16 °C Budapest

A fagyi visszanyal: nem tud e-bevallani a közszféra...

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 08:30

Január óta kötelező a havi elektronikus járulékbevallás minden foglalkoztató és kifizető számára, viszont a költségvetési és társadalombiztosítási szervek többsége ennek nem tud egyelőre eleget tenni, mivel a könyvelési programok nem tudják a megfelelő formában előteremteni az adatokat, így az APEH azokat nem tudja lekönyvelni - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A beadott bevallások háromnegyede hibás, így a közszférában dolgozó foglalkoztatottak közel negyedének hiányoznak az adatai a nyilvántartásból. Az informatikusok ugyan próbálnak megbirkózni a helyzettel, de egyelőre még kevés sikerrel.

Az illetékesek szerint mégsem akkora a probléma, mivel ez az összes e-bevallás mindössze 2-3 százalékát teszi ki. A foglalkoztató egyetlen bevallást készít a munkavállalók számától függetlenül, így előfordul, hogy egy több ezer soros bevallásnál csak egy hibás sor miatt dobja vissza a bevallást a rendszer.

Felmerült megoldásként az is, hogy a vonatkozó jogszabályt úgy kellene változtatni, hogy a hibátlan sorokat le lehessen könyvelni. Mint ahogy arról már korábban is szó volt, 2008 januárig ez még nem jelent problémát, viszont jövő évtől nem lesznek egészségügyi ellátásra jogosultak azok, akiknek nincs rendezve a helyzete.

Az elektronikus bevallás viszont nem csak ezekben a körökben jelent problémát, a nagyobb cégeknek is meg kellett birkózniuk a hiányosságokkal, és az alkalmazkodással járó problémákkal, bár még most is előfordul, hogy az elkészült, és az APEH ellenőrző programja által hibátlannak minősített bevallást az APEH mégis visszadobja, ugyanis ők nem ugyanazt az ellenőrző programot használják, és azt is folyamatosan módosítják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hibák kijavítása után az adóhatóság újra ellenőrzi a bevallást, és az időközben megváltoztatott ellenőrző program újabb hibákat vet fel, így a követelményeknek gyakorlatilag képtelenség megfelelni. Mire átjut a rendszeren a bevallás, a könyvelés is csúszni fog, ami az adófolyószámla egyeztetésekor nem kis problémákat eredményezhet a cégeknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?