Átverik az álláskeresőket: nincstelenség és börtön vár a becsapottakra?

Pénzcentrum
2007. január 16. 13:00

Bizonyára nem okoz meglepetést Olvasóinknak, hogy ma már a legtöbb álláskereső - ha más nem végső elkeseredettségében - a világhálón is szerencsét próbál. A tömeges keresletnek és az e mögött álló emberek kiszolgáltatottságának egyenes következménye, hogy egyre többen igyekeznek visszaélni az álláskeresők adataival, a legelterjedtebb átverések egyes formái pedig egyenesen a börtönbe juttatják az áldozatot, a tetemes anyagi kár viszont szinte garantált, ha rosszul választ pozíciót a keresgélő. A következőkben a leggyakoribb átveréseket vesszük górcső alá, hogy a hazai állásvadászok elkerülhessék a kellemetlen meglepetéseket!

Előzetes adategyeztetés...persze!

Egyre több csaló jelentet meg álláshirdetést olyan céllal, hogy a jelentkezők bizalmába férkőzve megszerezze azon adataikat, melyek segítségével pénzhez juthat. Az átverés keretein belül általában kapcsolatfelvétel címén kérnek be bizalmas adatokat, de olykor egy ál-interjúra is sort kerítenek az értékes adatok megszerzése érdekében. (Sokszor jogosítvány-másolatot, bankszámlaszámot és hasonlókat kérnek a jelentkezőktől...)

Ha jobban belegondolunk, elég könnyű az adatkérést előzetes háttér-felmérésként becsomagolni, így meglehetősen sokan beugranak és súlyos összegeket veszítenek...

Csomagtovábbítás

Már maga a feladatkör sem hangzik túl bíztatóan, ám mivel nem igényel különösebb képzettséget, elég sokan kipróbálják...vesztükre! A legtöbb ilyen esetben arról van szó, hogy a delikvens vállalja bizonyos csomagok átvételét, átcsomagolását és továbbküldését, melyért cserébe csekkel fizetnek neki.

A probléma az esetek többségében - a hamis csekk mellett - az, hogy a kérdéses áru lopott, vagy lopott, illetve lemásolt bankkártyával vásárolták meg. A nyomok pedig egyenesen a bepalizott személyhez fognak vezetni, akit könnyen cinkossággal vádolhatnak.

Csekkbeváltás

Ezek a típusú átverések általában úgy kezdődnek, hogy otthoni munkavégzési lehetőséget kínálnak a csalók, majd néhány hét könnyed munka után új feladatkörrel bővül az alkalmazott portolfiója: saját bankszámlájára kell beváltania a neki küldött csekkeket, majd egy bizonyos jutalék levonása (megtartása) után fennmaradó összeget tovább kell utalni, rendszerint egy külföldi számlára.

A buktató természetesen az, hogy a csekk hamis vagy fedezetlen, mire azonban ez kiderül, addig a csalás áldozatai már elutalták a pénzt. Az anyagi veszteség mellett azonban jogi problémák is felmerülhetnek, a bankok ugyanis nem nagyon értékelik, ha hamis csekket szeretnének elsütni fiókjaikban. (A börtönbüntetés meglehetősen ritka, a csekk teljes összegével azonban mindig az átvert álláskereső rövidül meg...)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pénzmosás

A legismertebb ilyen módszer esetében egy pénzügyi pozíciót hirdetnek meg. Kezdetben a munka teljesen legálisnak tűnik, sokszor még egy irodát is kibérelnek a látszat fenntartására, aztán 1-2 hónapos munkavégzést követően különös kéréssel áll elő a munkaadó: a kialakult bizalomra alapozva saját számláján kellene keresztülvezetnie egy-két nagyobb összegű átutalást.

A Pénzcentrum.hu törzsolvasói számára talán felesleges is részletezni, hogy az ilyen összegek rendszerint nem éppen legális forrásból származnak, a köztes számla tulajdonosa pedig egyszerűen pénzmosás résztvevőjévé válik, amit sehol nem honorálnak túlságosan a hatóságok.

Otthoni munkavégzés

Talán ez a legnehezebben leleplezhető típusú ajánlat és itt a legkevésbé kívánatos az általánosítás, azt azonban mindenképp elmondhatjuk, hogy a legtöbb ilyen hirdetés arra megy ki, hogy megvetessen a jelentkezőkkel egy induló-csomagot, amivel elkezdhetik a munkavégzést. (Előfordulhat persze, hogy nem kellékekért hanem képzésért kell fizetni, a lényeg azonban ugyanaz...)

Legtöbbször persze a kifizetett tételek soha nem kerülnek kiszállításra, vagy a képzés után hirtelen saját kárunkon rájövünk, hogy a fényesen lefestett piac nem is nagyon létezik. Akadnak persze valós, működő ajánlatok is, aranyszabályként azonban érdemes elfogadni, hogy ahol már a kezdetek kezdetén fizetni kell, ott nem számíthatunk sok jóra...

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25