7 °C Budapest

Itt a nyár! Mire számíthatsz?

Pénzcentrum
2006. június 23. 14:00

Vége a tanévnek és jól jönne egy kis pénz? Ilyen esetben fordulhatsz a különböző iskolaszövetkezetekhez, diákszövetkezethez akik segítenek neked az elhelyezkedésben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Vége a tanévnek és jól jönne egy kis pénz? Ilyen esetben fordulhatsz a különböző iskolaszövetkezetekhez, diákszövetkezethez akik segítenek neked az elhelyezkedésben.

Mit kell ehhez tenned? A jelentkezési feltételekről általában elmondható, hogy a 16 évet be kell töltened, egy iskolalátogatási igazolást és a személyi igazolványod vidd magaddal, továbbá az adókártyád és a TAJ kártyád se felejtsd otthon.

A regisztráció után egy úgynevezett részjegyet kell vásárolnod, ami a belépési díjnak felel meg, erről egy kis összefoglalót ad neked a következő táblázat.

A Student Diákszövetkezet munkatársa elmondta, hogy a 17 éves korhatár meghatározó és ennek köszönhetően nyáron főként a középiskolások jelentkeznek munkavállalásra, míg ősztől, zömmel a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói vannak túlsúlyban.

A kereseti lehetőségekkel kapcsolatban a Student Diákszövetkezet keretein belül vannak órabéres és teljesítménybéres munkák. Jellemzően teljesítménybéres díjazású a nyomdai munkák nagy része, az adatrögzítés, a kérdőíves lekérdezés. A díjazás számításánál figyelembe vették, hogy a megszerezhető átlagjövedelmet megkeresd.

A honlapon tételesen fel vannak tüntetve a leggyakoribb munkákhoz tartozó jellemző bruttó órabérek, amikről elmondható, hogy 440-700 Ft között mozognak. Az órabéres munkáknál nem kizárólag az eltöltött időt díjazzák, meg van határozva egy elérendő teljesítményszint is.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet munkatársa elmondta, a belépési feltételek között ugyanaz szerepel, mint ami általában elmondható, azzal a kiegészítéssel, hogy kiskorú jelentkező esetén szülői beleegyező nyilatkozat szükséges.

Ami a kereseti lehetőségeket illeti minimálbér alatti foglalkoztatás nincs, ami a jellemző bruttó órabéreket illeti 400 Ft-tól - ami inkább vidéken jellemző - Budapesten akár 550-650 Ft-ot is elérheti, ezek felé nem megy.

A Jobland Iskolaszövetkezetnél az áltag bruttó órabérek 400-500 Ft körül mozognak, míg a különböző kategóriákhoz tartozó órabérek, mint például fordítói és hostess munkáknál (800 Ft) eltérhetnek az átlagtól. Szórólap- és reklámanyag terjesztéssel nem foglalkozunk - mondja a Jobland munkatársa - mert nem tudjuk ellenőrizni az elvégzett munkát.

Meló-Diáknál az átlag bruttó bér 450-500 Ft, de a szakmai munkák órabére elérheti az 1,000 Ft-ot is, a legalacsonyabb viszont 360 Ft, amit a fizikai munkáért fizetnek általában vidéken. - mondta a Meló-Diák egyik munkatársa.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.02 00:18
A FELSŐ KORLÁT TÖRVÉNYE szerint személyes hatékonyságunkat a vezetési képességeink határozzák meg. H...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?