13 °C Budapest

Decembertől a VPOP hatáskörébe tartoznak a pénzmosással kapcsolatos bejelentések...

Pénzcentrum
2007. december 10. 09:10

A Magyar Köztársaság Országgyűlése a 2007. november 19-i ülésén fogadta el a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A törvény felhatalmazása alapján a pénzügyi információs egységként működő hatóság feladatait 2007. december 15-től a Vám-és Pénzügyőrség látja el. Pénzmosásra, vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény, körülmény felmerülése esetén a szolgáltatóknak bejelentési kötelezettségük van, amely történhet védelemmel ellátott elektronikus üzenet, telefax vagy tértivevényes postai kézbesítés útján.

A Vám- és Pénzügyőrség a szolgáltató által továbbított bejelentés alapján tudomására jutott információt kizárólag a törvény által meghatározott célra (pénzmosás és a terrorizmus elleni finanszírozása elleni küzdelem, valamint terrorcselekmény, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, a pénzmosás, a pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, az adócsalás, a sikkasztás, a csalás és a hűtlen kezelés bűncselekményének felderítése) használhatja fel.

Új rendelkezés, hogy az árukereskedelmi tevékenységet folytató szolgáltató, e tevékenységének körében 3 600 000 Ft-ot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést, csak akkor fogadhat el, ha a kereskedelmi hatóság (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal) a fenti tevékenységet folytató szolgáltató szabályzatát jóváhagyja, és ezzel egyidejűleg a szolgáltatót nyilvántartásba veszi.

A törvény nem érinti a Közösség területére belépő, illetve a Közösség területét elhagyó készpénz ellenőrzéséről szóló, törvény rendelkezéseit, amely az Európai Unió külső határaira vonatkozik, és amely Magyarország tekintetében jelenleg a horvát, a szerb és az ukrán határszakaszt foglalja magába. A rendelet értelmében 10 000 euró vagy azt meghaladó értékű készpénzt magánál tartó utasnak - egy formanyomtatvány kitöltésével írásban - nyilatkozni kell, melynek ellenőrzése a vámellenőrzés keretében a vámhatóság feladata

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?