3 °C Budapest

Figyelem! Így csökken a távhő ára: íme a részletek!

2009. október 22. 10:47

A szeptemberi 10 százalékos mérséklés után októbertől további 14 százalékkal kerül kevesebbe a távhő ára Budapesten. A csökkentést az teszi lehetővé, hogy a FŐTÁV 10 százalékkal olcsóbban jut hozzá a gázhoz, emellett a társaság hatékonyabb működésével is sikerült megtakarításokat elérni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Januártól várhatóan 18 százalékról 5 százalékra csökken a távhő ÁFÁ-ja, amely további megtakarítást tesz lehetővé. Ezáltal a távfűtés nemcsak a legbiztonságosabb és legkiszámíthatóbb, de a legolcsóbb fűtési mód lehet.

Budapesten 240 ezer háztartás, a lakások 30 százaléka használ távfűtést. Bár a távfűtés a legkiszámíthatóbb, legbiztonságosabb, a környezetet legkevésbé terhelő fűtési mód, nyilvánvaló, hogy a fogyasztók számára az ár a legmeghatározóbb tényező. A távfűtés ára ugyanakkor annak ellenére is jelentősen meghaladja a többi fűtési mód árát, hogy a távhő lakossági árát az elmúlt másfél évben többször is csökkentette a főváros, illetve a FŐTÁV.

A távfűtés jelentőségét az is bizonyítja, hogy nélküle 450-500 ezer tonnával emelkedne a CO2 kibocsátás a fővárosban. Ez nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is jelentős hátrányt okozna az egész országnak - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester.

A távfűtés mindezidáig 20 százalékos versenyhátrányban volt az egyedi gázfűtéssel szemben. Ennek a hátránynak a ledolgozása volt a cél akkor, amikor a FŐTÁV az idei év elején 5 százalékkal csökkentette az alapdíjat, 3,5 százalékkal pedig a hődíjat. A FŐTÁV szeptembertől 10 százalékkal, most pedig - októbert 1-étől visszamenőleg - további 14 százalékkal csökkentette a hődíjat. Míg 2008. december végén a távfűtés gigajoule-onként 3750 forintba került, idén október elsején már csak 2582 forintot kellett ugyanennyi hőenergiáért fizetni.

Mostantól tehát átlagosan 31 százalékkal kell kevesebbet fizetni a hődíjért, mint január 1. előtt. Márpedig a távhőszámla legjelentősebb tétele a hődíj: az összes költség 70 százalékát teszi ki. A teljes távhő-díjban a szeptemberi és októberi hődíj-csökkentés összesen mintegy 20 százalékos megtakarítást jelent. A lakosság számára költségcsökkentő tétel volt nyáron a távhő ÁFÁ-jának 2 százalékos csökkentése is. Az idei árcsökkentő lépésekkel eddig éves szinten átlagosan 61 ezer forint marad a fogyasztóknál.

A főpolgármester elmondta: legújabb, mintegy 14 százalékos megtakarítást úgy sikerült elérni, hogy a FŐTÁV 10 százalékkal olcsóbban vásárolja a gázt, ehhez jön még az a 4 százalékos csökkentés, amelyet a FŐTÁV 2007 nyara óta folytatott hatékonyabb működésével sikerült elérni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Idén 20 százalékról 18 százalékra, 2010. január elsejétől pedig várhatóan 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik a távfűtés ÁFÁ-ja. "Bízom benne, hogy a Parlament is elfogadja majd a javaslatot. Ez ugyanis azt jelentené, hogy jövő január 1-én már éves szinten 90 ezer forintos megtakarításról beszélhetünk családonként" - tette hozzá Demszky Gábor.

Ugyancsak a távfűtés versenyképességét szolgálja a FŐTÁV ÖKO-plusz programja, amellyel lakásonként szabályozhatóvá tehető a fűtés. A programra eddig 45 ezer lakás pályázott, ezek egy részében már elkezdődött az átalakítás. Ők már az idén 17 százalékot meg tudnak takarítani a hődíjból, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az állam felgyorsította a pályázaton elnyert pénzek kifizetését, így jövőre még többen élni tudnak majd a lehetőséggel.

Kovács Lajos, a FŐTÁV vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a távfűtés árának csökkentését a gázár csökkenése, az ÁFA mérséklése, a társaság hatékonyabb működése, illetve az ÖKO-plusz program teszi lehetővé. A vezérigazgató szerint ugyanakkor a hatékonyság nemcsak a díjakban jelentkezik, hanem a szolgáltatás kényelmes igénybevételében is; már lehetőség van a kiegyenlített számlafizetésre, az SMS-es átutalási megbízásra, a távfűtés számlájának ATM-en és elektronikus úton történő befizetésére is.


Forrás: budapest.hu

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20