11 °C Budapest

Egyik szemük sír a másik nevet - mi lesz januártól az utazási irodákkal?

Pénzcentrum
2007. október 29. 10:00

Amennyiben a parlament elfogadja, 2008. január elsejével lépnek életbe az áfa-szabályozás változtatásai, melyek jelentős változást hoznak majd a hazai utazási irodák életébe is. A módosuló szabályok több fronton könnyebbséget, míg máshol nehézségeket hozhatnak az irodák számára - írja a Világgazdaság.

Jelentős könnyebbséget jelent, hogy a tervek szerint január elsejétől megszűnik az az uniós szabályozással ellentétes rendelkezés, mely az egy- és többkomponensű szolgáltatást nyújtóit különbözőképpen kezeli. Mindeddig azon utazási irodáknak, melyek csak szálláshelyeket értékesettek a teljes összeg után meg kell fizetnie az áfát, míg az utazási csomagot eladóknak csak az árrés után kellett adózniuk.

Ez a rendelkezés az utazási irodák egy részét arra kényszeríttette, hogy a kedvezőbb adózási feltételek miatt utazási csomagokat értékesítsen. Jövő évtől azonban várhatóan megszűnik ez a megkülönböztetés, amely pozitívumként jelenik meg az utazási irodák esetében.

Jó hír emellett, hogy az árrés szerinti adózás minden utazásszervezőre vonatkozik, függetlenül attól, hogy irodaként van-e bejegyezve vagy sem. Rossza hír azonban, hogy a közvetített szolgáltatást értékesítők az árrés szerinti adózás miatt nem vonhatják le ezen szolgáltatások áfáját, mivel a számnál csak az árrés szerint áfa szerepel majd.

További változást jelent, hogy megszűnik a pozíciószám szerinti adózás, január elseje után csak az időszak szerinti elszámolás marad az irodák számára. Ez annyit jelent, hogy jövő évtől minden esetben az utas által fizetett vagy fizetendő díj és a más által teljesített szolgáltatás értékének különbözete alapján számítandó ki az árrés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány javaslata alapján kiküszöbölésre került az a törvénymódosításba bekerült hiba, miszerint a negatív árrés után felszámolt áfát is vissza lehetett volna igényelni. A módosítás szerint adózási szempontból nem létezhet negatív előjelű árrés, amennyiben az árrés nem pozitív, nullának kell venni.

Január elseje után további nehézséggel kell szembenéznie az utazási irodáknak, a számlát ugyanis a teljesítés utáni nyolcadik napig kell majd kiállítani.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem