11 °C Budapest

Átverik az álláskeresőket: nincstelenség és börtön vár a becsapottakra?

Pénzcentrum
2007. január 16. 13:00

Bizonyára nem okoz meglepetést Olvasóinknak, hogy ma már a legtöbb álláskereső - ha más nem végső elkeseredettségében - a világhálón is szerencsét próbál. A tömeges keresletnek és az e mögött álló emberek kiszolgáltatottságának egyenes következménye, hogy egyre többen igyekeznek visszaélni az álláskeresők adataival, a legelterjedtebb átverések egyes formái pedig egyenesen a börtönbe juttatják az áldozatot, a tetemes anyagi kár viszont szinte garantált, ha rosszul választ pozíciót a keresgélő. A következőkben a leggyakoribb átveréseket vesszük górcső alá, hogy a hazai állásvadászok elkerülhessék a kellemetlen meglepetéseket!

Előzetes adategyeztetés...persze!

Egyre több csaló jelentet meg álláshirdetést olyan céllal, hogy a jelentkezők bizalmába férkőzve megszerezze azon adataikat, melyek segítségével pénzhez juthat. Az átverés keretein belül általában kapcsolatfelvétel címén kérnek be bizalmas adatokat, de olykor egy ál-interjúra is sort kerítenek az értékes adatok megszerzése érdekében. (Sokszor jogosítvány-másolatot, bankszámlaszámot és hasonlókat kérnek a jelentkezőktől...)

Ha jobban belegondolunk, elég könnyű az adatkérést előzetes háttér-felmérésként becsomagolni, így meglehetősen sokan beugranak és súlyos összegeket veszítenek...

Csomagtovábbítás

Már maga a feladatkör sem hangzik túl bíztatóan, ám mivel nem igényel különösebb képzettséget, elég sokan kipróbálják...vesztükre! A legtöbb ilyen esetben arról van szó, hogy a delikvens vállalja bizonyos csomagok átvételét, átcsomagolását és továbbküldését, melyért cserébe csekkel fizetnek neki.

A probléma az esetek többségében - a hamis csekk mellett - az, hogy a kérdéses áru lopott, vagy lopott, illetve lemásolt bankkártyával vásárolták meg. A nyomok pedig egyenesen a bepalizott személyhez fognak vezetni, akit könnyen cinkossággal vádolhatnak.

Csekkbeváltás

Ezek a típusú átverések általában úgy kezdődnek, hogy otthoni munkavégzési lehetőséget kínálnak a csalók, majd néhány hét könnyed munka után új feladatkörrel bővül az alkalmazott portolfiója: saját bankszámlájára kell beváltania a neki küldött csekkeket, majd egy bizonyos jutalék levonása (megtartása) után fennmaradó összeget tovább kell utalni, rendszerint egy külföldi számlára.

A buktató természetesen az, hogy a csekk hamis vagy fedezetlen, mire azonban ez kiderül, addig a csalás áldozatai már elutalták a pénzt. Az anyagi veszteség mellett azonban jogi problémák is felmerülhetnek, a bankok ugyanis nem nagyon értékelik, ha hamis csekket szeretnének elsütni fiókjaikban. (A börtönbüntetés meglehetősen ritka, a csekk teljes összegével azonban mindig az átvert álláskereső rövidül meg...)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pénzmosás

A legismertebb ilyen módszer esetében egy pénzügyi pozíciót hirdetnek meg. Kezdetben a munka teljesen legálisnak tűnik, sokszor még egy irodát is kibérelnek a látszat fenntartására, aztán 1-2 hónapos munkavégzést követően különös kéréssel áll elő a munkaadó: a kialakult bizalomra alapozva saját számláján kellene keresztülvezetnie egy-két nagyobb összegű átutalást.

A Pénzcentrum.hu törzsolvasói számára talán felesleges is részletezni, hogy az ilyen összegek rendszerint nem éppen legális forrásból származnak, a köztes számla tulajdonosa pedig egyszerűen pénzmosás résztvevőjévé válik, amit sehol nem honorálnak túlságosan a hatóságok.

Otthoni munkavégzés

Talán ez a legnehezebben leleplezhető típusú ajánlat és itt a legkevésbé kívánatos az általánosítás, azt azonban mindenképp elmondhatjuk, hogy a legtöbb ilyen hirdetés arra megy ki, hogy megvetessen a jelentkezőkkel egy induló-csomagot, amivel elkezdhetik a munkavégzést. (Előfordulhat persze, hogy nem kellékekért hanem képzésért kell fizetni, a lényeg azonban ugyanaz...)

Legtöbbször persze a kifizetett tételek soha nem kerülnek kiszállításra, vagy a képzés után hirtelen saját kárunkon rájövünk, hogy a fényesen lefestett piac nem is nagyon létezik. Akadnak persze valós, működő ajánlatok is, aranyszabályként azonban érdemes elfogadni, hogy ahol már a kezdetek kezdetén fizetni kell, ott nem számíthatunk sok jóra...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?