12 °C Budapest

Közel tízmilliárd jut közmunkaprogramra

Pénzcentrum
2008. június 17. 09:22

Közel tízmilliárd forintot fordít a kormány idén a közmunkaprogramra, amivel több tízezer ember juthat legális munkához - jelentette be Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a 2008. június 16-i kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

A miniszter utalt arra, hogy Magyarország az Európai Unió foglalkoztatási statisztikáit tekintve "a hátul kullogó országok" között van, de ezt az alacsony képzettségűek alacsony foglalkoztatottsága okozza, miközben a képzett munkavállalók foglalkoztatási rátája az uniósnak megfelelő. Mint mondta, a nyilvántartott, mintegy 470 ezer álláskereső fele legfeljebb nyolc általánost végzett, így Magyarországon a foglakoztatás bővítése nem csak általános munkahely-teremtési kérdés, hanem inkább a hátrányos helyzetű csoportok, az alacsony képzettségű emberek foglalkoztatásának bővítéséről szól.

A miniszter elmondta: a nyolc általánost végzett férfiak 25-26 százaléka, a nők 19-20 százaléka dolgozik, de még rosszabbak a statisztikák azok között, akik még ennyi képzettséggel sem rendelkeznek, az ő körükben ugyanis a férfiak alig 10 százaléka, a nőknek pedig 2 százaléka vállal munkát. Szerinte ezért fontos, hogy a közmunkaprogramokat - amelyekre az idén 9,5 milliárd forint áll rendelkezésre - egyre inkább kiegészíti a képzés, a hosszabb futamidejű programok alatt akár OKJ-s képesítést is szerezhetnek a résztvevők.

A közmunkaprogramokban - amelyre a Munkaerőpiaci Alapból 3,5 milliárd, más költségvetési forrásból pedig 6 milliárd forint jut - a résztvevők többek között erdő- és vízgazdálkodási, ár- és belvízvédelmi, kárelhárítási, tájvédelmi vagy idegenforgalmat segítő munkákban vehetnek részt. Szűcs Erika arról is beszélt, hogy a pályázat útján működő közmunkaprogram mellett még kétféle közfoglalkoztatási forma van, az egyik a közcélú munka, amelyet az aktív korú szociális segélyezettek számára biztosítanak a helyi önkormányzatok, normatív forrásokból, az idén 15 milliárd forintból.

A harmadik forma pedig a közhasznú munka, amelyet a regionális munkaügyi központok szerveznek. Erre célra a tapasztalatok alapján 6-8 milliárd forint fordítanak a Munkaerőpiaci Alapból. A miniszter szerint a téli-tavaszi, már befejezett önkormányzati programokban 4,5 milliárdból több mint 7.600 közmunkás dolgozott 938 településen hat hónapig, ezt tavalyi forrásokból finanszírozzák. Emellett július 1-jeii hatállyal hagytak jóvá hat további programot, 5-7 hónapos futamidővel, 5 milliárd forint értékben, több mint 6.000 munkás számára.

A kormány nem ért egyet az uniós munkaidő-irányelvvel, így a magyar európai parlamenti képviselőknek is azt javasolja, hogy ne szavazzák meg az indítványt - mondta kérdésre válaszolva Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Az uniós szakminiszterek által a múlt héten kötött kompromisszum alapján a munkaidő felső határa általános szabály szerint továbbra is heti 48 óra lenne, de a munkáltató és a munkavállaló szerződéses megállapodása esetén 60 - ügyeleti munkakörökben 65 - órás munkahét is engedélyezhető lenne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szűcs Erika erről azt mondta: "Mi a magyar delegációnak olyan mandátumot adtunk, hogy ne szavazza meg ezt az indítványt". A miniszter ezt azzal indokolta, hogy a magyar foglalkoztatási ráta 7-8 százalékkal alacsonyabb az uniósnál, ugyanakkor a ledolgozott munkaórák száma csak 1,7 százalékkal kevesebb. Ezt az jelenti, hogy kevesebb magyar többet dolgozik, ezért - mutatott rá a miniszter - a kormánynak az a szándéka, hogy a foglalkoztatásba bevontak számát és ne a munkaórák számát bővítse. Hozzátette: ezzel szemben áll az egészségügy igénye, amely a mai szervezettsége mellett azt szeretné, ha fennmaradna a több munkaóra lehetősége.

Hosszabb távon azonban az lenne a megoldás, hogy egy jobb szerkezetű egészségügy, jobb munkaerő-ellátással, tisztességes, normális munkaidőben biztosítsa a feladatok elvégzését, és ehhez "ne eszméletlen túlmunkára" legyen szükség. A miniszter elmondta, értik a gazdasági élet szereplőinek törekvését, hogy rugalmasabb legyen a foglalkoztatás a munkavállaló beleegyezésével, ugyanakkor - tette hozzá - a munkavállaló nincs mindig olyan helyzetben, hogy valóban a saját érdekei szerint cselekedjen.
(Forrás: www.szmm.gov.hu)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem