18 °C Budapest

1 millió forintodba kerül ha nem adsz számlát! A dolgozók is fizetni fognak...

Pénzcentrum
2007. november 30. 14:00

Az adóhatóság egyre komolyabb eszközökkel rendelkezik amivel könnyebb betartatni az adótörvényeket az adózókkal. A feketegazdaság elleni küzdelem szinte folyamatos szigorításokat kíván, a hatóságok igyekeznek becsukni a jelenleg nyitva lévő kiskapukat, ezzel is csökkentve azt a bevétel kiesést, amit az illegális foglalkoztatás, a számla nélküli ügyletek, vagy az áfa-csalás okozhat...

Az új cégek alakításakor számba kell majd venni azt a tényt, hogy az adóhatóság ellenőrizni fog az alakulás után maximum 90 nappal. Az adószám igénylésével ugyanis bekerül a cég az APEH rendszerébe, ahonnan egy kockázatelemzés alapján folyamatosan válogatják ki az ellenőrizni kívánt cégeket - derül ki a KPMG hírleveléből.

A szigorítások közé tartozik az is, hogy a mulasztási bírságok összege is jelentősen megemelkedik. A magánszemélyekre kiszabható maximális bírság 200 ezer forint lesz, más adózóra kiszabható pedig 500 ezer forint. Emellett emelték a számla adás elmulasztásáért adható bírságot is, 1 millió forintra. Ráadásul az alkalmazott is büntethető lesz, ha rossz számlát állít ki, 10-15 ezer forintra.

A közbeszerzésekhez kapcsolódó vállalkozási szerződések teljesítése esetén is változás várható, az alvállalkozói lánc alacsonyabb fokán álló alvállalkozónak kizárólag akkor teljesíthető a kifizetés, amennyiben az 15 napnál nem régebbi adóigazolással képes igazolni azt, hogy nincs adó- vagy vámhatósági köztartozása. Amennyiben ez az igazolás nincs meg, s a vállalkozó mégis fizet, abban az esetben a kifizetés erejéig a vállalkozó lesz felelős a beszállító esetleges köztartozásaiért is. Ha az igazolás tartozást mutat, akkor az adóhatóság a végrehajtás szabályai szerint intézkedik a követelés lefoglalásáról.

Az árveréseken történő korábbi visszaélések miatt ezentúl érvénytelen lesz az az ajánlat, ami nem éri el az árverésre bocsátott ingó vagy ingatlan becsértékének 50 százalékát. A lakóingatlanok esetén ez a határ 75 százalék. Megjelenik továbbá egy elektronikus Árverési Felügyelet is, ami a visszaélések megnehezítését kívánja megvalósítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adóhatóság honlapján már jelenleg is szerepelnek például a bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók, de a továbbiakban az APEH közzé fogja tenni azoknak a listáját is, akik adószámát valamilyen szankció folytán törölték, vagy végrehajtási eljárás folyik ellenük.

További szigorítás, hogy ha a hatóságok be nem jelentett alkalmazottat találnak egy vállalkozásnál, akkor a vélhetően be nem fizetett adó és járulék összeget három hónapra visszamenően fogják kikalkulálni, ami jelentősen megemeli a hátralékként és bírságként fizetendő összeget...

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?