Nehéz helyzetben idén a pályakezdők

Pénzcentrum
2007. február 23. 11:00

A diplomás pályakezdők béréhez képest akár 20-40 százalékkal többet kereshetnek azok a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, akiknek már legalább kétéves munkatapasztalatuk van - írja a Világgazdaság.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének felmérése szerint a diplomás pályakezdők átlagosan havi bruttó 114 ezer forinttal a Dél-Dunántúlon keresik a legkevesebbet, Közép-Magyarországon bruttó 195 ezerrel pedig a legtöbbet.

A cégek harmada tervez az idén kapacitásbővítő beruházást, amely miatt a vállalkozások kétharmada növeli majd a létszámát. Azonban a jelek szerint a kezdők kevésbé lesznek kapósak, mivel a megkérdezett cégek mindössze 13 százaléka toboroz az idén pályakezdőket.

Tóth István János, az MTA KTI főmunkatársa szerint a gazdasági szolgáltatások, az építő- és feldolgozóipar, valamint a kereskedelem és a szállásszolgáltatás lehetnek azok a területek, ahol a pályakezdőknek könnyebb dolga akad. A frissen végzettek közül főleg a gépészmérnökök, a kereskedelmi szervezők, a logisztikusok, a számviteli és kontrollingmunkatársak, az informatikusok, az üzletkötők, illetve a termelésirányítók lesznek kapósak a felmérés alapján.

Egyes szakmákban azonban egyenesen vadászniuk kell a cégeknel, ilyenek például a gépész-, villamosmérnöki, termelésirányítói és könyvelői posztok. Ennek oka, hogy a pályakezdők nem elég mobilak, nem beszélnek idegen nyelvet, és nincs meg az a minimumgyakorlat, amely miatt már megérné alkalmazni őket.

Leginkább a humánerőforrás-szervező friss diplomások ismereteivel, készségeivel elégedettek a megkérdezettek. Elismerést kaptak a cégektől az asszisztens, irodavezetői, a turisztikai és vendéglátóipari állásokra jelentkezők, valamint a pénzügyi, jogi, ügyviteli-szervezői szakon végzettek. Azonban a vegyész- és környezetvédelmi mérnökök, az adószakértők, a piackutatók, a termelésirányítók, a termelésirányítók tudását és készségeit bírálták a hazai vállalkozások.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Főleg a szakmai jártasság, az idegennyelv-tudás, valamint az írásos anyagok készítésének terén kritizálták a munkaadók a pályakezdőket. Az analitikus szemlélet a leggyengébb az ügyfélkapcsolati munkatársak, az üzletkötők esetében. Az önálló munkavégzést fejlesztenék a cégek a pénzügyesek esetében. A kereskedelmi szervezők, logisztikusok esetében a gyakorlaton kívül a szakmai, elméleti alapokat is hiányolják a vállalkozások. Elégedetlenek a szervezőkészséggel is. A cégek a közlekedésmérnökök esetében azt tartják fontosnak, hogy a precíz munkavégzés terén történjen fejlődés.

Ami érdekes, hogy a jogászok számítógépes ismeretei jóval fejlettebbek, mint amennyire az munkájukhoz fontos volna, s ugyanez a helyzet a mérnök üzletkötőknél a szakmai gyakorlati jártassággal.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?