29 °C Budapest

1 millió forintodba kerül ha nem adsz számlát! A dolgozók is fizetni fognak...

Pénzcentrum
2007. november 30. 14:00

Az adóhatóság egyre komolyabb eszközökkel rendelkezik amivel könnyebb betartatni az adótörvényeket az adózókkal. A feketegazdaság elleni küzdelem szinte folyamatos szigorításokat kíván, a hatóságok igyekeznek becsukni a jelenleg nyitva lévő kiskapukat, ezzel is csökkentve azt a bevétel kiesést, amit az illegális foglalkoztatás, a számla nélküli ügyletek, vagy az áfa-csalás okozhat...

Az új cégek alakításakor számba kell majd venni azt a tényt, hogy az adóhatóság ellenőrizni fog az alakulás után maximum 90 nappal. Az adószám igénylésével ugyanis bekerül a cég az APEH rendszerébe, ahonnan egy kockázatelemzés alapján folyamatosan válogatják ki az ellenőrizni kívánt cégeket - derül ki a KPMG hírleveléből.

A szigorítások közé tartozik az is, hogy a mulasztási bírságok összege is jelentősen megemelkedik. A magánszemélyekre kiszabható maximális bírság 200 ezer forint lesz, más adózóra kiszabható pedig 500 ezer forint. Emellett emelték a számla adás elmulasztásáért adható bírságot is, 1 millió forintra. Ráadásul az alkalmazott is büntethető lesz, ha rossz számlát állít ki, 10-15 ezer forintra.

A közbeszerzésekhez kapcsolódó vállalkozási szerződések teljesítése esetén is változás várható, az alvállalkozói lánc alacsonyabb fokán álló alvállalkozónak kizárólag akkor teljesíthető a kifizetés, amennyiben az 15 napnál nem régebbi adóigazolással képes igazolni azt, hogy nincs adó- vagy vámhatósági köztartozása. Amennyiben ez az igazolás nincs meg, s a vállalkozó mégis fizet, abban az esetben a kifizetés erejéig a vállalkozó lesz felelős a beszállító esetleges köztartozásaiért is. Ha az igazolás tartozást mutat, akkor az adóhatóság a végrehajtás szabályai szerint intézkedik a követelés lefoglalásáról.

Az árveréseken történő korábbi visszaélések miatt ezentúl érvénytelen lesz az az ajánlat, ami nem éri el az árverésre bocsátott ingó vagy ingatlan becsértékének 50 százalékát. A lakóingatlanok esetén ez a határ 75 százalék. Megjelenik továbbá egy elektronikus Árverési Felügyelet is, ami a visszaélések megnehezítését kívánja megvalósítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adóhatóság honlapján már jelenleg is szerepelnek például a bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók, de a továbbiakban az APEH közzé fogja tenni azoknak a listáját is, akik adószámát valamilyen szankció folytán törölték, vagy végrehajtási eljárás folyik ellenük.

További szigorítás, hogy ha a hatóságok be nem jelentett alkalmazottat találnak egy vállalkozásnál, akkor a vélhetően be nem fizetett adó és járulék összeget három hónapra visszamenően fogják kikalkulálni, ami jelentősen megemeli a hátralékként és bírságként fizetendő összeget...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem