12 °C Budapest

Újabb kémkedési bortány: ezúttal osztrák cégnél!

2009. július 6. 11:02

Egy osztrák vegyipari vállalat, a Tiger Lacke 2003 óta tartja megfigyelés alatt dolgozóit: nem csak kamerák őrzik minden mozdulatukat, de e-mailjeiket, valamint a munkaidőben meglátogatott internetes oldalakat is ellenőrzik, és a betegállományban lévő dolgozókról is aktát vezettek, rangsort felállítva a "legbetegesebb" alkalmazottakról. Az esetre múlt héten derült fény.

A cég vezetője egy osztrák lapnak azt nyilatkozta: a kamerákat azért szerelték fel, mert 2003-ban, a könyvek szerint nagy mennyiségű alapanyag tűnt el, később azonban erről kiderült, hogy a leltár tartalmazott téves adatokat. A vezetőség szerint ezek után le is szerelték, és eladták a kamerákat, azonban egy név nélkül nyilatkozó, egykori alkalmazott szerint éveken keresztül zajlott a megfigyelés, és a dolgozók érkezési és távozási idejének dokumentálása.

Az üzemi tanács vezetője szerint a táppénzen lévő dolgozókról is aktát vezettek, hogy mikor és mennyit volt beteg, amit később, elbocsátások idején figyelembe vettek. A vállalat vezetősége ezt azonban határozottan tagadja.

Emlékezetes, hogy korábban német vállalatoknál, például a Lidlnél is volt hasonló megfigyelési botrány. 2008 márciusában a Lidl detektíveket vett fel a csalással, lopással vádolt alkalmazottak kiszűrésére, bekameráztatták még a mosdókat is, és a pihenőidőkben folytatott beszélgetéseket is rögzítették. Bár tagadta bűnösségét a német diszkontlánc, ennek ellenére kifizette a kémkedésért kiszabott büntetést, ami egyedül Alsó-Szászországban több mint fél millió euró volt. Ez mintegy 10 ezer alkalmazott számára jelentett egyenként 60-70 eurónyi kártérítést.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem