50 százalékkal kevesebb adó 65 év felett?

Pénzcentrum
2007. október 19. 13:00

Egy amerikai államban úgy tűnik a 65 felettiek nagyon fognak örülni, ha a kormányzó által a héten benyújtott javaslatot elfogadják. A vagyonadót ugyanis 50 százalékkal akarják megnyirbálni azok számára, akik 65 vagy a feletti korban vannak.

Bár ez jelentős jogszabályi változással járna, van rá esély, hogy megszavazza Wyoming állam törvényhozó testülete. A kormányzó és a törvényhozók már évtizedek óta küzdenek azért, hogy az idősek számára adókönnyítést érjenek el, valószínűleg némi önös érdekből is. De ennek köszönhetően a kevés pénzzel rendelkező nyugdíjasok megtarthatják a házukat annak ellenére, hogy a ház értékének emelkedésével, a vagyonadó terhek is jelentősen nőnek.

Eddig már számos próbálkozás fulladt kudarcba, de a kormányzati tagok szerint remélhetőleg ez most megváltozik. A javaslat a lakás értékének felére terjedne ki, egy 100 ezer dolláros felső határral, vagyis eddig az értékig járna csak az adókönnyítés, attól függetlenül, hogy mennyit is ér valójában a ház.

E szerint egy 200 ezer dollár értékű lakásnál csak 100 ezer dollár után kéne megfizetni a vagyonadót, ezzel pedig a nyugdíjasok közel 638 dollárt takaríthatnának meg évente. A kormánynak ez a becslések szerint évi 15-18 millió dollár kiesést jelentene.

Az Amerikában egyre növekvő lakásárak miatt sok nyugdíjas már eddig is elveszítette házát a megnövekedett adóterhek miatt, ugyanis azt nincs miből kifizetni. Így ha a döntés elfogadásra kerül, számos idős ember menekülhet meg attól, hogy el kelljen adnia a házát.

Magyarországon ilyen könnyítésekre egyelőre nem lehet számítani. A helyzet még csak ott tart, hogy a kormány ki szeretné vetni a vagyonadónak minősülő ingatlanadót. Bár a legújabb híresztelések szerint annak 2008-as bevezetése eltűnhet a süllyesztőben, mivel eddig még semmilyen döntés nem született, így sok szakember szerint várhatóan ebben a ciklusban már semmi nem lesz belőle. A 2009-es év pedig még messze van,  nem lehet tudni, hogy mi lesz addig az ingatlanadóval.

Ráadásul valószínűleg nem fogadják el azt a javaslat sem, miszerint 2009-től az építmény- és telekadót az önkormányzatoknak a számított érték alapján kellene kivetnie, ahogy most a luxusadót, megmarad a választás lehetősége. Az az önkormányzat, amelyik továbbra is terület alapon vetné ki ezt a terhet, megteheti. Az önkormányzatok nem igazán ragaszkodtak eddig sem az értékalapú adóztatáshoz, így ez nem fog jelentős változást okozni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?