14 °C Budapest

Július 1-ig kell elvégezni a TEÁOR '08 és a szakmakód '08 jegyzékek szerinti módosításokat

Pénzcentrum
2008. június 9. 08:58

Több százezer adózót tájékoztat a következő napokban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a TEÁOR és a szakmakód struktúra változásról. Az Európai Parlament és a Tanács 1893/2006/EK rendelete következtében ugyanis 2008. január 1-jétől a TEÁOR és a szakmakód struktúra jelentősen megváltozott. A tevékenységi besorolások módosítását az adminisztratív nyilvántartásokban 2008. július 1-ig át kell vezetni.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal majdnem 270 ezer társas vállalkozást, illetve több mint 135 ezer egyéni vállakózót és egyéni vállalkozó igazolványhoz nem kötött adóköteles tevékenységet adószám birtokában végző magánszemélyt értesít a változás-bejelentési kötelezettségükről.

Az átsorolások megvalósítását nehezíti az a tény, hogy a TEÁOR '08 és szakmakód '08 jegyzékek struktúrája lényegesen eltér az eddigiektől, ezért az esetek mintegy felében nem végezhető el automatikus átsorolás, így a gazdasági szervezetek és a magánszemélyek többségét csak megkérdezésük útján lehet helyesen besorolni.

A tevékenységi körök esetében például az eddigi "5262 Piaci kiskereskedelem" tevékenységi kör, a TEÁOR '08 szerinti 4781 Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme, 4782 Textil, ruházat, lábbeli piaci kiskereskedelme és a 4789 Egyéb áruk piaci kiskereskedelme tevékenységi köröknek felel meg.

A szakmakódok esetében például az eddigi "011303 Gyümölcstermelés" a szakmakód '08 szerint 012201 Trópusi gyümölcs termesztése, 012301 Citrusfélék termesztése, 012401 Almatermésű, csonthéjas termesztése 012501 Egyéb gyümölcs, héjastermésű termesztése 012601 Olajtartalmú gyümölcs termesztése szakmakódoknak felel meg.

A TEÁOR és szakmakód változással érintett adózok a változás-bejelentést a 2008. január 1.- 2008. július 1. közötti, féléves időszakban, írásban terjeszthetik be az állami adóhatósághoz. A változás-bejelentés illeték- és igazgatási szolgáltatási díjmentes eljárás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha valaki azonban elmulasztja a határidőn belül bejelenteni a változást, akkor a késedelmes változás-bejelentés a társas vállalkozások esetén 500 ezer forint, egyéni vállalkozók és egyéni vállalkozó igazolványhoz nem kötött adóköteles tevékenységet adószám birtokában végző magánszemélyek esetén 200 ezer forint mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után.

A TEÁOR és szakmakód jegyzék változásával kapcsolatban a részletes tájékoztató és a teljes fordítókulcs a www.apeh.hu honlapról a KSH honlapjára mutató linkről indulva, vagy közvetlenül a www.ksh.hu Szolgáltatások/Osztályozások (SZJA,TEÁOR,stb.) menüpontjából letölthető.

A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐK a fenti kötelezettség teljesítésével kapcsolatban igénybe vehetik a FALUGAZDÁSZ segítségét

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem