11 °C Budapest

Nehéz helyzetben idén a pályakezdők

Pénzcentrum
2007. február 23. 11:00

A diplomás pályakezdők béréhez képest akár 20-40 százalékkal többet kereshetnek azok a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, akiknek már legalább kétéves munkatapasztalatuk van - írja a Világgazdaság.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének felmérése szerint a diplomás pályakezdők átlagosan havi bruttó 114 ezer forinttal a Dél-Dunántúlon keresik a legkevesebbet, Közép-Magyarországon bruttó 195 ezerrel pedig a legtöbbet.

A cégek harmada tervez az idén kapacitásbővítő beruházást, amely miatt a vállalkozások kétharmada növeli majd a létszámát. Azonban a jelek szerint a kezdők kevésbé lesznek kapósak, mivel a megkérdezett cégek mindössze 13 százaléka toboroz az idén pályakezdőket.

Tóth István János, az MTA KTI főmunkatársa szerint a gazdasági szolgáltatások, az építő- és feldolgozóipar, valamint a kereskedelem és a szállásszolgáltatás lehetnek azok a területek, ahol a pályakezdőknek könnyebb dolga akad. A frissen végzettek közül főleg a gépészmérnökök, a kereskedelmi szervezők, a logisztikusok, a számviteli és kontrollingmunkatársak, az informatikusok, az üzletkötők, illetve a termelésirányítók lesznek kapósak a felmérés alapján.

Egyes szakmákban azonban egyenesen vadászniuk kell a cégeknel, ilyenek például a gépész-, villamosmérnöki, termelésirányítói és könyvelői posztok. Ennek oka, hogy a pályakezdők nem elég mobilak, nem beszélnek idegen nyelvet, és nincs meg az a minimumgyakorlat, amely miatt már megérné alkalmazni őket.

Leginkább a humánerőforrás-szervező friss diplomások ismereteivel, készségeivel elégedettek a megkérdezettek. Elismerést kaptak a cégektől az asszisztens, irodavezetői, a turisztikai és vendéglátóipari állásokra jelentkezők, valamint a pénzügyi, jogi, ügyviteli-szervezői szakon végzettek. Azonban a vegyész- és környezetvédelmi mérnökök, az adószakértők, a piackutatók, a termelésirányítók, a termelésirányítók tudását és készségeit bírálták a hazai vállalkozások.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Főleg a szakmai jártasság, az idegennyelv-tudás, valamint az írásos anyagok készítésének terén kritizálták a munkaadók a pályakezdőket. Az analitikus szemlélet a leggyengébb az ügyfélkapcsolati munkatársak, az üzletkötők esetében. Az önálló munkavégzést fejlesztenék a cégek a pénzügyesek esetében. A kereskedelmi szervezők, logisztikusok esetében a gyakorlaton kívül a szakmai, elméleti alapokat is hiányolják a vállalkozások. Elégedetlenek a szervezőkészséggel is. A cégek a közlekedésmérnökök esetében azt tartják fontosnak, hogy a precíz munkavégzés terén történjen fejlődés.

Ami érdekes, hogy a jogászok számítógépes ismeretei jóval fejlettebbek, mint amennyire az munkájukhoz fontos volna, s ugyanez a helyzet a mérnök üzletkötőknél a szakmai gyakorlati jártassággal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?