5 °C Budapest

Milliárdos ÁFA-csalás - Sokba került az olcsó cukor

Pénzcentrum
2007. április 18. 10:30

Több mint egymilliárd forintos áfacsalást lepleztek le a vámosok - jelentette be Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján.

Rendkívül nagy mennyiségű importja hívta föl a vám- és pénzügyőrség figyelmét arra a győri székhelyű vállalkozásra, amely - a nyomozás eddigi adatai szerint - 2005-ben és 2006-ban több száz tonna cukrot szállított Magyarországra Horvátországból. A szállítmányokat Magyarországon vámoltatták el azzal a megjegyzéssel, hogy az árut Szlovákiában hozzák majd kereskedelmi forgalomba. Ilyenkor ugyanis a vámot Magyarországon, az importáfát azonban Szlovákiában kell megfizetni.

Az április 5-én az adóhatóság közreműködésével megkezdett nyomozás azonban kiderítette: az a négy szlovák cég, amely a magyar vámokmányok szerint a több száz tonna cukor címzettje volt, soha nem vásárolt magyar közvetítőkön keresztül horvát cukrot. Egyszerűen visszaéltek a nevükkel.

Az iratokból kiderült: a papíron Szlovákiába eladott cukrot 13 magyar vállalkozás (megint csak papíron) visszavásárolta. A nyomozók által összegyűjtött iratok szerint a több száz tonnás cukorszállítmányok fiktív adatokkal bejegyzett cégek birtokába kerültek. A tizenhárom "felvásárló cég" egyikét sem találták meg a cégbíróságon bejegyzett telephelyén. "Ügyvezetőik" a csempészszervezet tagjaiként vettek részt a tranzakciókban, amelyekkel együttesen egymilliárd 57 millió forint áfabevételt húztak ki az állam zsebéből.

Az öt régióra kiterjedő nyomozás során a vámnyomozók 870 tonna cukrot lefoglaltak. Zár alá vettek továbbá több bankban tíz bankszámlát, két lakóingatlant, egy értékes személygépkocsit, és lefoglaltak tízmillió forint készpénzt is.

Az ügyben jelenleg nyolc személyt gyanúsítottak meg, közülük hetet előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. További három személy, két magyar és egy olasz állampolgár ellen körözést adtak ki.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?