16 °C Budapest

Vizsgálat: ki nyeli le az áfát?

2009. június 18. 11:02

A Gazdasági Versenyhivatal piaci jelzések és sajtóhírek alapján értesült arról, hogy a 2009. július 1-től bekövetkező ÁFA-emelés miatt várható forgalomcsökkenés mérséklése érdekében több kiskereskedelmi vállalkozás is árcsökkentési felhívással fordult a beszállítóihoz. Egyes láncok a felhívásaikban bizonyos termékeik "kilistázásával" fenyegetik azokat a beszállítókat, amelyeknél elmaradna az elvárt árengedményadás.

Tekintettel arra, hogy a kereskedelmi törvény a jelentős piaci erővel rendelkező kereskedőkre vonatkozó szabályai tiltják a nyomásgyakorlás bizonyos formáit, nem zártható ki, hogy egyes kereskedők törvénysértést követtek el.

A GVH 2009. június 17-én
adatkérő levelekkel fordult a jelentős piaci erővel rendelkező kereskedelmi láncokhoz. A versenyhatóság azt szeretné megtudni, hogy a kereskedők milyen előkészületeket tettek a 2009. július 1. utáni ÁFA emelés miatt várható forgalomcsökkenés elkerülése, illetve mérséklése érdekében.

A GVH rendelkezésére álló információk szerint egyes jelentős piaci erővel rendelkező kereskedők olyan felhívásokkal fordultak a beszállítóikhoz, amelyekben az ÁFA emelés mértékét elérő, vagy azt is meghaladó tartós, illetve időleges árcsökkentési elvárásokat fogalmaztak meg feléjük az adó emelkedése miatt várható forgalomcsökkenés elkerülése érdekében.

A kereskedők bizonyos feltételek bekövetkezése esetén kilátásba helyezték egyes termékek forgalmazásának megszüntetését, azok "kilistázását". A kereskedelmi törvény jelentős piaci erővel rendelkező kereskedőkre vonatkozó külön szabályai tiltják a beszállítókkal szembeni visszaélést. Ilyen visszaélésnek minősül többek között a kereskedő üzleti érdekeit is szolgáló terhek aránytalan áthárítása a beszállítóra, vagy a szerződés felbontásával való fenyegetés az egyoldalú előnyt jelentő szerződéskötési feltételek kikényszerítése érdekében.

A rendelkezésre álló információk alapján nem zárható ki, hogy egyes kereskedelmi láncok a kereskedelmi törvényben tiltott módon visszaélnek vevői erejükkel. Ennek valószínűsítéséhez, s a vizsgálati eljárás megindításához a tények pontosabb tisztázására van szükség. Emiatt keresi meg a GVH egyrészt magukat a kereskedőket, másrészt a beszállítók szövetségeit, de örömmel fogad bármely olyan további információt, adatot a beszállítóktól, vagy más érdekeltektől, amely a tények előzetes tisztázását segítheti.

A panasz tisztázásának folyamata még nem minősül versenyfelügyeleti eljárásnak, arra külön szabályok vonatkoznak. A GVH a panaszost és a bepanaszoltat egyaránt meghallgathatja, tőlük további felvilágosítást és információt kérhet. A panaszos kérheti, hogy ne fedjék fel személyét, illetve azt a tényt, hogy panasszal élt a versenyhatósághoz. A panaszokra vonatkozó eljárási szabályok alapján, a GVH-nak 30 napon belül kell döntenie a szükséges intézkedések megtételéről. Amennyiben a feltárt információk alapján valószínűsíthető a kereskedelmi törvény rendelkezéseinek megsértése, a versenyhatóság haladéktalanul megindítja az eljárást.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.27 16:17
A Magyar Közlöny 2021. évi 162. számában, 2021. szeptember 3-án jelen meg a Kormány 510/2021. (IX.3....
hrdoktor  |  2021.09.27 06:52
Legtöbbször vérzési rendellenességek, felfázás, folyás, hasi görcsök, fájdalmas együttlét és családt...
coachco  |  2021.09.26 18:00
Ezek az olaszok! Ezek tényleg tudnak valamit! [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05