26 °C Budapest

Július 1-ig kell elvégezni a TEÁOR '08 és a szakmakód '08 jegyzékek szerinti módosításokat

Pénzcentrum
2008. június 9. 08:58

Több százezer adózót tájékoztat a következő napokban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a TEÁOR és a szakmakód struktúra változásról. Az Európai Parlament és a Tanács 1893/2006/EK rendelete következtében ugyanis 2008. január 1-jétől a TEÁOR és a szakmakód struktúra jelentősen megváltozott. A tevékenységi besorolások módosítását az adminisztratív nyilvántartásokban 2008. július 1-ig át kell vezetni.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal majdnem 270 ezer társas vállalkozást, illetve több mint 135 ezer egyéni vállakózót és egyéni vállalkozó igazolványhoz nem kötött adóköteles tevékenységet adószám birtokában végző magánszemélyt értesít a változás-bejelentési kötelezettségükről.

Az átsorolások megvalósítását nehezíti az a tény, hogy a TEÁOR '08 és szakmakód '08 jegyzékek struktúrája lényegesen eltér az eddigiektől, ezért az esetek mintegy felében nem végezhető el automatikus átsorolás, így a gazdasági szervezetek és a magánszemélyek többségét csak megkérdezésük útján lehet helyesen besorolni.

A tevékenységi körök esetében például az eddigi "5262 Piaci kiskereskedelem" tevékenységi kör, a TEÁOR '08 szerinti 4781 Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme, 4782 Textil, ruházat, lábbeli piaci kiskereskedelme és a 4789 Egyéb áruk piaci kiskereskedelme tevékenységi köröknek felel meg.

A szakmakódok esetében például az eddigi "011303 Gyümölcstermelés" a szakmakód '08 szerint 012201 Trópusi gyümölcs termesztése, 012301 Citrusfélék termesztése, 012401 Almatermésű, csonthéjas termesztése 012501 Egyéb gyümölcs, héjastermésű termesztése 012601 Olajtartalmú gyümölcs termesztése szakmakódoknak felel meg.

A TEÁOR és szakmakód változással érintett adózok a változás-bejelentést a 2008. január 1.- 2008. július 1. közötti, féléves időszakban, írásban terjeszthetik be az állami adóhatósághoz. A változás-bejelentés illeték- és igazgatási szolgáltatási díjmentes eljárás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha valaki azonban elmulasztja a határidőn belül bejelenteni a változást, akkor a késedelmes változás-bejelentés a társas vállalkozások esetén 500 ezer forint, egyéni vállalkozók és egyéni vállalkozó igazolványhoz nem kötött adóköteles tevékenységet adószám birtokában végző magánszemélyek esetén 200 ezer forint mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után.

A TEÁOR és szakmakód jegyzék változásával kapcsolatban a részletes tájékoztató és a teljes fordítókulcs a www.apeh.hu honlapról a KSH honlapjára mutató linkről indulva, vagy közvetlenül a www.ksh.hu Szolgáltatások/Osztályozások (SZJA,TEÁOR,stb.) menüpontjából letölthető.

A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐK a fenti kötelezettség teljesítésével kapcsolatban igénybe vehetik a FALUGAZDÁSZ segítségét

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?