8 °C Budapest

Befektetési tippek 2008-ra - Mit mondanak a profik?

Pénzcentrum
2008. február 15. 05:40

Mibe fektessünk 2008-ban? Ezt a kérdést tettük fel a banki szakembereknek, brókereknek és pénzügyi tanácsadóknak. Összesen négy cég, négy vezető szakembere mondta el véleményét a piacról és ajánlásaival segít eligazodni Olvasóinknak a befektetések világában.

Az aranykornak vége - mondta Pálinszki Iván, a Portfolio Moneyvezérigazgatója, akitől egy helyzetelemzést kértünk. Teljesen egyértelművé vált miden befektető számára, hogy a 2003-ban megindult általános, szinte minden részvénypiacon kibontakozó emelkedés kifulladt és helyét az erőteljes bizonytalanság vette át. Hosszabb távon azok a piacok lehetnek favoritok, melyek függetleníteni tudják magukat - legalább részben - az esetleges amerikai recessziótól. Kérdés, hogy az Ázsiában és Oroszországban felhalmozott tőketartalékok, milyen befektetési területet választanak. Vegyük sorra azon tényezőket, melyek a közeljövőben is az óvatos befektetői magatartást teszik indokolttá:

1., ingatlan piaci és építőipar
Az elmúlt 40 év legrosszabb statisztikai adatait produkálja az amerikai ingatlanpiac. A saját erőn felül vállalt hitelekből finanszírozott lakásbefektetések bedőltek és folyamatosan az eladói oldalt erősítik, melynek köszönhetően 15%-kal csökkentek már az amerikai ingatlanárak. A folyamat vége egyelőre nem látható, nem tudjuk hány lakás kerül még kényszerértékesítés révén eladó sorba és mindez milyen mértékű további áresést fog generálni. Mindez értelemszerűen kihat az amerikai gazdaságból jelentős szeletet kihasító építőipar egészére, a beruházási volumen visszafogásán keresztül, mely munkahelyek megszűnéséhez vezet.

2., amerikai fogyasztás - recesszió
A háztartás legnagyobb vagyonelemét képező ingatlan leértékelődése jelentős mértékben kedvezőtlenül érinti az amerikai lakosság fogyasztási kedvét. A globális GDP kb. 20%-át az amerikai fogyasztó adja, ezért riogatnak recessziós félelmekkel az elemzők.

3., bankok által rejtegetett veszteségek
Több mint fél évvel a másodlagos hitelezési piac problémáinak a széleskörű megjelenését követően sem rendelkezünk tiszta képpel arra vonatkozóan, hogy az egyes bankok, biztosítók milyen veszteségeket szenvedtek már el és mennyi a tényleges kitettségük a jövőbeli potenciális veszteségeket illetően. Naponként új hírek érkeznek az újabb és újabb hitelveszteségekről (néha teljesen váratlan helyekről; mit keres egy német tartományi bank befektetései között kockázatos amerikai háztartások ingatlanhitele???). A bankok egymás közötti hitelezése így egy forró és bizalmatlansággal átszőtt területté vált.

A fenti három bizonytalansági tényező hatására olyan mértékben vált megosztottá a szakértők véleménye, mely legutóbb 1998-ban és 2001-ben volt tapasztalható.

Mit tehet a befektető?
Ha valaki nem napi szinten kívánja a tőzsdemozgásokat követni és kihasználni a pillanatnyi lehetőségeket a következő két napra, akkor most a biztonságosabb befektetések előtérbe helyezése javasolt. Próbáljunk meg előtérbe helyezni a garantált alapokat és a kötvényalapokat. Esetleg a ma még kuriózumok közé tartozó "piac független" instrumentumokat, mint pl. biztosító társaságok kockázatának csökkentő Catastrophe (Cat) Bondok melyek kár eseményektől függenek, nem pedig a világgazdaság alakulásától.

Ha valakinek vérében van a magas kockázatvállalás és nem alszik jól részvénypiaci befektetés nélkül, az válassza a fejlődő piacokat (ezen belül is főként Oroszországot és Latin-Amerikát). Ezen piacokon a gazdasági növekedés egy esetleges amerikai recesszió esetén is a globális átlag felett lesz jelentősen, illetve számottevő tartalékot halmoztak fel ezen országok (Oroszország devizatartaléka ma 480 mrd USD felett van és pozitív költségvetéssel rendelkezik). A belső fogyasztás stabilan nő. A garantált alapok mögötti piacok kiválasztásában is érdemes lehet ezen piaci szegmenseket favorizálni, ahol a részvénypiacok abszolút árazási szintje is mérsékeltnek tekinthető. Az igazán forróvérűeknek pedig - egy érezhető árcsökkenés - után ott van Dél-Kelet-Ázsia...

A helyzetértékelést követően megkérdeztük Móró Tamást, a Concorde szakértőjét, mibe érdemes fektetnünk. Tamás szerint is elég borúsak a 2008-as kilátások. Kiemelte, hogy az általa ajánlott portfolió ajánlások a jelenlegi kilátásokat tükrözik, az alacsony kockázati szintű portfóliókat egy éves időtávra, a közepes kockázattal rendelkező befektetést 2-3 éves időtávra, míg a kockázatos befektetéseket 3 évnél hosszabb időtávra ajánlja (ezt érdemes szem előtt tartani a későbbi ajánlások estében is). Íme a portfoliók:

Alacsony:
40% magyar 1 éves kötvény
40% 1 éves Európai A minősítésű kötvényportfólió (4.6% körüli hozam euróban)
10% DAX
10% SP500

Közepes:
30% magyar 1 éves kötvény
30% 1 éves Európai A minősítésű kötvényportfólió (4.6% körüli hozam euróban)
10% DAX
10% SP500
10% FXI
10% STOXX insurance ETF

Magas:
20% magyar 1 éves kötvény
20% 1 éves Európai A minősítésű kötvényportfólió (4.6% körüli hozam euróban)
15% DAX
15% SP500
10% FXI
10% STOXX insurance ETF
10% BUX

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Nagy Péter, az OTP szakembere
szerint, a 2008. januárjában tapasztalt befektetői idegesség várhatóan az első félévben fennmarad. A világ pénz- és tőkepiacai rendkívül bizonytalanok, a részvénypiaci volatilitást mérő VIX index 25-30-as értéken tartózkodik (átlag: 16-20 körüli érték), amely extrém magasnak tekinthető. A FED valószínűleg folytatja agresszív kamatcsökkentési politikáját, a piac egyéves időtávon 2-2,5%-os alapkamatot áraz az USA-ban. A kockázatviselési hajlandóság további csökkenésével, a régiós devizák további értékvesztést szenvedhetnek el, bár év végére nem várható, hogy az EUR/HUF árfolyam 260 Ft-os szintnél gyengébb legyen. Historikus összevetésben a világ részvénypiacai olcsónak számítanak - a globális előretekintő P/E mutató 11,7-es értéke az elmúlt 30 év legalacsonyabbja. A 12 hónapos előremutató P/E Európában 10,3-ra csökkent, szemben a 20 éves 13,6-os átlaggal. Az USA-ban ez az érték 12,6 jelenleg, szemben a 16,3-as historikus átlaggal - a jelenlegi szintekről jelentősebb (15-20%-ot meghaladó) árfolyamesés már nem várható.

A magas kockázatú portfolióba a részvények közül elsősorban a defenzívebb részvények ajánlhatók (gyógyszer, telekom), kötvények közül a rövid futamidejűek javasolhatók. A közepes kockázatú portfolió legjelentősebb eleme a 6 hónapos magyar diszkont kincstárjegy (nyár elejéig a magyar alapkamat szinten tartása várható). Az alacsony kockázatú portfolióba elsősorban pénzpiaci eszközök és 3 hónapos DKJ tartása javasolható.

A jövő eseményeit, várható történéseit a befektetési piacon egyébként sem egyszerű előre jelezni, a pénzügyi piacok jelenlegi helyzetében pedig különösen nem - mondta Kárpáti Gábor, az UniCredit Bank Private Banking osztályvezetője. Most ugyanis a piacok idegesek, nagy elmozdulások tapasztalhatók a papírok árfolyamában. Hogy ez meddig tarthat, arra nehéz konkrétumokat mondani, de az látható, hogy elsősorban az amerikai recessziótól való félelem befolyásolhatja a piaci szereplők döntéseit. Ebben a helyzetben csak klasszikushoz érdemes fordulni és idézni: "Nem az a fontos, hogy mikor lépünk be a piacra, hanem hogy meddig vagyunk ott".

Éppen azért javaslunk hosszabb távra és kellőképpen diverzifikált portfóliókat, hogy a hosszabb időtáv és a jól összeválogatott termékek csökkentsék a kockázatot, és hosszabb távon versenyképes hozamot biztosítsanak. Íme az ajánlatuk:

Alacsony kockázatú portfólió:
50% tőkegarantált alap/kötvény
30% Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap, amit májusban Pioneer Magyar Kötvény Alapra változtatnék
10% Aegon Citadella Alfa Alap
10% Aegon MoneyMaxx Express Vegyes Alap

Közepes kockázatú portfólió:
30% tőkegarantált alap/kötvény
20% Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap, amit májusban Pioneer Magyar Kötvény Alapra változtatnék
10% Aegon Citadella Alfa Alap
10% Aegon MoneyMaxx Express Vegyes Alap
10% Pioneer Közép-Európai Részvény Alap
10% Allianz BRIC EUR
10% Pioneer Emerging Market Equity USD

Magas kockázatú portfólió:
15% Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap, amit májusban Pioneer Magyar Kötvény Alapra változtatnék
15% Pioneer Közép-Európai Részvény Alap
20% Allianz BRIC EUR
20% Pioneer Emerging Market Equity USD
15% OTP
15% MOL

Reméljük, hogy átláthatóbbá vált a jelenlegi befektetési környezet. És mindenki megfelelő útmutatást kapott ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb (kockázat és időtáv szerint) ajánlásokkal és tanácsokkal felvértezve vágjon bele az idei év hozamvadászatába.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem