Elkészült a fantomlista

Pénzcentrum
2006. október 27. 08:30

Az APEH október közepén megkezdte az adószámok felfüggesztését, amire az adózás rendjéről szóló törvény szeptember 1. óta nyújt lehetőséget a fantomcégek kiszűrése érdekében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az APEH október közepén megkezdte az adószámok felfüggesztését, amire az adózás rendjéről szóló törvény szeptember 1. óta nyújt lehetőséget a fantomcégek kiszűrése érdekében - írja a Napi.

Eddig az adóhivatal Nógrád megyei és dél-budapesti igazgatósága 20 cég esetében élt a lehetőséggel. Velük hirdetményi úton közölték a tényt, azaz 15 napra kifüggesztették a hirdetőtáblára a vállalkozás nevét, címét, valamint adószámát. Ha a cégek ezalatt nem fellebbeznek, a határozat jogerőssé válik, azaz nem élhetnek adólevonási jogukkal, így például áfát sem igényelhetnek vissza.

Az új szabályozás értelmében az áfát mindaddig göngyölíteni kell, amíg nem szüntetik meg a felfüggesztést, utána ismét megnyílik az áfalevonási jog, ami az addig görgetett áfára is érvényesíthető lesz. Erre a határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül kerülhet sor, ha az adózó fellebbez az ügyben. Ellenkező esetben elrendelik az adószám törlését is. A rövid határidő miatt főként az éves, illetve negyedéves bevallást benyújtóknak érdemes gyakrabban ellenőrizni a felfüggesztettek listáját, ami az APEH honlapján is megtalálható.

Az adószám felfüggesztésére több ok miatt is sor kerülhet: például ha hivatalos irat kétszer a címzett ismeretlen jelzéssel érkezik vissza az adóhatósághoz, vagy a cég nem rendelkezik bejelentett szervezeti képviselővel, illetve a megadott elérhetőségi helyeken nem található. Adószakértők szerint még a nagy cégek sem mindig ügyelnek arra, hogy költözködés esetén bejelentsék a címváltozást, az egyéni vállalkozók pedig még feledékenyebbek. A Magyar Posta abban az esetben is címzett ismeretlen jelzéssel küldi vissza a levelet, ha nem tudja megállapítani a címzett kilétét. Ez akkor is bekövetkezhet, ha a cég neve nincs feltüntetve az épület bejáratán vagy a postaládán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?