29 °C Budapest

Elkészült a fantomlista

Pénzcentrum
2006. október 27. 08:30

Az APEH október közepén megkezdte az adószámok felfüggesztését, amire az adózás rendjéről szóló törvény szeptember 1. óta nyújt lehetőséget a fantomcégek kiszűrése érdekében.

Az APEH október közepén megkezdte az adószámok felfüggesztését, amire az adózás rendjéről szóló törvény szeptember 1. óta nyújt lehetőséget a fantomcégek kiszűrése érdekében - írja a Napi.

Eddig az adóhivatal Nógrád megyei és dél-budapesti igazgatósága 20 cég esetében élt a lehetőséggel. Velük hirdetményi úton közölték a tényt, azaz 15 napra kifüggesztették a hirdetőtáblára a vállalkozás nevét, címét, valamint adószámát. Ha a cégek ezalatt nem fellebbeznek, a határozat jogerőssé válik, azaz nem élhetnek adólevonási jogukkal, így például áfát sem igényelhetnek vissza.

Az új szabályozás értelmében az áfát mindaddig göngyölíteni kell, amíg nem szüntetik meg a felfüggesztést, utána ismét megnyílik az áfalevonási jog, ami az addig görgetett áfára is érvényesíthető lesz. Erre a határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül kerülhet sor, ha az adózó fellebbez az ügyben. Ellenkező esetben elrendelik az adószám törlését is. A rövid határidő miatt főként az éves, illetve negyedéves bevallást benyújtóknak érdemes gyakrabban ellenőrizni a felfüggesztettek listáját, ami az APEH honlapján is megtalálható.

Az adószám felfüggesztésére több ok miatt is sor kerülhet: például ha hivatalos irat kétszer a címzett ismeretlen jelzéssel érkezik vissza az adóhatósághoz, vagy a cég nem rendelkezik bejelentett szervezeti képviselővel, illetve a megadott elérhetőségi helyeken nem található. Adószakértők szerint még a nagy cégek sem mindig ügyelnek arra, hogy költözködés esetén bejelentsék a címváltozást, az egyéni vállalkozók pedig még feledékenyebbek. A Magyar Posta abban az esetben is címzett ismeretlen jelzéssel küldi vissza a levelet, ha nem tudja megállapítani a címzett kilétét. Ez akkor is bekövetkezhet, ha a cég neve nincs feltüntetve az épület bejáratán vagy a postaládán.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem