0 °C Budapest

Csúszásveszély: ingoványos talajra lépett az APEH

Pénzcentrum
2007. március 7. 15:10

A mai napon együttműködési megállapodást írt alá az APEH és a BSA (Business Software Alliance). Az együttműködés értelmében a BSA kiképzi az APEH revizorait, cserébe ők majd jól odafigyelnek egy-egy revízió közepette, hogy van-e illegális szoftver a lelkes adózó birtokában. Ez bizony némi jogi aggályokat is felvet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az APEH mai sajtótájékoztatóján megígérte, hogy külön, legális szoftver keresése céljából nem indítanak vizsgálatokat. De egy-egy általános revízió keretében, természetesen a törvény adta lehetőségek között, vizsgálják az egyes tárgyi eszközök elszámolásához szükséges szoftver licenceket és az immateriális javakról beérkező számlákat. Ahhoz, hogy a revizorok felismerjék az adózók turpisságait kiképzést kapnak a BSA-tól.

Természetesen az APEH szakemberei csak az üzleti célt szolgáló szoftverekhez kapcsolódó dokumentumokat vizsgálják (tehát a magánszemélyek egyelőre nincsenek veszélyben). Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztalnak, illetve felébred bennük a gyanú, hogy nem jogtiszta programok futnak a cég gépein, bejelentést tehet a társhatóságokhoz (nem a BSA-nak!).

Az együttműködési megállapodásnak, amelynek szövegezését nem kívánták a felek a nyilvánosság elé tárni, van egy igen érdekes része. Amely szerint a BSA konkrét egyoldalú információ átadását valósíthatja meg. Ez helye-közel azt jelenti, hogy bizony egy BSA ellenőrzést követően az APEH ellenőrei is kopogtathatnak a vállalkozás ajtaján.

Tehát az APEH nagyon fog figyelni ellenőrzései során, hogy észlel-e illegális szoftvert, vagy támad-e gyanúja arra, hogy valaki ilyet használ és azt jelenti a társhatóságoknak. Ahhoz, hogy a felismerés helyes legyen, illetve a gyanú megalapozott, a revizorok kiképzést kapnak a BSA-tól. Valamint a BSA is felhívja a hatóság figyelmét néhány potenciális kuncsaftra.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az ilyesfajta együttműködési megállapodás nem új dolog Európában. A BSA már együttműködik a spanyol és a görög hatóságokkal is.

Hazánkban jelenleg mintegy 1,3 millió PC van forgalomban. A magyarországi illegális szoftverhasználat jelenleg 42 százalék, szemben az Unió 35 százalékos szintjével szemben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06