4 °C Budapest

Európai átlag felett a bérkülönbség - továbbra is a nők vannak hátrányban

Pénzcentrum
2007. május 22. 10:15

Míg az Európai Unióban a nők és a férfiak átlagos bruttó órabére közötti különbség 15 százalék körül alakul, hazánkban még mindig 20 százalék körül mozog az eltérés, és az egyenlő értékű munkakörökben is 15 százalékkal többek keresnek a férfi munkavállalók a nőknél, derül ki az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) által készített felmérésből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kedvező változások ellenére még mindig a diszkrimináció okozza a legtöbb, problémát, amely megakadályozza a romákat, a fiatalokat, az idősebbeket, a fogyatékkal élőket és a nőket a munkavállalásban - írja a Napi.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) a tavalyi évben 600 panasz érkezett be, melyből összesen 45 ügyben tudott eljárni a hatóság. A panaszok 56 százaléka munkahelyi diszkriminációra vonatkozott.

A nők és férfiak közötti különbségeket leginkább jellemző mutató, vagyis hogy a nők milyen eséllyel indulnak a törvényhozásban és a vezető pozíciókban, a javulás ellenére világszinten még mindig 28,3 százalék. A nők munkaerő-piaci részvételi rátájához hasonlóan óriási a szórás a különböző területek között.

Az ILO szerint Európában a legnagyobb gondot a roma kisebbséggel szembeni diszkrimináció okozza, melynek hatására több országban is 50 és 90 százalék között van a munkanélküliségi ráta a romák körében. A helyzet Magyarországon sem sokkal jobb: míg a romák munkanélküliségi rátája az elmaradott régiókban a 90 százalékot is meghaladja, addig az egy főre jutó eltartottak átlaga az országos háromszorosa.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kisebbségek mellett a fiatalok és az idősek helyzete a legnehezebb, a fiatalok esetében a problémát az jelenti, hogy gyakorta alkalmazzák őket olyan munkakörökben, amely nem igényel szakképesítést, alacsony fizetéssel jár és az előrelépés lehetősége sincs meg. Az időskorúak esetében főként azon társadalmak küzdenek nehézségekkel, ahol a bérezés kor függvénye.

Hazánkban a munkavállalók 94 százaléka a nyugdíjhatár előtt megy el nyugdíjba, ezért fontos lenne, hogy megteremteni a fokozatos visszavonulás lehetőségét, hogy az esetlegesen továbbra is dolgozni kívánóknak érdemes legyen tovább folytatni a munkát, mondta el Sík Endre Miklós, a szociális és munkaügyi tárca esélyegyenlőségi főosztályvezetője.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?