1 millió forintodba kerül ha nem adsz számlát! A dolgozók is fizetni fognak...

Pénzcentrum
2007. november 30. 14:00

Az adóhatóság egyre komolyabb eszközökkel rendelkezik amivel könnyebb betartatni az adótörvényeket az adózókkal. A feketegazdaság elleni küzdelem szinte folyamatos szigorításokat kíván, a hatóságok igyekeznek becsukni a jelenleg nyitva lévő kiskapukat, ezzel is csökkentve azt a bevétel kiesést, amit az illegális foglalkoztatás, a számla nélküli ügyletek, vagy az áfa-csalás okozhat...

Az új cégek alakításakor számba kell majd venni azt a tényt, hogy az adóhatóság ellenőrizni fog az alakulás után maximum 90 nappal. Az adószám igénylésével ugyanis bekerül a cég az APEH rendszerébe, ahonnan egy kockázatelemzés alapján folyamatosan válogatják ki az ellenőrizni kívánt cégeket - derül ki a KPMG hírleveléből.

A szigorítások közé tartozik az is, hogy a mulasztási bírságok összege is jelentősen megemelkedik. A magánszemélyekre kiszabható maximális bírság 200 ezer forint lesz, más adózóra kiszabható pedig 500 ezer forint. Emellett emelték a számla adás elmulasztásáért adható bírságot is, 1 millió forintra. Ráadásul az alkalmazott is büntethető lesz, ha rossz számlát állít ki, 10-15 ezer forintra.

A közbeszerzésekhez kapcsolódó vállalkozási szerződések teljesítése esetén is változás várható, az alvállalkozói lánc alacsonyabb fokán álló alvállalkozónak kizárólag akkor teljesíthető a kifizetés, amennyiben az 15 napnál nem régebbi adóigazolással képes igazolni azt, hogy nincs adó- vagy vámhatósági köztartozása. Amennyiben ez az igazolás nincs meg, s a vállalkozó mégis fizet, abban az esetben a kifizetés erejéig a vállalkozó lesz felelős a beszállító esetleges köztartozásaiért is. Ha az igazolás tartozást mutat, akkor az adóhatóság a végrehajtás szabályai szerint intézkedik a követelés lefoglalásáról.

Az árveréseken történő korábbi visszaélések miatt ezentúl érvénytelen lesz az az ajánlat, ami nem éri el az árverésre bocsátott ingó vagy ingatlan becsértékének 50 százalékát. A lakóingatlanok esetén ez a határ 75 százalék. Megjelenik továbbá egy elektronikus Árverési Felügyelet is, ami a visszaélések megnehezítését kívánja megvalósítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adóhatóság honlapján már jelenleg is szerepelnek például a bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók, de a továbbiakban az APEH közzé fogja tenni azoknak a listáját is, akik adószámát valamilyen szankció folytán törölték, vagy végrehajtási eljárás folyik ellenük.

További szigorítás, hogy ha a hatóságok be nem jelentett alkalmazottat találnak egy vállalkozásnál, akkor a vélhetően be nem fizetett adó és járulék összeget három hónapra visszamenően fogják kikalkulálni, ami jelentősen megemeli a hátralékként és bírságként fizetendő összeget...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?