11 °C Budapest

Kapsz 1 százalékot, cserébe nem tartozhatsz

Pénzcentrum
2008. június 25. 14:20

Az APEH tájékoztatása szerint ebben az évben a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló, többször módosított 1996. évi CXXVI. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontja szerint - a további törvényi feltételeknek egyébként megfelelő - alapítványokat, társadalmi szervezeteket és közalapítványokat nem illeti meg a nekik felajánlott Szja 1 %-os összeg akkor, ha 2008. augusztus 1. napja és a kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló 0837-es számú adatlap keltének időpontja közötti időszakban, akár csak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozásuk állt fenn, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kaptak.

Köztartozásnak minősül az állami adóhatóságnál, a vámhatóságnál, az önkormányzati adóhatóságnál (a fővárosi székhelyű adózók esetében az önkormányzati adóhatóság vonatkozásában mind a kerületi, mind a fővárosi önkormányzati adóhatóságra értendő), magánnyugdíj-pénztárnál, valamint egyéb szervezetnél nyilvántartott, törvényből eredő fizetési kötelezettség.

Az állami adóhatóságnál nyilvántartott adótartozás vizsgálata során - kivéve az állami adóhatóságnál nyilvántartott adók módjára behajtandó köztartozást - az APEH az adott adónemen nyilvántartott adótartozás összegét csökkenti a más adónemen fennálló túlfizetés összegével.

A fentiekre figyelemmel a személyi jövedelemadó 1 %-ából részesülni kívánó szervezetnek a 2008. augusztus 1-je előtt esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozását legkésőbb 2008. július 31. napjáig, továbbá 2008. augusztus 1. napja és a kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló 0837-es számú adatlap keltének időpontja közötti időszakban esedékessé váló köztartozását legkésőbb annak esedékessége napján rendeznie szükséges, mivel a lejárt esedékességű köztartozás 2008. augusztus 1. napjától késve történő rendezése esetén nem jogosult a részére felajánlott 1 % összegére.

Az APEH a törvényi előírásoknak megfelelően 2008. szeptember 1. napjáig fogja megküldeni a lehetséges kedvezményezettek részére azt a felhívó-tájékoztató levelet, amelyben közli az ez évi felajánlások összegének várható nagyságát, illetőleg amelynek melléklete a fentiekben hivatkozott 0837-es számú adatlap.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?