16 °C Budapest

Közüzemi számlákkal buktatná le az adózókat az APEH

Pénzcentrum
2008. július 11. 10:56

Az adóhatóság elnöke szerint érdemes példát venni az olaszokról: az ottani adóhatóság a számlák alapján becsüli meg, hogy egy cég bevétele összhangban van-e a vállalat fogyasztásával. Az APEH a 2012-ig érvényes stratégiájába is beépítené az új elemet, vagyis a jövőben az APEH is hozzáférhetne a vállalatok közüzemi számláihoz. Szikora János a Nap vendége című műsorban elmondta: az újítás nem igényelne törvénymódosítást, hiszen már a mostani jogszabályok is tartalmazzák a becslés fogalmát.

Az APEH elnöke a Gazdasági Rádió Nap vendége műsorában elmondta: Olaszországban már létezik az a gyakorlat, hogy az adóhatóság a közüzemi szolgáltatóktól minden hónapban megkapja a vállalatok számláit. Ezek ismeretében az intézet pontosan meg tudja becsülni, hogy egy adott cég bevételei mennyire vannak összhangban a havi fogyasztással. Szikora János úgy véli, hogy ezt a módszert Magyarországon is át kellene venni, az APEH ezért a most készülő, és 2012-ig szóló stratégiájába igyekszik ezt az elemet is beépíteni. Az elnök hangsúlyozta, hogy a változtatás nem igényelne törvénymódosítást, hiszen már a mostani jogszabályok is alkalmazzák a becslés fogalmát.

Szikora János az interjúban az amerikai adóhatóság módszerét is példaként hozta fel. Az Egyesült Államokban ugyanis a társintézmény honlapján megtalálható az összes gazdasági tevékenység pontos leírása, a revizorok tehát ennek alapján is meg tudják becsülni, hogy egy bizonyos ágazatban működő vállalat mekkora bevételre tehet szert.

Az APEH elnökének elmondása szerint Magyarországon az adóellenőrök korábban úgy végezték a vizsgálatokat, hogy kimentek a helyszínre, és ott megnézték, hogy a könyvekben minden helyesen szerepel-e. Szikora János azonban úgy véli, hogy a megfelelő ellenőrzésekhez nem csak pontos közgazdasági és számviiteli felkészültségre, hanem egy adott szakma alapos ismeretére is szükség van.

Idén az adóhatóság összesen 6-7 ezer vagyonosodási vizsgálatot tervez, ennek nagyjából a felét már el is végezték. A tavalyi évben a 11 ezer ellenőrzésből összesen 42 milliárd forintos adókülönbözetet állapítottak meg, ez az arány az idei év első felében 27 milliárd forintot tett ki. Az APEH elnöke elmondta: a vagyonosodási vizsgálatok már a személyi jövedelem adó bevezetése előtt is léteztek, csak eddig keveset beszéltek róla, az utóbbi években gyakorlatilag felélesztették ezt a módszert az adókerülők kiszűrésére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szikora János azt is hozzátette: ha a különböző vizsgálatok során az adóhatóság valamilyen bírságot, vagy adókülönbözetet állapít meg, a pénz 30-35 százalékát szokták szó nélkül kifizetni az adózók. Az APEH elnöke azonban úgy véli, hogy az az arány a vagyonosodási vizsgálatok esetében magasabb lesz.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?