8 °C Budapest

Újabb áldozatokat szed a válság - 165 ezer állás veszélyben

Pénzcentrum
2008. október 15. 11:00

Damoklész kardjaként lebeg a bizonytalanság a New Yorkban élők felett, mivel legalább 165 ezer állás fog megszűnni a válság következményeként várhatóan az elkövetkező időszakban. A pénzügyi terület ezen a területen sem marad "szárazon", itt 35 ezer munkahely van veszélyben.

William Thompson számvevő legújabb becslését a Bloomberg tette közzé, az előrejelzés 80 ezres emelkedést jelent a legutóbbi, júliusban közzétett elemzéshez képest. Thompson egyébként már ekkor is 25 ezer pénzügyi állás megszüntetését jósolta. A magasabb becslés mögött egyértelműen az áll, hogy a gazdasági problémák tovagyűrűznek minden iparágban, s így az ország lassanként recesszióba süllyed.

A Wall Street egyedül New York adóbevételeinek 9 százalékát adta 2007-ben, ez most bizonyosan visszaesik, hiszen a globális válság nyomán legalább 600 milliárd dollárnyi veszteség leírására kényszerülnek a megmentett cégek. New York polgármestere, Michael Bloomberg is úgy nyilatkozott, hogy a Wall Street cégei közül soknak olyan nagy lesz a vesztesége, hogy évekig nem tud még adót befizetni.

Hivatalos számítások szerint a következő évben a hiány akár az 5,4 milliárd dollárt (996 milliárd forintot) is elérheti, így sürgősen a kiadások csökkentését kell elrendelni. Nem csupán az állások megszűnése okozhat fejfájást New York államának, hanem a kisebb prémiumok is, előrejelzések szerint a jutalmak 43 százalékot csökkenhetnek.

Az értékpapírpiaci állások az államon belüli összes munkahely 2,3 százalékát adják, bérekben pedig 13,6 százalékos az arányuk. A városban előbbi 5, utóbbi 23 százalékos. Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed közgazdászai is elismerik, hogy a magas fizetéssel járó pénzügyi állások multiplikátor-hatást váltanak ki. Egy megszűnt pénzügyi pozíció másik hármat sodorhat magával egyedül New York államban.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem