22 °C Budapest

Ujjlenyomat helyett tenyérazonosító: e nélkül nincs vizsga!

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 18:00

A csalások miatti egyre növekvő aggodalom következtében a Egyesült Államokban egyre több üzleti iskola fogja alkalmazni a felvételi vizsgák során a legújabb technikát a személyazonosság ellenőrzésére. Az ujjlenyomatos csalások ideje lejárt, az új eszközök ugyanis már a tenyér erezetét tapogatják le, és egy infraképet tárolnak el az érhálózatról.

A kép, amit akár egy város úthálózatához is hasonlítani lehetne, minden ember esetén egyedi. Az eszközt Japánban már széles körben alkalmazzák a bankjegykiadó automaták esetén, de az Egyesült Államokban még csak most jelent meg.

A technológia azt célozza, hogy ne lehessen valaki más helyett vizsgát tenni, hogy így a jelentkező, aki tulajdonképpen meg sem jelent a vizsgán, több pontot kapjon, mint azt önerőből el tudna érni. 5 évvel ezelőtt a hatóságok például egy hat tagú csoportot lepleztek le, akik több, mint 590 vizsgát tettek le mások helyett (többek között felvételiket is neves üzleti iskolákba), amiért alkalmanként legkevesebb 3 ezer dollárt kaptak.

Az érintettek ugyan nem fedték fel a pontos adatokat a csalásokat illetően, de az biztos, hogy sokan próbálkoznak különböző trükkökkel. Eddig a


Wall Street Journal
vizsgázók sok iskolában azzal kellett szembesüljenek, hogy ujjlenyomat és fénykép alapján mehettek csak vizsgázni, ráadásul a vizsga teljes időtartama alatt videofelvételt is készítettek róluk. Az új rendszer valószínűleg sokkal elfogadhatóbb lesz, mint az eddigi, mivel nem fog hasonlítani egy rendőrségi ujjlenyomat vételhez és azonosításhoz.

Az ujjlenyomatos beléptetéssel már eddig is voltak gondok, a szülők hozzájárulása kell ugyanis hozzá, és ha valaki ezt megtagadta, annak a gyerekét nem lehetett ujjlenyomattal azonosítani, a személyi igazolványt viszont könnyű hamisítani. Sokan ennek ellenére még mindig hevesen tiltakoznak bármiféle beléptető rendszer miatt, mert szerintük ez megsérti a személyiségi jogokat. Az ellenzők szerint ilyen eszközöket csak a hatóságoknak lenne joguk használni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek ellenére az iskoláknak nem nagyon marad más választásuk, ha meg szeretnék őrizni a vizsgák tisztaságát, hogy ne egymás helyett menjenek el vizsgázni a diákok...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?