8 °C Budapest

Szavazás a menedzserek béréről - ilyen még nem volt

Pénzcentrum
2007. március 9. 15:00

A vállalati menedzserek kiemelkedő fizetésének jogossága továbbra a viták középpontjában áll az Egyesült Államokban, ahol a két évvel ezelőtt bevezetett új szabályozás miatt a vállalatok arra kényszerültek, hogy vezető beosztású alkalmazottaik fizetését közérthetően és bárki számára elérhető módon közzé tegyék.

A napvilágra került összegek azonban olyannyira magasak, hogy felvetik mind a dolgozókban, mind a részvényesekben a kérdést: vajon milyen szoros az összefüggés a teljesítmény és a bérezés nagysága között és jogos-e, hogy egy valaki ilyen mértékben részesedjen a vállalat által megtermelt jövedelemből.

Az egyre elmélyülő társadalmi szakadékot tekintve azonban egyáltalán még az sem csoda, hogy a vállalatvezetők juttatásainak kérdése a szakértőket is megosztja, főként, ami a részvényesek fizetési kérdésekbe való beleszólási jogosultságáról szóló törvényjavaslatot illeti. A javaslat szerint ugyanis minden részvényesnek joga lenne arra, hogy szavazzon a menedzserek bérének nagyságáról, bár a szavazás végeredménye nem lenne kötelező érvényű.

Az új törvényt támogató szakértők szerint jogos a részvényesek igénye arra nézve, hogy a nem megfelelő teljesítménnyel tevékenykedő vezetőkről véleményt nyilváníthassanak ilyen formában. A másik csoport ellenben ellenzi azt, hogy a szavazás minden egyes vállalatra "rákényszerítsék", hiszen természetes állapot, hogy a vállalatot nem a tulajdonosok irányítják, s hogy az nem teljesen demokratikus alapokon működik.

Minden esetre elgondolkodtató, hogy az elmúlt időszakban több olyan nagyvállalat is volt, amelynek vezetői távozásuk után, mindegy, hogy ez lemondást, vagy korai nyugdíjazást jelent, több száz millió dollárral a zsebünkben hagyhatták ott az elnöki széket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?