18 °C Budapest

Szavazás a menedzserek béréről - ilyen még nem volt

Pénzcentrum
2007. március 9. 15:00

A vállalati menedzserek kiemelkedő fizetésének jogossága továbbra a viták középpontjában áll az Egyesült Államokban, ahol a két évvel ezelőtt bevezetett új szabályozás miatt a vállalatok arra kényszerültek, hogy vezető beosztású alkalmazottaik fizetését közérthetően és bárki számára elérhető módon közzé tegyék.

A napvilágra került összegek azonban olyannyira magasak, hogy felvetik mind a dolgozókban, mind a részvényesekben a kérdést: vajon milyen szoros az összefüggés a teljesítmény és a bérezés nagysága között és jogos-e, hogy egy valaki ilyen mértékben részesedjen a vállalat által megtermelt jövedelemből.

Az egyre elmélyülő társadalmi szakadékot tekintve azonban egyáltalán még az sem csoda, hogy a vállalatvezetők juttatásainak kérdése a szakértőket is megosztja, főként, ami a részvényesek fizetési kérdésekbe való beleszólási jogosultságáról szóló törvényjavaslatot illeti. A javaslat szerint ugyanis minden részvényesnek joga lenne arra, hogy szavazzon a menedzserek bérének nagyságáról, bár a szavazás végeredménye nem lenne kötelező érvényű.

Az új törvényt támogató szakértők szerint jogos a részvényesek igénye arra nézve, hogy a nem megfelelő teljesítménnyel tevékenykedő vezetőkről véleményt nyilváníthassanak ilyen formában. A másik csoport ellenben ellenzi azt, hogy a szavazás minden egyes vállalatra "rákényszerítsék", hiszen természetes állapot, hogy a vállalatot nem a tulajdonosok irányítják, s hogy az nem teljesen demokratikus alapokon működik.

Minden esetre elgondolkodtató, hogy az elmúlt időszakban több olyan nagyvállalat is volt, amelynek vezetői távozásuk után, mindegy, hogy ez lemondást, vagy korai nyugdíjazást jelent, több száz millió dollárral a zsebünkben hagyhatták ott az elnöki széket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18