12 °C Budapest

Érdemes adószakértőt, adótanácsadót alkalmazni

Pénzcentrum
2007. március 14. 10:30

Tavaly január óta az APEH előtt ügyvéd, adószakértő, adótanácsadó is képviselheti az adózókat, ám erről egyelőre kevesen tudnak - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ügyfelek többségének első kérdése ezzel kapcsolatban az, hogy nem gyanús-e az adóhivatalnak, ha már az első találkozóra képviselővel érkeznek. Kocsis Zoltán, a Vilmányi Ügyvédi Iroda munkatársa szerint azonban a képviseleti szabályok célja éppen az, hogy a hivatal adózási jogszabályokban jártas szakértőkkel is kommunikálhasson.

Az ügyvéd vagy adószakértő a számviteli és adózási szabályokon kívül egyéb területeken is jártas, objektívebben, a hivatal gondolkodásmódjának megfelelően tudnak az esetekkel foglalkozni. Nem mellékes szempont, hogy a képviselő alkalmazása az adózó számára is kényelmes, időt és fáradtságot kímélő megoldás.

A magánszemélyeknek is kedvező lehet képviselő alkalmazása, elsősorban a vagyonosodási vizsgálatok esetén, mivel a szakértő még a nyilatkozattétel előtt átvizsgálja az illető céges múltját, vagyoni helyzetét, s ennek megfelelően állítja össze a válaszokat. Így az adózó jóval gyorsabban túleshet a procedúrán.

Egyre több adózási kérdésekre szakosodott cég nyújt az APEH-hel szembeni képviselethez kapcsolódó szolgáltatásokat, melyekre nagy igény jelentkezik. Nem csak elméleti szintű tanácsokat kérnek a vállalkozások, költségvetési szervek, hanem konkrét, gyakorlati adózási feladatok ellátásához is segítséget igényelnek. A legtöbb tanácsadói feladat az áfa-visszaigénylésekhez kapcsolódik. Vannak olyan esetek is, mikor az adózó prevenciós céllal keresi fel a tanácsadó céget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adóhivatali megállapításokat jegyzőkönyvben rögzítik, erre észrevétel adható, ezt követi egy határozat, amely ellen fellebbezni lehet. Az adóhivatal esetében az utolsó jogorvoslati fórum az APEH elnökének beadott kérelem. Ezután két lehetőség marad, az egyik a bírósági út, a másik a Pénzügyminisztérium megkeresése.

Farkas Gábor, a KPMG szenior adómenedzsere szerint minden jogorvoslati fórumot érdemes megragadni. Varga Árpád, a Saldo Zrt. gazdasági tanácsadója szerint azonban pár százezer forintos ügyekben fölösleges bírósághoz fordulni, ilyenkor a pénzügyi tárcát érdemesebb megkeresni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?