8 °C Budapest

1 millió forintodba kerül ha nem adsz számlát! A dolgozók is fizetni fognak...

Pénzcentrum
2007. november 30. 14:00

Az adóhatóság egyre komolyabb eszközökkel rendelkezik amivel könnyebb betartatni az adótörvényeket az adózókkal. A feketegazdaság elleni küzdelem szinte folyamatos szigorításokat kíván, a hatóságok igyekeznek becsukni a jelenleg nyitva lévő kiskapukat, ezzel is csökkentve azt a bevétel kiesést, amit az illegális foglalkoztatás, a számla nélküli ügyletek, vagy az áfa-csalás okozhat...

Az új cégek alakításakor számba kell majd venni azt a tényt, hogy az adóhatóság ellenőrizni fog az alakulás után maximum 90 nappal. Az adószám igénylésével ugyanis bekerül a cég az APEH rendszerébe, ahonnan egy kockázatelemzés alapján folyamatosan válogatják ki az ellenőrizni kívánt cégeket - derül ki a KPMG hírleveléből.

A szigorítások közé tartozik az is, hogy a mulasztási bírságok összege is jelentősen megemelkedik. A magánszemélyekre kiszabható maximális bírság 200 ezer forint lesz, más adózóra kiszabható pedig 500 ezer forint. Emellett emelték a számla adás elmulasztásáért adható bírságot is, 1 millió forintra. Ráadásul az alkalmazott is büntethető lesz, ha rossz számlát állít ki, 10-15 ezer forintra.

A közbeszerzésekhez kapcsolódó vállalkozási szerződések teljesítése esetén is változás várható, az alvállalkozói lánc alacsonyabb fokán álló alvállalkozónak kizárólag akkor teljesíthető a kifizetés, amennyiben az 15 napnál nem régebbi adóigazolással képes igazolni azt, hogy nincs adó- vagy vámhatósági köztartozása. Amennyiben ez az igazolás nincs meg, s a vállalkozó mégis fizet, abban az esetben a kifizetés erejéig a vállalkozó lesz felelős a beszállító esetleges köztartozásaiért is. Ha az igazolás tartozást mutat, akkor az adóhatóság a végrehajtás szabályai szerint intézkedik a követelés lefoglalásáról.

Az árveréseken történő korábbi visszaélések miatt ezentúl érvénytelen lesz az az ajánlat, ami nem éri el az árverésre bocsátott ingó vagy ingatlan becsértékének 50 százalékát. A lakóingatlanok esetén ez a határ 75 százalék. Megjelenik továbbá egy elektronikus Árverési Felügyelet is, ami a visszaélések megnehezítését kívánja megvalósítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adóhatóság honlapján már jelenleg is szerepelnek például a bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók, de a továbbiakban az APEH közzé fogja tenni azoknak a listáját is, akik adószámát valamilyen szankció folytán törölték, vagy végrehajtási eljárás folyik ellenük.

További szigorítás, hogy ha a hatóságok be nem jelentett alkalmazottat találnak egy vállalkozásnál, akkor a vélhetően be nem fizetett adó és járulék összeget három hónapra visszamenően fogják kikalkulálni, ami jelentősen megemeli a hátralékként és bírságként fizetendő összeget...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm