8 °C Budapest

Egyik szemük sír a másik nevet - mi lesz januártól az utazási irodákkal?

Pénzcentrum
2007. október 29. 10:00

Amennyiben a parlament elfogadja, 2008. január elsejével lépnek életbe az áfa-szabályozás változtatásai, melyek jelentős változást hoznak majd a hazai utazási irodák életébe is. A módosuló szabályok több fronton könnyebbséget, míg máshol nehézségeket hozhatnak az irodák számára - írja a Világgazdaság.

Jelentős könnyebbséget jelent, hogy a tervek szerint január elsejétől megszűnik az az uniós szabályozással ellentétes rendelkezés, mely az egy- és többkomponensű szolgáltatást nyújtóit különbözőképpen kezeli. Mindeddig azon utazási irodáknak, melyek csak szálláshelyeket értékesettek a teljes összeg után meg kell fizetnie az áfát, míg az utazási csomagot eladóknak csak az árrés után kellett adózniuk.

Ez a rendelkezés az utazási irodák egy részét arra kényszeríttette, hogy a kedvezőbb adózási feltételek miatt utazási csomagokat értékesítsen. Jövő évtől azonban várhatóan megszűnik ez a megkülönböztetés, amely pozitívumként jelenik meg az utazási irodák esetében.

Jó hír emellett, hogy az árrés szerinti adózás minden utazásszervezőre vonatkozik, függetlenül attól, hogy irodaként van-e bejegyezve vagy sem. Rossza hír azonban, hogy a közvetített szolgáltatást értékesítők az árrés szerinti adózás miatt nem vonhatják le ezen szolgáltatások áfáját, mivel a számnál csak az árrés szerint áfa szerepel majd.

További változást jelent, hogy megszűnik a pozíciószám szerinti adózás, január elseje után csak az időszak szerinti elszámolás marad az irodák számára. Ez annyit jelent, hogy jövő évtől minden esetben az utas által fizetett vagy fizetendő díj és a más által teljesített szolgáltatás értékének különbözete alapján számítandó ki az árrés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormány javaslata alapján kiküszöbölésre került az a törvénymódosításba bekerült hiba, miszerint a negatív árrés után felszámolt áfát is vissza lehetett volna igényelni. A módosítás szerint adózási szempontból nem létezhet negatív előjelű árrés, amennyiben az árrés nem pozitív, nullának kell venni.

Január elseje után további nehézséggel kell szembenéznie az utazási irodáknak, a számlát ugyanis a teljesítés utáni nyolcadik napig kell majd kiállítani.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem