9 °C Budapest

Egyik szemük sír a másik nevet - mi lesz januártól az utazási irodákkal?

Pénzcentrum
2007. október 29. 10:00

Amennyiben a parlament elfogadja, 2008. január elsejével lépnek életbe az áfa-szabályozás változtatásai, melyek jelentős változást hoznak majd a hazai utazási irodák életébe is. A módosuló szabályok több fronton könnyebbséget, míg máshol nehézségeket hozhatnak az irodák számára - írja a Világgazdaság.

Jelentős könnyebbséget jelent, hogy a tervek szerint január elsejétől megszűnik az az uniós szabályozással ellentétes rendelkezés, mely az egy- és többkomponensű szolgáltatást nyújtóit különbözőképpen kezeli. Mindeddig azon utazási irodáknak, melyek csak szálláshelyeket értékesettek a teljes összeg után meg kell fizetnie az áfát, míg az utazási csomagot eladóknak csak az árrés után kellett adózniuk.

Ez a rendelkezés az utazási irodák egy részét arra kényszeríttette, hogy a kedvezőbb adózási feltételek miatt utazási csomagokat értékesítsen. Jövő évtől azonban várhatóan megszűnik ez a megkülönböztetés, amely pozitívumként jelenik meg az utazási irodák esetében.

Jó hír emellett, hogy az árrés szerinti adózás minden utazásszervezőre vonatkozik, függetlenül attól, hogy irodaként van-e bejegyezve vagy sem. Rossza hír azonban, hogy a közvetített szolgáltatást értékesítők az árrés szerinti adózás miatt nem vonhatják le ezen szolgáltatások áfáját, mivel a számnál csak az árrés szerint áfa szerepel majd.

További változást jelent, hogy megszűnik a pozíciószám szerinti adózás, január elseje után csak az időszak szerinti elszámolás marad az irodák számára. Ez annyit jelent, hogy jövő évtől minden esetben az utas által fizetett vagy fizetendő díj és a más által teljesített szolgáltatás értékének különbözete alapján számítandó ki az árrés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány javaslata alapján kiküszöbölésre került az a törvénymódosításba bekerült hiba, miszerint a negatív árrés után felszámolt áfát is vissza lehetett volna igényelni. A módosítás szerint adózási szempontból nem létezhet negatív előjelű árrés, amennyiben az árrés nem pozitív, nullának kell venni.

Január elseje után további nehézséggel kell szembenéznie az utazási irodáknak, a számlát ugyanis a teljesítés utáni nyolcadik napig kell majd kiállítani.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?