2 °C Budapest

Európai átlag felett a bérkülönbség - továbbra is a nők vannak hátrányban

Pénzcentrum
2007. május 22. 10:15

Míg az Európai Unióban a nők és a férfiak átlagos bruttó órabére közötti különbség 15 százalék körül alakul, hazánkban még mindig 20 százalék körül mozog az eltérés, és az egyenlő értékű munkakörökben is 15 százalékkal többek keresnek a férfi munkavállalók a nőknél, derül ki az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) által készített felmérésből.

A kedvező változások ellenére még mindig a diszkrimináció okozza a legtöbb, problémát, amely megakadályozza a romákat, a fiatalokat, az idősebbeket, a fogyatékkal élőket és a nőket a munkavállalásban - írja a Napi.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) a tavalyi évben 600 panasz érkezett be, melyből összesen 45 ügyben tudott eljárni a hatóság. A panaszok 56 százaléka munkahelyi diszkriminációra vonatkozott.

A nők és férfiak közötti különbségeket leginkább jellemző mutató, vagyis hogy a nők milyen eséllyel indulnak a törvényhozásban és a vezető pozíciókban, a javulás ellenére világszinten még mindig 28,3 százalék. A nők munkaerő-piaci részvételi rátájához hasonlóan óriási a szórás a különböző területek között.

Az ILO szerint Európában a legnagyobb gondot a roma kisebbséggel szembeni diszkrimináció okozza, melynek hatására több országban is 50 és 90 százalék között van a munkanélküliségi ráta a romák körében. A helyzet Magyarországon sem sokkal jobb: míg a romák munkanélküliségi rátája az elmaradott régiókban a 90 százalékot is meghaladja, addig az egy főre jutó eltartottak átlaga az országos háromszorosa.

A kisebbségek mellett a fiatalok és az idősek helyzete a legnehezebb, a fiatalok esetében a problémát az jelenti, hogy gyakorta alkalmazzák őket olyan munkakörökben, amely nem igényel szakképesítést, alacsony fizetéssel jár és az előrelépés lehetősége sincs meg. Az időskorúak esetében főként azon társadalmak küzdenek nehézségekkel, ahol a bérezés kor függvénye.

Hazánkban a munkavállalók 94 százaléka a nyugdíjhatár előtt megy el nyugdíjba, ezért fontos lenne, hogy megteremteni a fokozatos visszavonulás lehetőségét, hogy az esetlegesen továbbra is dolgozni kívánóknak érdemes legyen tovább folytatni a munkát, mondta el Sík Endre Miklós, a szociális és munkaügyi tárca esélyegyenlőségi főosztályvezetője.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?