2 °C Budapest

Adóhatóságok a XXI. században: Hatóság vagy szolgáltató?

Pénzcentrum
2007. május 15. 16:09

Az EU tagállamai között jelenleg új frontokon zajlik az utóbbi években kibontakozott adóverseny. Manapság kevésbé jellemző, hogy az országok adókedvezményekkel csábítják a befektetőket - amelyet az EU állami támogatásnak tekint -, sokkal inkább alacsony adómértékekkel és adózóbarát adóhatóságok működtetésével. Ez utóbbival azt a kiszámítható feltételrendszert próbálják biztosítani, amelyre a mindenkori befektetők vágynak. Mindez az adóhatóság szerepének felértékelődésével jár, egyben új kihívásokkal szembesítve a hatóságok "zászlóshajóját".

"A brit adóhatóság igyekszik szolgáltató irányba elmozdulni, amelyen elsősorban az interaktív kapcsolat kialakítását értik az adózók és az adóhatóság között. Az új megközelítés inkább a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, amely reményeik szerint drasztikusan csökkenti majd az ún. "kikényszerítő/büntető" funkciót. Mindehhez átlátható feltételrendszer és világos kommunikáció szükséges" - ismertette a brit adóhatóság akciótervének leglényegesebb konklúzióit Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Az új irányvonal kialakítását széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg Nagy-Britanniában. Több száz, nagyvállalatokkal lefolytatott interjú eredményeképpen pontos képet kaptak arról, hogy mit várnak el a piaci szereplők az adóhatóságtól. Mindezt egy belső átvilágítás egészítette ki, amelyet a hatékonyabb munkavégzés érdekében folytatott le a brit "APEH".

"Érdemes figyelni a külföldi trendeket ezen a téren is, hiszen egy jól működő gyakorlat átvétele nemzeti érdek" - hangsúlyozta Erdős Gabriella.

Ez manapság egyre könnyebbé válik, hiszen az adóhatóságok nemzetközi együttműködése fokozódik az Európai Unión belül. Mindez az egyeztető eljárások növekvő számában, a közös vizsgálatokban és a rendszeres információcserében mutatkozik meg.

A fentiek kapcsán a PricewaterhouseCoopers is készített egy rövid tanulmányt, amelyben több régiós ország adóigazgatási gyakorlatát vizsgálta. Ez azt mutatja, hogy a magyar adóhatóságnak nincs mit szégyenkeznie, sem brit, sem regionális összehasonlításban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarország például a feltételes adó-megállapítás területén a brit adóhatóság előtt jár, ahol ezt vívmányként tervezik bevezetni a jövőben. Európai példát követ, de a régióban még egyedi a publikus ellenőrzési irányelv és kiválasztási kritériumok.
A humán feltételek tekintetében viszont lemaradásban van az APEH: míg Hollandiában, ahhoz, hogy valaki egy bejegyzett adóellenőr legyen, több éves posztgraduális képzés szükséges, addig erre Magyarországon bármilyen felsőfokú végzettség megszerzése után lehetőség nyílik, így az ifjú adóellenőrök az ellenőrzések során kénytelenek elsajátítani a "szakmát".

"Az APEH-nek nagyon gyorsan fejlődnek a technikái, de bizonyos esetben még az út elején jár, hiszen például még nem kristályosodtak ki azok az egyeztetési rendszerek, amelyek lehetővé tennék egy adott ügy lehető leggyorsabb, leghatékonyabb rendezését. Az állásfoglalások rendszere azonban már kialakult, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem teremt automatikusan jogbiztonságot" - mondta Erdős Gabriella.

Mi az, amit a régió adóhatóságai a brit eredményekből megfontolhatnak? Mindenekelőtt az, hogy a hatósági funkcióból szolgáltató funkció felé erősíti tevékenységét és ennek keretében egy sokkal interaktívabb kapcsolatot alakít ki az adóhatóság és az adózók között. Az adóhatóság célja, ugyanis nem a bevételnövelés kell legyen, hanem a jogkövető magatartás elősegítése.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem