7 °C Budapest

Vizsgálat: ki nyeli le az áfát?

2009. június 18. 11:02

A Gazdasági Versenyhivatal piaci jelzések és sajtóhírek alapján értesült arról, hogy a 2009. július 1-től bekövetkező ÁFA-emelés miatt várható forgalomcsökkenés mérséklése érdekében több kiskereskedelmi vállalkozás is árcsökkentési felhívással fordult a beszállítóihoz. Egyes láncok a felhívásaikban bizonyos termékeik "kilistázásával" fenyegetik azokat a beszállítókat, amelyeknél elmaradna az elvárt árengedményadás.

Tekintettel arra, hogy a kereskedelmi törvény a jelentős piaci erővel rendelkező kereskedőkre vonatkozó szabályai tiltják a nyomásgyakorlás bizonyos formáit, nem zártható ki, hogy egyes kereskedők törvénysértést követtek el.

A GVH 2009. június 17-én
adatkérő levelekkel fordult a jelentős piaci erővel rendelkező kereskedelmi láncokhoz. A versenyhatóság azt szeretné megtudni, hogy a kereskedők milyen előkészületeket tettek a 2009. július 1. utáni ÁFA emelés miatt várható forgalomcsökkenés elkerülése, illetve mérséklése érdekében.

A GVH rendelkezésére álló információk szerint egyes jelentős piaci erővel rendelkező kereskedők olyan felhívásokkal fordultak a beszállítóikhoz, amelyekben az ÁFA emelés mértékét elérő, vagy azt is meghaladó tartós, illetve időleges árcsökkentési elvárásokat fogalmaztak meg feléjük az adó emelkedése miatt várható forgalomcsökkenés elkerülése érdekében.

A kereskedők bizonyos feltételek bekövetkezése esetén kilátásba helyezték egyes termékek forgalmazásának megszüntetését, azok "kilistázását". A kereskedelmi törvény jelentős piaci erővel rendelkező kereskedőkre vonatkozó külön szabályai tiltják a beszállítókkal szembeni visszaélést. Ilyen visszaélésnek minősül többek között a kereskedő üzleti érdekeit is szolgáló terhek aránytalan áthárítása a beszállítóra, vagy a szerződés felbontásával való fenyegetés az egyoldalú előnyt jelentő szerződéskötési feltételek kikényszerítése érdekében.

A rendelkezésre álló információk alapján nem zárható ki, hogy egyes kereskedelmi láncok a kereskedelmi törvényben tiltott módon visszaélnek vevői erejükkel. Ennek valószínűsítéséhez, s a vizsgálati eljárás megindításához a tények pontosabb tisztázására van szükség. Emiatt keresi meg a GVH egyrészt magukat a kereskedőket, másrészt a beszállítók szövetségeit, de örömmel fogad bármely olyan további információt, adatot a beszállítóktól, vagy más érdekeltektől, amely a tények előzetes tisztázását segítheti.

A panasz tisztázásának folyamata még nem minősül versenyfelügyeleti eljárásnak, arra külön szabályok vonatkoznak. A GVH a panaszost és a bepanaszoltat egyaránt meghallgathatja, tőlük további felvilágosítást és információt kérhet. A panaszos kérheti, hogy ne fedjék fel személyét, illetve azt a tényt, hogy panasszal élt a versenyhatósághoz. A panaszokra vonatkozó eljárási szabályok alapján, a GVH-nak 30 napon belül kell döntenie a szükséges intézkedések megtételéről. Amennyiben a feltárt információk alapján valószínűsíthető a kereskedelmi törvény rendelkezéseinek megsértése, a versenyhatóság haladéktalanul megindítja az eljárást.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?