A fagyi visszanyal: nem tud e-bevallani a közszféra...

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 08:30

Január óta kötelező a havi elektronikus járulékbevallás minden foglalkoztató és kifizető számára, viszont a költségvetési és társadalombiztosítási szervek többsége ennek nem tud egyelőre eleget tenni, mivel a könyvelési programok nem tudják a megfelelő formában előteremteni az adatokat, így az APEH azokat nem tudja lekönyvelni - írja a Napi Gazdaság.

A beadott bevallások háromnegyede hibás, így a közszférában dolgozó foglalkoztatottak közel negyedének hiányoznak az adatai a nyilvántartásból. Az informatikusok ugyan próbálnak megbirkózni a helyzettel, de egyelőre még kevés sikerrel.

Az illetékesek szerint mégsem akkora a probléma, mivel ez az összes e-bevallás mindössze 2-3 százalékát teszi ki. A foglalkoztató egyetlen bevallást készít a munkavállalók számától függetlenül, így előfordul, hogy egy több ezer soros bevallásnál csak egy hibás sor miatt dobja vissza a bevallást a rendszer.

Felmerült megoldásként az is, hogy a vonatkozó jogszabályt úgy kellene változtatni, hogy a hibátlan sorokat le lehessen könyvelni. Mint ahogy arról már korábban is szó volt, 2008 januárig ez még nem jelent problémát, viszont jövő évtől nem lesznek egészségügyi ellátásra jogosultak azok, akiknek nincs rendezve a helyzete.

Az elektronikus bevallás viszont nem csak ezekben a körökben jelent problémát, a nagyobb cégeknek is meg kellett birkózniuk a hiányosságokkal, és az alkalmazkodással járó problémákkal, bár még most is előfordul, hogy az elkészült, és az APEH ellenőrző programja által hibátlannak minősített bevallást az APEH mégis visszadobja, ugyanis ők nem ugyanazt az ellenőrző programot használják, és azt is folyamatosan módosítják.

A hibák kijavítása után az adóhatóság újra ellenőrzi a bevallást, és az időközben megváltoztatott ellenőrző program újabb hibákat vet fel, így a követelményeknek gyakorlatilag képtelenség megfelelni. Mire átjut a rendszeren a bevallás, a könyvelés is csúszni fog, ami az adófolyószámla egyeztetésekor nem kis problémákat eredményezhet a cégeknek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?