14 °C Budapest

Kaszálnak a magánovik: ki engedheti ezt ma meg magának?

Pénzcentrum
2009. február 20. 05:55

Manapság divat magánóvodákba járatni a csemetéket, nem csak azért, mert az államilag fenntartott intézmények férőhelyei korlátosak, de az egyre szélesebb repertoárt felvonultató extraszolgáltatások - nyelvóráktól a lovaglásig - is nagy érdeklődésre tartanak számot.

Az itthon működő magánóvodákban a szülők által kifizetett tandíjért hagyományostól eltérő oktatásban, nyelvtanfolyamokon és balett órákon vehetnek részt az általános iskolai feladatokra készülő kisgyermekek. Ezen intézmények szerepe tehát már korántsem egyenlő puszta felügyelettel, hiszen a különböző kognitív irányú képességfejlesztésektől kezdve a sporttevékenységekig minden elérhető már az óvodákban.

Kérdés persze, hogy valóban szükségük van-e a gyerekeknek már három éves korban ennyi különórára, két-három nyelvórára, vagy, hogy meg kell-e tanulniuk már az iskola előtt írni-olvasni. De ezt ma már minden szülő maga eldöntheti, hiszen a választéknak, illetve a választásnak csak a pénztárca vastagsága szabhat határt.

A magánóvodák mellett szóló egyik legfőbb érv azonban, hogy szemben az államilag fenntartott intézményekkel, ahova három éves kor alatt fel sem veszik a gyerekeket, ezekbe akár már másfél évesen is járhatnak. Sajnos a legtöbb helyen azonban ugyanúgy problémát jelent, hogy felügyeletet csak öt-fél hatig vállalnak, ami ugye a dolgozó szülők számára legtöbb helyen még munkaidőnek számít.

Persze erre a problémára is lehet megoldást találni, mindössze pénz kérdése az egész. Aki havonta súlyos tízezreket áldoz óvodára, annak talán egy babysitter napi néhány órás alkalmazása sem jelent problémát, de akadnak olyan óvodák is, ahol direkt ezekre a kora esti órákra szerveznek külön programokat -természetesen külön költségtérítés ellenében - így a nem kell a szülőnek minden nap hamarabb elkéredzkednie munkahelyéről, hogy beérjen az oviba. Találni olyan intézményt is, ahol felkészülve a folyton dolgozó szülőkre, gyermek-felügyeleti díj ellenében tovább is vigyáznak a csemetékre, általában alacsonyabb óradíjért, mint amennyit egy babysitter elkér.

Az állami óvodákkal gyakran az is problémás, hogy nem könnyű év közben becsatlakozni, így egy költözés alkalmával, vagy bármilyen egyéb szükséghelyzet esetén nehéz lehet a gyereket bárhova beíratni. Magánóvodák esetén az év közbeni csatlakozás alapvetően nem jelent akadályt, azonban azok telítettsége miatt gyakran már évekkel korábban fel kell iratkozni a várólistára, ha biztosra szeretnénk menni.

Néhány magánóvodát random szerűen felkeresve azonban nem olyan gyatra a helyzet, mint ahogy azt elsőre hittük. Két kispesti, két harmadik kerületi, és egy tizenegyedik kerületi óvodában is azt a választ kaptuk érdeklődésünkre, hogy van még néhány szabad helyük, amit akár azonnal el is lehet foglalni.

A kispesti óvodában fél nyolctól fél hatig vállalják a gyerekek felügyeletét heti öt napon, havi ötven ezer forintért, amiben a napi négyszeri étkezés, és a különórák is beleértendők. Utóbbi heti két angol foglalkozást, egy úszásoktatást, zene- és néptánc oktatást is magában foglal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennél jóval költségesebb szolgáltatásokat nyújt a felkeresett 11. kerületi óvoda, amely speciális montessori pedagógiát alkalmaz. A gyerekekre itt 7-17 óra között vigyáznak, azonban a különórák heti két-három alkalommal ezek után kezdődnek, amikor tehát a szülőnek nem kell rohannia a gyerekért.

Az óvoda térítési díja egyébként havonta 74 ezer forint, ami azonban nem tartalmazza sem az étkezést, sem a különórák (úszás, zenei foglalkozások, színház- és múzeumlátogatások) díját. Ezen felül még két havi díjat foglalóként is ki kell fizetni, amit akkor kap csak vissza a szülő, ha két hónappal előre tájékoztatja az ovit a gyerek kivételéről.

Mi lehet a megoldás az óvoda kérdésre?

A hosszú bölcsődei és óvodai várólisták miatt rendkívül sok szülő, főként anyuka képtelen munkát vállalni. A problémára a családi napközik nyújthatnának megoldást, melyek megnyitásának azonban számos feltétele van, működési engedéllyel kell rendelkezniük, szakmai programot kell hirdetniük és a nevelőnek legalább egy tanfolyamot is el kell végezniük.

A feltételek könnyítésével, illetve az állami támogatások növelésével segíteni lehet a családi napköziken, ami az óvodai kérdést is megoldaná, hiszen ezen intézmények húszhetestől tizennégy éves korig fogadhatnak gyermekeket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem