5 °C Budapest

Jó hír az autósoknak: adóztatnának, de nem tudják mit...

Pénzcentrum
2007. február 23. 09:30

Előreláthatólag több százezer autótulajdonos nem kapja kézhez határidőig az új típusú gépjárműadó kivetéséről szóló határozatot. Járművük teljesítményéről ugyanis nincs adat - írja a Magyar Hírlap.

Úgy tűnik, a jogalkotók olyan adat alapján akarták kivetni az új típusú gépjárműadót, amely egyelőre nem minden személygépkocsinál ismert. Emiatt a hatóságok szerint háromszázezer, a gépjármű-kereskedők szerint egymillió autótulajdonosnak nem fogják tudni a március 15-i fizetési határidőig postázni az önkormányzatok a gépjárműadó kivetéséről rendelkező határozatot. Ezért a megemelt összegű adó ellenére a tavalyi súlyadónál is kevesebbhez juthatnak a települések, legalábbis egyelőre. A január elseje óta hatályos törvény ugyanis az eddigi súlyalapú adót egy a korral és teljesítménnyel arányos gépjárműadóval váltotta fel. A kivetésére jogosult önkormányza-tok azonban nem minden járműről tudják, mekkora a teljesítménye. A januártól érvényes törvény alapján az önkormányzatok a korábban a Belügyminisztériumhoz tartozó, január elsejével alakult Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától kapott évjárat- és teljesítményadatokból kiindulva róják ki az idei gépjárműadót.

Az 1998 előtt forgalomba állított járművek egy részének forgalmi adataiban azonban a teljesítmény nem szerepel. A törvény ilyen esetben úgy rendelkezik, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kell az önkormányzatnak teljesítményadatot kérnie.

A közlekedési hatóságnak sajnos nincs más adata, mint ami a közszolgáltatási hivatal állományában szerepel. Azok az önkormányzatok tehát, amelyek a közlekedési hatóságtól kérik a hiányzó teljesítményadatokat, negatív választ fognak kapni, a hivatalnak ugyanis nincsen ilyen. A szóban forgó autókat viszont nem rendelheti be szemlézésre a hivatal, csak akkor, ha műszaki okból van erre szükség.

Az okmányirodák tájékoztatása alapján aki a határidőig nem kap értesítést az adójáról, várjon. Ha ugyanis a határozatot a határidő után kézbesítik, harminc napja van még az összeg befizetésére.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?