13 °C Budapest

Próbaper az egyenlő bérekért - kellemetlen lehet a végeredmény a nagyvállalatok számára

Pénzcentrum
2007. március 20. 11:00

Bár a hazai és a közösségi jog is előírja, hogy az azonos értékű munkavállalók azonos bérezésben részesüljenek, valószínűleg senkit sem lep meg az a tény, hogy a gyakorlatban a bérek régiónként erős eltéréseket mutatnak - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A törvényben garantált jogok érvényesítése érdekében próbapert fontolgat a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, melynek végeredménye sok hazai nagyvállalatot, többek között kereskedelmi láncokat, gyógyszer-nagykereskedéseket, gyártó cégeket, a pénzügyi szektor képviselőit, sőt több állami vállalatot is érzékenyen érinthet.

A Magyar Posta Zrt. humánerőforrás-gazdálkodási igazgatója, Potykievicz Tamás és a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese, Rolek Ferenc is irreálisnak tartja az az elképzelést, hogy az ország és európai más-más pontjain ugyanolyan bérezésben részesítsék az alkalmazottakat.

Potykievicz Tamás szerint természetes, hogy a bérezés a telephely méretétől, üzleti értékétől, a személyes béralkutól és a megélhetési költségek is befolyásolják az egyéni fizetéseket.

Különösen érzékenyen érintheti a próbaper a kereskedelmi láncokat, a Tesco-t, a Metro-t és a Spart, mivel ezek rendkívül nagy szórással dolgoznak bármelyik pozíciót is vesszük nagyító alá. A Hewlett Human Tanácsadó Kft. 2006-os kompenzációs adatbázisából kiderül, hogy akár 2-3 milliós eltérés is lehet a kelet-magyarországi és a egy fővárosi éves keresetek között.

Óriási különbségek tapasztalhatók a régiókban jellemző átlagfizetéseket tekintve is, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a közép-magyarországi és az észak-alföldi régió között akár 50 százaléknyi is lehet a különbség az előbbi javára.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?