8 °C Budapest

Jól járnak a pénzügyesek

Pénzcentrum
2007. március 2. 10:30

A szakértői posztok között a pénzügyi területen dolgozók esetében a legmagasabbak a fizetések. 2005 során például egy adószakértő keresetének havi átlaga meghaladta a 415 ezret, 2006-ban ez már 487 ezernél is magasabb volt bruttóban - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gazdasági munkakörökben az adószakértőket követik a pénz-és hitelgazdasági szervezők és a könyvvizsgálók. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) éves felmérése szerint a műszaki pozíciókban viszont alig emelkedtek a keresetek, mivel 2005-ben például egy szoftverfejlesztő informatikus bruttó átlagkeresete 323 ezer forint volt havonta, 2006-ban ez mindössze 5 százalékkal emelkedett.

A legtöbbre a geoglógusok, a matematikusok, a gyengeáramú villamosmérnökök és a kohó-és a gépészmérnökök munkáját díjazzák a hazai munkaadók. A diplomás állások közül kiemelkedő a légi irányítók keresete, amely megközelíti a bruttó nyolcszázezret. Az ügyvédek alacsony fizetése egyeseknek meglepetést okozhat. A fizetés a pályakezdők esetén a legmagasabb, 120 ezer forint, később már csak 62 500 forint, a tavalyi minimálbér. Ennek hátterében az állhat, hogy az ügyvédek minimálbérre voltak bejelentve, s emellett más formában jutottak havi jövedelmükhöz.

Jól megfizeti a piac a diplomát, és esetleg nyelvtudást igénylő ügyintézői posztokon dolgozókat, közülük kiemelkedik a pénzintézeti finanszírozási ügyintézők keresete, amely meghaladja a bruttó 277 ezer forintot. A biztosítási ügyintézők bruttó 233 ezer forintot keresnek átlagosan havonta.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A vizsgált munkakörök keresetének átlagát tekintve legjobban Közép-Magyarországon, legrosszabbul pedig Észak-Alföldön fizetnek, az eltérés pedig mintegy 50 százalékos. Életkoronként is nagy a differencia, a marketingeseknél a 31-50 év közöttiek keresnek a legjobban, az ettől fiatalabbak, vagy idősebbek munkáját kevésbé honorálják. A humánpolitikai szervezők körében a 31-40 évesek jövedelme bizonyult a legmagasabbnak, s hasonló a helyzet a könyvelőknél is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?