Eltörölt adóbírság: van ilyen!

2009. június 29. 09:47

Az áfalevonási jog gyakorlása során - a bírság kiszabásakor - meg kell különböztetni a tartalmi és az alaki hiányosságokat - figyelmeztetett a Legfelsőbb Bíróság (LB) egy nemrég lezajlott jogvitában.

A felperesnél az adóhatóság ellenőrzést tartott. Kiderült, hogy a cég a kapcsolt vállalkozásától olyan számlákat fogadott be, amelyek nem számlázóprogrammal készültek. Ezek a könyvelésben és az adóbevallásban is szerepeltek. Az adóhatóság ezeket nem fogadta el, sok millió forintos adókülönbözetet állapított meg, s több mint 16 millió forint adóbírság, csaknem 20 milliós késedelmi pótlék és 25 ezer forint mulasztási bírság megfizetésére kötelezte a társaságot. Utóbb az adóbírságot mérsékelte. Felhívta a felperest arra, hogy az elévülési időn belül jogosult az áfa levonására, ha szabályos számlákat nyújt be.

A felperes ennek megfelelően járt el. Érvényesítette áfalevonási jogát, s azt az adóhivatal teljesítette. Bírósághoz a cég az adóbírság és a késedelmi pótlék miatt fordult. Véleménye szerint a helytelen számlakibocsátással a költségvetést nem érte kár, valamennyi gazdasági esemény megvalósult, az adót bevallották és befizették. Ám a bíróság az adóhatóság álláspontját osztotta.

Ekkor a felperes az LB-nél kereste igazát. Felülvizsgálati kérelmében ismételten előadta: a hatóság felhívásának megfelelően rendezte a számlaügyet, adólevonási jogosultságát az APEH is elismerte. Az LB ezzel egyetértett. Megállapította: az adóhivatal nem mérlegelte, hogy a felperesnél feltárt számlázási hiányosságok "elméletiek" voltak, hiszen valamennyi dokumentum valós gazdasági eseményt, adatot tükrözött. Ez az adóbevallásban és a könyvelésben is ellenőrizhető volt. Éppen ezért érvényesíthette a felperes az utólagos szabályszerű számlakibocsátás alapján az áfalevonási jogát. Az LB gyakorlata szerint indokolt megkülönböztetni alaki és tartalmi hiányosságot abból a szempontból, hogy a számla hiteltelensége az adófizetés elkerülését szolgálta-e, illetve van-e mód az alaki hiányosságok kiküszöbölésére. A perbeli esetben az elkövetett jogsértések utóbb kijavíthatók voltak, az alkalmazott bírság nem állt arányban a hiba mértékével - mondta ki az LB, és az adóbírságot a késedelmi pótlékkal együtt törölte.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem