13 °C Budapest

Szakképzési hozzájárulás: ezzel is a bankok járnak jól!

2009. február 20. 17:00

Folytatódik a LifeLong Learning Magyarország Alapítvány januárban indított kutatása, "A szakképzési hozzájárulás a lifelong learning szolgálatában" címmel, amelynek célja, hogy az érintett feleket: döntéshozókat és a munkáltatókat egy asztalhoz ültesse, hogy az előzetes felmérések és kutatások tükrében megvitathassák: hogyan érdemes a továbbiakban fenntartani, fejleszteni a szakképzés jelenlegi rendszerét.

A szakképzési hozzájárulást minden foglalkoztatott után kötelező járulékként befizetik a munkáltatók a Szakképzési Alapba, a járulék egy részének erejéig (a minimálisan kötelező 33-60% százaléknyi befizetésen túl) a munkáltató a munkavállalói szakképzéséről gondoskodhat, vagy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet által kijelölt intézményt támogathatja.

A gazdaság szereplői ágazatonként is igen eltérő szerkezetűek és méretűek lehetnek, ezért a szakképzési hozzájárulás és a dolgozók továbbképzése, a munkahelyhez kötődő felnőtt és szakoktatás sem mutat egységes képet. A legjelentősebb eltérések tehát ágazatonként és méretkategóriánként mutatkoznak, egyrészt a részvétel arányában (képzéselérés), a képzési hajlandóság terén és a továbbképzés módjában, megvalósításában is.

A vállalkozások méretete döntően befolyásolja a képzési hajlandóságot: a nagyvállalatok (250 fő felett) majdnem mindegyike, az 50-249 alkalmazottat foglalkoztatók mintegy 80%-a, a kisebb méretű gazdasági szervezetek (10 és 49 fő között) több mint 40%-a támogatott valamilyen képzést. A képzéselérés (oktatásban részesülő dolgozók százaléka az összes - a vállalat által- foglalkoztatottakhoz képest) arányszáma a nagyvállalatok esetében 25%, a közepes méretű szervezetek dolgozóinak 11%-a, a kisvállalkozásoknál munkaviszonyban állók 7%-a vehetett rész valamilyen továbbképzésen. A képzéselérés legmagasabb, 25%-os aránya ezzel együtt jelentősen elmarad a 40 %-os EU átlagtól.

A képzési hajlandóság ágazatonként is igen eltérő mértéket mutat: a legnagyobb arányban a pénzügyi szolgáltatók (a 7 százalékpontos csökkenés ellenére is), a posta és a távközlési és energetikai vállalatok biztosítanak képzési részvételt dolgozóiknak. A közlekedési, víz, gáz és villamos energia ellátással foglalkozó szervezetek kiemelkedően magas arányban 70-95%-ban nyújtanak valamilyen képzést alkalmazottaiknak (képzéselérés). A szakképzési hozzájárulás lehetőségeivel legkevésbé élő ágazatok közé a textil, ruha és bőrfeldolgozó-ipar (27%), a vendéglátás (32%) és a fa- és egyéb feldolgozóipar (32%) tartoztak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A képzés nyújtásának módja kisvállalkozásoknál -méretükből fakadóan- hagyományos (tanfolyam jellegű oktatás) esetén külső szereplő bevonásával történt az esetek jelentős részében. Az egyéb formák (szemináriumokon, konferenciákon való részvétel lehetőségét magas arányban (80%) támogatták. A nagyobb vállalatok esetében (250 fő felett) ez az arány 90% felett van, és ennél a méretkategóriánál már megvalósítható a munkahelyi rotáció, mint továbbképzési lehetőség is: a szervezetek 7%-a élt ezzel a lehetőséggel.

A nagyvállalatok esetében jelentős a külső szereplő bevonásával megvalósuló képzések aránya is, azonban bevált gyakorlatnak tekinthető a külső, hagyományos és egyéb képzést is megvalósító intézmények, intézményhálózat, szakoktatás támogatása, amelyre a szakképzési hozzájárulás rendszere szintén lehetőséget biztosít.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?