellett ugyanennyi hőenergiáért fizetni.

Mostantól tehát átlagosan 31 százalékkal kell kevesebbet fizetni a hődíjért, mint január 1. előtt. Márpedig a távhőszámla legjelentősebb tétele a hődíj: az összes költség 70 százalékát teszi ki. A teljes távhő-díjban a szeptemberi és októberi hődíj-csökkentés összesen mintegy 20 százalékos megtakarítást jelent. A lakosság számára költségcsökkentő tétel volt nyáron a távhő ÁFÁ-jának 2 százalékos csökkentése is. Az idei árcsökkentő lépésekkel eddig éves szinten átlagosan 61 ezer forint marad a fogyasztóknál.

A főpolgármester elmondta: legújabb, mintegy 14 százalékos megtakarítást úgy sikerült elérni, hogy a FŐTÁV 10 százalékkal olcsóbban vásárolja a gázt, ehhez jön még az a 4 százalékos csökkentés, amelyet a FŐTÁV 2007 nyara óta folytatott hatékonyabb működésével sikerült elérni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Idén 20 százalékról 18 százalékra, 2010. január elsejétől pedig várhatóan 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik a távfűtés ÁFÁ-ja. "Bízom benne, hogy a Parlament is elfogadja majd a javaslatot. Ez ugyanis azt jelentené, hogy jövő január 1-én már éves szinten 90 ezer forintos megtakarításról beszélhetünk családonként" - tette hozzá Demszky Gábor.

Ugyancsak a távfűtés versenyképességét szolgálja a FŐTÁV ÖKO-plusz programja, amellyel lakásonként szabályozhatóvá tehető a fűtés. A programra eddig 45 ezer lakás pályázott, ezek egy részében már elkezdődött az átalakítás. Ők már az idén 17 százalékot meg tudnak takarítani a hődíjból, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az állam felgyorsította a pályázaton elnyert pénzek kifizetését, így jövőre még többen élni tudnak majd a lehetőséggel.

Kovács Lajos, a FŐTÁV vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a távfűtés árának csökkentését a gázár csökkenése, az ÁFA mérséklése, a társaság hatékonyabb működése, illetve az ÖKO-plusz program teszi lehetővé. A vezérigazgató szerint ugyanakkor a hatékonyság nemcsak a díjakban jelentkezik, hanem a szolgáltatás kényelmes igénybevételében is; már lehetőség van a kiegyenlített számlafizetésre, az SMS-es átutalási megbízásra, a távfűtés számlájának ATM-en és elektronikus úton történő befizetésére is.


Forrás: budapest.hu

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem