18 °C Budapest

Újabb kémkedési bortány: ezúttal osztrák cégnél!

2009. július 6. 11:02

Egy osztrák vegyipari vállalat, a Tiger Lacke 2003 óta tartja megfigyelés alatt dolgozóit: nem csak kamerák őrzik minden mozdulatukat, de e-mailjeiket, valamint a munkaidőben meglátogatott internetes oldalakat is ellenőrzik, és a betegállományban lévő dolgozókról is aktát vezettek, rangsort felállítva a "legbetegesebb" alkalmazottakról. Az esetre múlt héten derült fény.

A cég vezetője egy osztrák lapnak azt nyilatkozta: a kamerákat azért szerelték fel, mert 2003-ban, a könyvek szerint nagy mennyiségű alapanyag tűnt el, később azonban erről kiderült, hogy a leltár tartalmazott téves adatokat. A vezetőség szerint ezek után le is szerelték, és eladták a kamerákat, azonban egy név nélkül nyilatkozó, egykori alkalmazott szerint éveken keresztül zajlott a megfigyelés, és a dolgozók érkezési és távozási idejének dokumentálása.

Az üzemi tanács vezetője szerint a táppénzen lévő dolgozókról is aktát vezettek, hogy mikor és mennyit volt beteg, amit később, elbocsátások idején figyelembe vettek. A vállalat vezetősége ezt azonban határozottan tagadja.

Emlékezetes, hogy korábban német vállalatoknál, például a Lidlnél is volt hasonló megfigyelési botrány. 2008 márciusában a Lidl detektíveket vett fel a csalással, lopással vádolt alkalmazottak kiszűrésére, bekameráztatták még a mosdókat is, és a pihenőidőkben folytatott beszélgetéseket is rögzítették. Bár tagadta bűnösségét a német diszkontlánc, ennek ellenére kifizette a kémkedésért kiszabott büntetést, ami egyedül Alsó-Szászországban több mint fél millió euró volt. Ez mintegy 10 ezer alkalmazott számára jelentett egyenként 60-70 eurónyi kártérítést.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?