Milliárdos ÁFA-csalás - Sokba került az olcsó cukor

Pénzcentrum
2007. április 18. 10:30

Több mint egymilliárd forintos áfacsalást lepleztek le a vámosok - jelentette be Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Rendkívül nagy mennyiségű importja hívta föl a vám- és pénzügyőrség figyelmét arra a győri székhelyű vállalkozásra, amely - a nyomozás eddigi adatai szerint - 2005-ben és 2006-ban több száz tonna cukrot szállított Magyarországra Horvátországból. A szállítmányokat Magyarországon vámoltatták el azzal a megjegyzéssel, hogy az árut Szlovákiában hozzák majd kereskedelmi forgalomba. Ilyenkor ugyanis a vámot Magyarországon, az importáfát azonban Szlovákiában kell megfizetni.

Az április 5-én az adóhatóság közreműködésével megkezdett nyomozás azonban kiderítette: az a négy szlovák cég, amely a magyar vámokmányok szerint a több száz tonna cukor címzettje volt, soha nem vásárolt magyar közvetítőkön keresztül horvát cukrot. Egyszerűen visszaéltek a nevükkel.

Az iratokból kiderült: a papíron Szlovákiába eladott cukrot 13 magyar vállalkozás (megint csak papíron) visszavásárolta. A nyomozók által összegyűjtött iratok szerint a több száz tonnás cukorszállítmányok fiktív adatokkal bejegyzett cégek birtokába kerültek. A tizenhárom "felvásárló cég" egyikét sem találták meg a cégbíróságon bejegyzett telephelyén. "Ügyvezetőik" a csempészszervezet tagjaiként vettek részt a tranzakciókban, amelyekkel együttesen egymilliárd 57 millió forint áfabevételt húztak ki az állam zsebéből.

Az öt régióra kiterjedő nyomozás során a vámnyomozók 870 tonna cukrot lefoglaltak. Zár alá vettek továbbá több bankban tíz bankszámlát, két lakóingatlant, egy értékes személygépkocsit, és lefoglaltak tízmillió forint készpénzt is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ügyben jelenleg nyolc személyt gyanúsítottak meg, közülük hetet előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. További három személy, két magyar és egy olasz állampolgár ellen körözést adtak ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?