Bazi nagy munkaerőhiány: hova menjünk a magasabb bérért?

Pénzcentrum
2007. november 19. 15:00

A német vállalatok közel fele kényszerül arra, hogy megrendeléseket utasítson vissza a szakképzett munkaerőhiány miatt, derül ki az Ifo München gazdaságkutató intézet Wirtschaftswoche részére készített exkluzív felméréséből. A helyzet annyira súlyos, hogy a megkérdezett vállalatok 43 százaléka a termelés visszafogása mellett a beruházások elhalasztását vagy törlését se tudja elkerülni.

Németországban jelenleg minden második vállalat küzd azzal, hogy a szakképzett munkavállalóknak meghirdetett állásokat, megfelelő jelentkező hiányában, nem tudja betölteni. A vállalatok 7 százalékánál a munkaerőhiány olyan súlyos gondokat okoz, hogy azok már a termelés külföldre telepítését fontolgatják.

Első körben a szakképzett munkaerő-utánpótlás hiányát a megkérdezett vállalatok többsége (69 százalékuk) saját erőből finanszírozott képzésekkel kívánja feloldani, ötödük már arra is hajlandónak mutatkozik, hogy a jelenleginél lényegesen magasabb bérekkel csábítsa magához a kérdéses munkakör betöltésére alkalmas munkavállalókat.

A vállalatok azonban nem állnak meg itt, állami támogatást követelnek a képzések tekintetében, illetve 42 százalékuk rendkívül fontosnak tartja, hogy előrelépés történjen a családi élet és a munka összeegyeztethetőségének kérdésében .

A szakképzett munkaerőhiány által generált magasabb bérszínvonal sok hazai munkavállalót is Németországba csábíthat, bár a német munkaerőpiac részleges megnyitása a jelek szerint nem hozta meg a kívánt eredményt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?