2 °C Budapest

36 milliárd forint százezer munkahely megmentésére

Pénzcentrum
2009. február 3. 08:15

Mintegy 36 milliárd forint ráfordítással az idén közel 100 ezer munkahelyet lehet megmenteni a kormány válságkezelő stratégiájának eredményeként - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter.

A gazdasági válság miatti elbocsátások csökkentésére átfogó stratégiát hozott létre a kormány, amelynek elsődleges célja, hogy a vállalkozások aktív részvételével, a gazdálkodó szervezetek működésének fenntartásán keresztül tartsa meg a munkahelyeket. Amennyiben azonban az adott vállalat fenntartása már nem kifizetődő a gazdaság számára, akkor az elbocsátott egyének támogatása kerül előtérbe - fejtette ki a miniszter.

Szűcs Erika hozzátette: hazai forrásból egyelőre 16 milliárd forint áll rendelkezésre munkahelyek megmentésére, míg áprilistól az állam további 20 milliárd forintos európai uniós forrással rendelkezhet majd. A 16 milliárd forintból 6 milliárdot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) támogatási csomagja keretében, 10 milliárd forintot pedig a társági válságkezelő alapok és a regionális munkaügyi központokon keresztül oszt szét a minisztérium.

A térségi alapokon keresztül biztosított forrásokra február 3-tól a vállalkozások munkahelymegóvó támogatásra, képzéssel kombinált átmeneti munkaidő csökkentési támogatásra, leépített munkavállalók újra elhelyezésének bértámogatására, valamint az elbocsátással fenyegetett dolgozók elhelyezését szolgáló támogatásra pályázhatnak.

Székely Judit a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta: a vállalatok várhatóan a képzéssel kombinált részmunkaidős foglakoztatási program után érdeklődnek majd a leginkább, így a munkahelymegmentésre elkülönített összeg nagy része is ezekre a pályázatokra mehet el.

Szűcs Erika kiemelte: a versenyszféra megsegítésén kívül az állam a közfoglalkoztatási programok bővítésén keresztül is csökkentené a szociális segélyekre szorulók számát: az idén a meglévő programok mellé két új közmunkaprogramot - kórházak és iratok digitalizálása - is bevezet a minisztérium. Emellett kibővítik a téli közmunkaprogram és a téli erdő program időtartamát március 31-ig. A közmunkaprogramok eredményeként összesen 16-17 ezer embert foglalkoztathat majd közmunkában az állam.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sándor László a Közmunka Tanács elnöke kifejtette: várhatóan közel 7 milliárd forint áll majd rendelkezésre a közmunkaprogramok támogatására 2009-ben, amelyből 2 milliárd forint költségvetési pénz, 2,5-2,6 milliárd forint idegen, a fennmaradó rész pedig az előző évről megmaradt forrás. A kórházak közmunkaprogrammal kapcsolatban az elnök elmondta: 45 közegészségügyi intézményben közel 800 ember kezdheti meg tavasztól a programot, amelynek befejeztével az év végén remélhetőleg 6-700 ember foglalkoztatása tartóssá is válhat az egészségügyben.

Forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm