10 °C Budapest

Figyelem! Így csökken a távhő ára: íme a részletek!

2009. október 22. 10:47

A szeptemberi 10 százalékos mérséklés után októbertől további 14 százalékkal kerül kevesebbe a távhő ára Budapesten. A csökkentést az teszi lehetővé, hogy a FŐTÁV 10 százalékkal olcsóbban jut hozzá a gázhoz, emellett a társaság hatékonyabb működésével is sikerült megtakarításokat elérni.

Januártól várhatóan 18 százalékról 5 százalékra csökken a távhő ÁFÁ-ja, amely további megtakarítást tesz lehetővé. Ezáltal a távfűtés nemcsak a legbiztonságosabb és legkiszámíthatóbb, de a legolcsóbb fűtési mód lehet.

Budapesten 240 ezer háztartás, a lakások 30 százaléka használ távfűtést. Bár a távfűtés a legkiszámíthatóbb, legbiztonságosabb, a környezetet legkevésbé terhelő fűtési mód, nyilvánvaló, hogy a fogyasztók számára az ár a legmeghatározóbb tényező. A távfűtés ára ugyanakkor annak ellenére is jelentősen meghaladja a többi fűtési mód árát, hogy a távhő lakossági árát az elmúlt másfél évben többször is csökkentette a főváros, illetve a FŐTÁV.

A távfűtés jelentőségét az is bizonyítja, hogy nélküle 450-500 ezer tonnával emelkedne a CO2 kibocsátás a fővárosban. Ez nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is jelentős hátrányt okozna az egész országnak - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester.

A távfűtés mindezidáig 20 százalékos versenyhátrányban volt az egyedi gázfűtéssel szemben. Ennek a hátránynak a ledolgozása volt a cél akkor, amikor a FŐTÁV az idei év elején 5 százalékkal csökkentette az alapdíjat, 3,5 százalékkal pedig a hődíjat. A FŐTÁV szeptembertől 10 százalékkal, most pedig - októbert 1-étől visszamenőleg - további 14 százalékkal csökkentette a hődíjat. Míg 2008. december végén a távfűtés gigajoule-onként 3750 forintba került, idén október elsején már csak 2582 forintot kellett ugyanennyi hőenergiáért fizetni.

Mostantól tehát átlagosan 31 százalékkal kell kevesebbet fizetni a hődíjért, mint január 1. előtt. Márpedig a távhőszámla legjelentősebb tétele a hődíj: az összes költség 70 százalékát teszi ki. A teljes távhő-díjban a szeptemberi és októberi hődíj-csökkentés összesen mintegy 20 százalékos megtakarítást jelent. A lakosság számára költségcsökkentő tétel volt nyáron a távhő ÁFÁ-jának 2 százalékos csökkentése is. Az idei árcsökkentő lépésekkel eddig éves szinten átlagosan 61 ezer forint marad a fogyasztóknál.

A főpolgármester elmondta: legújabb, mintegy 14 százalékos megtakarítást úgy sikerült elérni, hogy a FŐTÁV 10 százalékkal olcsóbban vásárolja a gázt, ehhez jön még az a 4 százalékos csökkentés, amelyet a FŐTÁV 2007 nyara óta folytatott hatékonyabb működésével sikerült elérni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Idén 20 százalékról 18 százalékra, 2010. január elsejétől pedig várhatóan 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik a távfűtés ÁFÁ-ja. "Bízom benne, hogy a Parlament is elfogadja majd a javaslatot. Ez ugyanis azt jelentené, hogy jövő január 1-én már éves szinten 90 ezer forintos megtakarításról beszélhetünk családonként" - tette hozzá Demszky Gábor.

Ugyancsak a távfűtés versenyképességét szolgálja a FŐTÁV ÖKO-plusz programja, amellyel lakásonként szabályozhatóvá tehető a fűtés. A programra eddig 45 ezer lakás pályázott, ezek egy részében már elkezdődött az átalakítás. Ők már az idén 17 százalékot meg tudnak takarítani a hődíjból, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az állam felgyorsította a pályázaton elnyert pénzek kifizetését, így jövőre még többen élni tudnak majd a lehetőséggel.

Kovács Lajos, a FŐTÁV vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a távfűtés árának csökkentését a gázár csökkenése, az ÁFA mérséklése, a társaság hatékonyabb működése, illetve az ÖKO-plusz program teszi lehetővé. A vezérigazgató szerint ugyanakkor a hatékonyság nemcsak a díjakban jelentkezik, hanem a szolgáltatás kényelmes igénybevételében is; már lehetőség van a kiegyenlített számlafizetésre, az SMS-es átutalási megbízásra, a távfűtés számlájának ATM-en és elektronikus úton történő befizetésére is.


Forrás: budapest.hu

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?