50 százalékkal kevesebb adó 65 év felett?

Pénzcentrum
2007. október 19. 13:00

Egy amerikai államban úgy tűnik a 65 felettiek nagyon fognak örülni, ha a kormányzó által a héten benyújtott javaslatot elfogadják. A vagyonadót ugyanis 50 százalékkal akarják megnyirbálni azok számára, akik 65 vagy a feletti korban vannak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár ez jelentős jogszabályi változással járna, van rá esély, hogy megszavazza Wyoming állam törvényhozó testülete. A kormányzó és a törvényhozók már évtizedek óta küzdenek azért, hogy az idősek számára adókönnyítést érjenek el, valószínűleg némi önös érdekből is. De ennek köszönhetően a kevés pénzzel rendelkező nyugdíjasok megtarthatják a házukat annak ellenére, hogy a ház értékének emelkedésével, a vagyonadó terhek is jelentősen nőnek.

Eddig már számos próbálkozás fulladt kudarcba, de a kormányzati tagok szerint remélhetőleg ez most megváltozik. A javaslat a lakás értékének felére terjedne ki, egy 100 ezer dolláros felső határral, vagyis eddig az értékig járna csak az adókönnyítés, attól függetlenül, hogy mennyit is ér valójában a ház.

E szerint egy 200 ezer dollár értékű lakásnál csak 100 ezer dollár után kéne megfizetni a vagyonadót, ezzel pedig a nyugdíjasok közel 638 dollárt takaríthatnának meg évente. A kormánynak ez a becslések szerint évi 15-18 millió dollár kiesést jelentene.

Az Amerikában egyre növekvő lakásárak miatt sok nyugdíjas már eddig is elveszítette házát a megnövekedett adóterhek miatt, ugyanis azt nincs miből kifizetni. Így ha a döntés elfogadásra kerül, számos idős ember menekülhet meg attól, hogy el kelljen adnia a házát.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Magyarországon ilyen könnyítésekre egyelőre nem lehet számítani. A helyzet még csak ott tart, hogy a kormány ki szeretné vetni a vagyonadónak minősülő ingatlanadót. Bár a legújabb híresztelések szerint annak 2008-as bevezetése eltűnhet a süllyesztőben, mivel eddig még semmilyen döntés nem született, így sok szakember szerint várhatóan ebben a ciklusban már semmi nem lesz belőle. A 2009-es év pedig még messze van,  nem lehet tudni, hogy mi lesz addig az ingatlanadóval.

Ráadásul valószínűleg nem fogadják el azt a javaslat sem, miszerint 2009-től az építmény- és telekadót az önkormányzatoknak a számított érték alapján kellene kivetnie, ahogy most a luxusadót, megmarad a választás lehetősége. Az az önkormányzat, amelyik továbbra is terület alapon vetné ki ezt a terhet, megteheti. Az önkormányzatok nem igazán ragaszkodtak eddig sem az értékalapú adóztatáshoz, így ez nem fog jelentős változást okozni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09