Elkészült a fantomlista

Pénzcentrum
2006. október 27. 08:30

Az APEH október közepén megkezdte az adószámok felfüggesztését, amire az adózás rendjéről szóló törvény szeptember 1. óta nyújt lehetőséget a fantomcégek kiszűrése érdekében.

Az APEH október közepén megkezdte az adószámok felfüggesztését, amire az adózás rendjéről szóló törvény szeptember 1. óta nyújt lehetőséget a fantomcégek kiszűrése érdekében - írja a Napi.

Eddig az adóhivatal Nógrád megyei és dél-budapesti igazgatósága 20 cég esetében élt a lehetőséggel. Velük hirdetményi úton közölték a tényt, azaz 15 napra kifüggesztették a hirdetőtáblára a vállalkozás nevét, címét, valamint adószámát. Ha a cégek ezalatt nem fellebbeznek, a határozat jogerőssé válik, azaz nem élhetnek adólevonási jogukkal, így például áfát sem igényelhetnek vissza.

Az új szabályozás értelmében az áfát mindaddig göngyölíteni kell, amíg nem szüntetik meg a felfüggesztést, utána ismét megnyílik az áfalevonási jog, ami az addig görgetett áfára is érvényesíthető lesz. Erre a határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül kerülhet sor, ha az adózó fellebbez az ügyben. Ellenkező esetben elrendelik az adószám törlését is. A rövid határidő miatt főként az éves, illetve negyedéves bevallást benyújtóknak érdemes gyakrabban ellenőrizni a felfüggesztettek listáját, ami az APEH honlapján is megtalálható.

Az adószám felfüggesztésére több ok miatt is sor kerülhet: például ha hivatalos irat kétszer a címzett ismeretlen jelzéssel érkezik vissza az adóhatósághoz, vagy a cég nem rendelkezik bejelentett szervezeti képviselővel, illetve a megadott elérhetőségi helyeken nem található. Adószakértők szerint még a nagy cégek sem mindig ügyelnek arra, hogy költözködés esetén bejelentsék a címváltozást, az egyéni vállalkozók pedig még feledékenyebbek. A Magyar Posta abban az esetben is címzett ismeretlen jelzéssel küldi vissza a levelet, ha nem tudja megállapítani a címzett kilétét. Ez akkor is bekövetkezhet, ha a cég neve nincs feltüntetve az épület bejáratán vagy a postaládán.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 1. csütörtök
Tünde
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?