Jó hír az autósoknak: adóztatnának, de nem tudják mit...

Pénzcentrum
2007. február 23. 09:30

Előreláthatólag több százezer autótulajdonos nem kapja kézhez határidőig az új típusú gépjárműadó kivetéséről szóló határozatot. Járművük teljesítményéről ugyanis nincs adat - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Úgy tűnik, a jogalkotók olyan adat alapján akarták kivetni az új típusú gépjárműadót, amely egyelőre nem minden személygépkocsinál ismert. Emiatt a hatóságok szerint háromszázezer, a gépjármű-kereskedők szerint egymillió autótulajdonosnak nem fogják tudni a március 15-i fizetési határidőig postázni az önkormányzatok a gépjárműadó kivetéséről rendelkező határozatot. Ezért a megemelt összegű adó ellenére a tavalyi súlyadónál is kevesebbhez juthatnak a települések, legalábbis egyelőre. A január elseje óta hatályos törvény ugyanis az eddigi súlyalapú adót egy a korral és teljesítménnyel arányos gépjárműadóval váltotta fel. A kivetésére jogosult önkormányza-tok azonban nem minden járműről tudják, mekkora a teljesítménye. A januártól érvényes törvény alapján az önkormányzatok a korábban a Belügyminisztériumhoz tartozó, január elsejével alakult Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától kapott évjárat- és teljesítményadatokból kiindulva róják ki az idei gépjárműadót.

Az 1998 előtt forgalomba állított járművek egy részének forgalmi adataiban azonban a teljesítmény nem szerepel. A törvény ilyen esetben úgy rendelkezik, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kell az önkormányzatnak teljesítményadatot kérnie.

A közlekedési hatóságnak sajnos nincs más adata, mint ami a közszolgáltatási hivatal állományában szerepel. Azok az önkormányzatok tehát, amelyek a közlekedési hatóságtól kérik a hiányzó teljesítményadatokat, negatív választ fognak kapni, a hivatalnak ugyanis nincsen ilyen. A szóban forgó autókat viszont nem rendelheti be szemlézésre a hivatal, csak akkor, ha műszaki okból van erre szükség.

Az okmányirodák tájékoztatása alapján aki a határidőig nem kap értesítést az adójáról, várjon. Ha ugyanis a határozatot a határidő után kézbesítik, harminc napja van még az összeg befizetésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?