Közüzemi számlákkal buktatná le az adózókat az APEH

Pénzcentrum
2008. július 11. 10:56

Az adóhatóság elnöke szerint érdemes példát venni az olaszokról: az ottani adóhatóság a számlák alapján becsüli meg, hogy egy cég bevétele összhangban van-e a vállalat fogyasztásával. Az APEH a 2012-ig érvényes stratégiájába is beépítené az új elemet, vagyis a jövőben az APEH is hozzáférhetne a vállalatok közüzemi számláihoz. Szikora János a Nap vendége című műsorban elmondta: az újítás nem igényelne törvénymódosítást, hiszen már a mostani jogszabályok is tartalmazzák a becslés fogalmát.

Az APEH elnöke a Gazdasági Rádió Nap vendége műsorában elmondta: Olaszországban már létezik az a gyakorlat, hogy az adóhatóság a közüzemi szolgáltatóktól minden hónapban megkapja a vállalatok számláit. Ezek ismeretében az intézet pontosan meg tudja becsülni, hogy egy adott cég bevételei mennyire vannak összhangban a havi fogyasztással. Szikora János úgy véli, hogy ezt a módszert Magyarországon is át kellene venni, az APEH ezért a most készülő, és 2012-ig szóló stratégiájába igyekszik ezt az elemet is beépíteni. Az elnök hangsúlyozta, hogy a változtatás nem igényelne törvénymódosítást, hiszen már a mostani jogszabályok is alkalmazzák a becslés fogalmát.

Szikora János az interjúban az amerikai adóhatóság módszerét is példaként hozta fel. Az Egyesült Államokban ugyanis a társintézmény honlapján megtalálható az összes gazdasági tevékenység pontos leírása, a revizorok tehát ennek alapján is meg tudják becsülni, hogy egy bizonyos ágazatban működő vállalat mekkora bevételre tehet szert.

Az APEH elnökének elmondása szerint Magyarországon az adóellenőrök korábban úgy végezték a vizsgálatokat, hogy kimentek a helyszínre, és ott megnézték, hogy a könyvekben minden helyesen szerepel-e. Szikora János azonban úgy véli, hogy a megfelelő ellenőrzésekhez nem csak pontos közgazdasági és számviiteli felkészültségre, hanem egy adott szakma alapos ismeretére is szükség van.

Idén az adóhatóság összesen 6-7 ezer vagyonosodási vizsgálatot tervez, ennek nagyjából a felét már el is végezték. A tavalyi évben a 11 ezer ellenőrzésből összesen 42 milliárd forintos adókülönbözetet állapítottak meg, ez az arány az idei év első felében 27 milliárd forintot tett ki. Az APEH elnöke elmondta: a vagyonosodási vizsgálatok már a személyi jövedelem adó bevezetése előtt is léteztek, csak eddig keveset beszéltek róla, az utóbbi években gyakorlatilag felélesztették ezt a módszert az adókerülők kiszűrésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szikora János azt is hozzátette: ha a különböző vizsgálatok során az adóhatóság valamilyen bírságot, vagy adókülönbözetet állapít meg, a pénz 30-35 százalékát szokták szó nélkül kifizetni az adózók. Az APEH elnöke azonban úgy véli, hogy az az arány a vagyonosodási vizsgálatok esetében magasabb lesz.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem