Adóhatóságok a XXI. században: Hatóság vagy szolgáltató?

Pénzcentrum
2007. május 15. 16:09

Az EU tagállamai között jelenleg új frontokon zajlik az utóbbi években kibontakozott adóverseny. Manapság kevésbé jellemző, hogy az országok adókedvezményekkel csábítják a befektetőket - amelyet az EU állami támogatásnak tekint -, sokkal inkább alacsony adómértékekkel és adózóbarát adóhatóságok működtetésével. Ez utóbbival azt a kiszámítható feltételrendszert próbálják biztosítani, amelyre a mindenkori befektetők vágynak. Mindez az adóhatóság szerepének felértékelődésével jár, egyben új kihívásokkal szembesítve a hatóságok "zászlóshajóját".

"A brit adóhatóság igyekszik szolgáltató irányba elmozdulni, amelyen elsősorban az interaktív kapcsolat kialakítását értik az adózók és az adóhatóság között. Az új megközelítés inkább a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, amely reményeik szerint drasztikusan csökkenti majd az ún. "kikényszerítő/büntető" funkciót. Mindehhez átlátható feltételrendszer és világos kommunikáció szükséges" - ismertette a brit adóhatóság akciótervének leglényegesebb konklúzióit Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Az új irányvonal kialakítását széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg Nagy-Britanniában. Több száz, nagyvállalatokkal lefolytatott interjú eredményeképpen pontos képet kaptak arról, hogy mit várnak el a piaci szereplők az adóhatóságtól. Mindezt egy belső átvilágítás egészítette ki, amelyet a hatékonyabb munkavégzés érdekében folytatott le a brit "APEH".

"Érdemes figyelni a külföldi trendeket ezen a téren is, hiszen egy jól működő gyakorlat átvétele nemzeti érdek" - hangsúlyozta Erdős Gabriella.

Ez manapság egyre könnyebbé válik, hiszen az adóhatóságok nemzetközi együttműködése fokozódik az Európai Unión belül. Mindez az egyeztető eljárások növekvő számában, a közös vizsgálatokban és a rendszeres információcserében mutatkozik meg.

A fentiek kapcsán a PricewaterhouseCoopers is készített egy rövid tanulmányt, amelyben több régiós ország adóigazgatási gyakorlatát vizsgálta. Ez azt mutatja, hogy a magyar adóhatóságnak nincs mit szégyenkeznie, sem brit, sem regionális összehasonlításban.

Magyarország például a feltételes adó-megállapítás területén a brit adóhatóság előtt jár, ahol ezt vívmányként tervezik bevezetni a jövőben. Európai példát követ, de a régióban még egyedi a publikus ellenőrzési irányelv és kiválasztási kritériumok.
A humán feltételek tekintetében viszont lemaradásban van az APEH: míg Hollandiában, ahhoz, hogy valaki egy bejegyzett adóellenőr legyen, több éves posztgraduális képzés szükséges, addig erre Magyarországon bármilyen felsőfokú végzettség megszerzése után lehetőség nyílik, így az ifjú adóellenőrök az ellenőrzések során kénytelenek elsajátítani a "szakmát".

"Az APEH-nek nagyon gyorsan fejlődnek a technikái, de bizonyos esetben még az út elején jár, hiszen például még nem kristályosodtak ki azok az egyeztetési rendszerek, amelyek lehetővé tennék egy adott ügy lehető leggyorsabb, leghatékonyabb rendezését. Az állásfoglalások rendszere azonban már kialakult, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem teremt automatikusan jogbiztonságot" - mondta Erdős Gabriella.

Mi az, amit a régió adóhatóságai a brit eredményekből megfontolhatnak? Mindenekelőtt az, hogy a hatósági funkcióból szolgáltató funkció felé erősíti tevékenységét és ennek keretében egy sokkal interaktívabb kapcsolatot alakít ki az adóhatóság és az adózók között. Az adóhatóság célja, ugyanis nem a bevételnövelés kell legyen, hanem a jogkövető magatartás elősegítése.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16