2 °C Budapest

Adóhatóságok a XXI. században: Hatóság vagy szolgáltató?

Pénzcentrum
2007. május 15. 16:09

Az EU tagállamai között jelenleg új frontokon zajlik az utóbbi években kibontakozott adóverseny. Manapság kevésbé jellemző, hogy az országok adókedvezményekkel csábítják a befektetőket - amelyet az EU állami támogatásnak tekint -, sokkal inkább alacsony adómértékekkel és adózóbarát adóhatóságok működtetésével. Ez utóbbival azt a kiszámítható feltételrendszert próbálják biztosítani, amelyre a mindenkori befektetők vágynak. Mindez az adóhatóság szerepének felértékelődésével jár, egyben új kihívásokkal szembesítve a hatóságok "zászlóshajóját".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"A brit adóhatóság igyekszik szolgáltató irányba elmozdulni, amelyen elsősorban az interaktív kapcsolat kialakítását értik az adózók és az adóhatóság között. Az új megközelítés inkább a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, amely reményeik szerint drasztikusan csökkenti majd az ún. "kikényszerítő/büntető" funkciót. Mindehhez átlátható feltételrendszer és világos kommunikáció szükséges" - ismertette a brit adóhatóság akciótervének leglényegesebb konklúzióit Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Az új irányvonal kialakítását széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg Nagy-Britanniában. Több száz, nagyvállalatokkal lefolytatott interjú eredményeképpen pontos képet kaptak arról, hogy mit várnak el a piaci szereplők az adóhatóságtól. Mindezt egy belső átvilágítás egészítette ki, amelyet a hatékonyabb munkavégzés érdekében folytatott le a brit "APEH".

"Érdemes figyelni a külföldi trendeket ezen a téren is, hiszen egy jól működő gyakorlat átvétele nemzeti érdek" - hangsúlyozta Erdős Gabriella.

Ez manapság egyre könnyebbé válik, hiszen az adóhatóságok nemzetközi együttműködése fokozódik az Európai Unión belül. Mindez az egyeztető eljárások növekvő számában, a közös vizsgálatokban és a rendszeres információcserében mutatkozik meg.

A fentiek kapcsán a PricewaterhouseCoopers is készített egy rövid tanulmányt, amelyben több régiós ország adóigazgatási gyakorlatát vizsgálta. Ez azt mutatja, hogy a magyar adóhatóságnak nincs mit szégyenkeznie, sem brit, sem regionális összehasonlításban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyarország például a feltételes adó-megállapítás területén a brit adóhatóság előtt jár, ahol ezt vívmányként tervezik bevezetni a jövőben. Európai példát követ, de a régióban még egyedi a publikus ellenőrzési irányelv és kiválasztási kritériumok.
A humán feltételek tekintetében viszont lemaradásban van az APEH: míg Hollandiában, ahhoz, hogy valaki egy bejegyzett adóellenőr legyen, több éves posztgraduális képzés szükséges, addig erre Magyarországon bármilyen felsőfokú végzettség megszerzése után lehetőség nyílik, így az ifjú adóellenőrök az ellenőrzések során kénytelenek elsajátítani a "szakmát".

"Az APEH-nek nagyon gyorsan fejlődnek a technikái, de bizonyos esetben még az út elején jár, hiszen például még nem kristályosodtak ki azok az egyeztetési rendszerek, amelyek lehetővé tennék egy adott ügy lehető leggyorsabb, leghatékonyabb rendezését. Az állásfoglalások rendszere azonban már kialakult, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem teremt automatikusan jogbiztonságot" - mondta Erdős Gabriella.

Mi az, amit a régió adóhatóságai a brit eredményekből megfontolhatnak? Mindenekelőtt az, hogy a hatósági funkcióból szolgáltató funkció felé erősíti tevékenységét és ennek keretében egy sokkal interaktívabb kapcsolatot alakít ki az adóhatóság és az adózók között. Az adóhatóság célja, ugyanis nem a bevételnövelés kell legyen, hanem a jogkövető magatartás elősegítése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59