29 °C Budapest

Sarcot vetettek ki az egészségpénztári számlákra

Pénzcentrum
2007. május 22. 10:30

Az egészségpénztáraknak több kedvezőtlen változással is szembe kell nézniük az idén. Már januártól hatályos az a rendelkezés, amely szerint a munkáltatók dolgozóik után adó- és járulékmentesen a korábbi 100-130 százalék helyett csak a minimálbér ötödéig teljesíthetnek önkéntes egészségpénztári befizetést - írja a Napi Gazdaság.

Akad olyan kassza, amelynek esetében ez a rendelkezés az egyik nagy munkáltatói partner befizetéseit majdnem megfelezte. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által közzétett pénztári adatokból elég jól következtethetünk arra, hogy mely pénztárakat érintheti a legkellemetlenebbül az új előírás. Ahol ugyanis az egy tagra jutó átlagos befizetés az átlagnál magasabb, nagy esély van arra, hogy érzékelhetően "belépjen" a korlát. A kasszák többsége (az egyébként is alacsonyabb tagdíjfizetés miatt) aligha sínylette meg ezt a szigorítást.

Valószínűleg nem akad azonban majd olyan piaci szereplő, amely számára ne okozna gondot a június 1-jétől életbe lépő újabb lépés: a pénztártörvény az egészségpénztáraknál az eddig egységes adókedvezménnyel támogatott, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásokat kiegészítő egészségbiztosítási és életmódjavító szolgáltatásokra bontotta, utóbbiakat pedig nem sorolták a támogatotti körbe. A szektorban sokáig reménykedtek abban, hogy még a határidő előtt sikerül módosítani a már hatályban lévő jogszabályt, de végül csalatkozniuk kellett.

Pedig, miközben már kondibérletet is lehet üdülési csekkel rendezni, elég nehezen lehet majd elmagyarázni az egészségpénztári tagoknak az új korlátozást. Annál is inkább, mivel még a szakembereknek is új fogalom az életmódjavító szolgáltatás.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?