Nem csak a hallgatóknak jelent több pénzt a hasznos diploma...

Pénzcentrum
2007. március 12. 10:00

A kiadott diploma piacképességét és a felsőoktatási intézmények teljesítményét is figyelembe vennék a felsőoktatási intézmények finanszírozásában, bár az egyes diplomák sikerességének mérése még nem megoldott, a részletekről most folynak a szakmai egyeztetések - írja a Népszabadság.

A tárca tavasszal új felsőoktatási finanszírozási modellt vezetne be. Az egyetemekkel és főiskolásokkal kötött három éves megállapodásokban határoznák meg a hallgatónként járó képzési normatívát az intézmény teljesítménye alapján, miközben a másik két elem, a tudományos, illetve a fenntartói normatíva változatlan maradna.

Az intézmények teljesítményét pontrendszerben mérnék, többek között az elhelyezkedési lehetőségek és az oktatók tudományos tevékenység alapján. Fontos szempont lenne, mondta Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási államtitkára, hogy az adott szakra felvettek közül hányan végeznek, illetve hogy az ott szerzett diploma mennyire bizonyul használhatónak a munkaerőpiacon.

Sajnos egyelőre az utóbbi tényezőre vonatkozóan nincsen pontos statisztika, bár az új felsőoktatási törvény szerint az intézmények kötelezettek a pályakövetésre, de mivel ugyanez nem igaz a hallgatók esetében az információadással kapcsolatban, a kimutatások elkészítése korántsem egyszerű feladat.

Emellett a szaktárca díjazza majd azokat az intézményeket, akik aktív kapcsolatot tartanak fenn a versenyszféra különböző szereplőivel és a munkapiaci elvárásokhoz igazítva átstrukturálják a képzéseket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?