10 °C Budapest

1 millió forintodba kerül ha nem adsz számlát! A dolgozók is fizetni fognak...

Pénzcentrum
2007. november 30. 14:00

Az adóhatóság egyre komolyabb eszközökkel rendelkezik amivel könnyebb betartatni az adótörvényeket az adózókkal. A feketegazdaság elleni küzdelem szinte folyamatos szigorításokat kíván, a hatóságok igyekeznek becsukni a jelenleg nyitva lévő kiskapukat, ezzel is csökkentve azt a bevétel kiesést, amit az illegális foglalkoztatás, a számla nélküli ügyletek, vagy az áfa-csalás okozhat...

Az új cégek alakításakor számba kell majd venni azt a tényt, hogy az adóhatóság ellenőrizni fog az alakulás után maximum 90 nappal. Az adószám igénylésével ugyanis bekerül a cég az APEH rendszerébe, ahonnan egy kockázatelemzés alapján folyamatosan válogatják ki az ellenőrizni kívánt cégeket - derül ki a KPMG hírleveléből.

A szigorítások közé tartozik az is, hogy a mulasztási bírságok összege is jelentősen megemelkedik. A magánszemélyekre kiszabható maximális bírság 200 ezer forint lesz, más adózóra kiszabható pedig 500 ezer forint. Emellett emelték a számla adás elmulasztásáért adható bírságot is, 1 millió forintra. Ráadásul az alkalmazott is büntethető lesz, ha rossz számlát állít ki, 10-15 ezer forintra.

A közbeszerzésekhez kapcsolódó vállalkozási szerződések teljesítése esetén is változás várható, az alvállalkozói lánc alacsonyabb fokán álló alvállalkozónak kizárólag akkor teljesíthető a kifizetés, amennyiben az 15 napnál nem régebbi adóigazolással képes igazolni azt, hogy nincs adó- vagy vámhatósági köztartozása. Amennyiben ez az igazolás nincs meg, s a vállalkozó mégis fizet, abban az esetben a kifizetés erejéig a vállalkozó lesz felelős a beszállító esetleges köztartozásaiért is. Ha az igazolás tartozást mutat, akkor az adóhatóság a végrehajtás szabályai szerint intézkedik a követelés lefoglalásáról.

Az árveréseken történő korábbi visszaélések miatt ezentúl érvénytelen lesz az az ajánlat, ami nem éri el az árverésre bocsátott ingó vagy ingatlan becsértékének 50 százalékát. A lakóingatlanok esetén ez a határ 75 százalék. Megjelenik továbbá egy elektronikus Árverési Felügyelet is, ami a visszaélések megnehezítését kívánja megvalósítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adóhatóság honlapján már jelenleg is szerepelnek például a bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók, de a továbbiakban az APEH közzé fogja tenni azoknak a listáját is, akik adószámát valamilyen szankció folytán törölték, vagy végrehajtási eljárás folyik ellenük.

További szigorítás, hogy ha a hatóságok be nem jelentett alkalmazottat találnak egy vállalkozásnál, akkor a vélhetően be nem fizetett adó és járulék összeget három hónapra visszamenően fogják kikalkulálni, ami jelentősen megemeli a hátralékként és bírságként fizetendő összeget...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?