18 °C Budapest

Vissza a készpénzhez! - Csalódást okoztak a bankkártyák

Pénzcentrum
2006. november 22. 05:30

Az elmúlt tizenkét hónapban minden ötödik brit ember megtapasztalhatta, milyen ha egyszer csak eltűnik egy jelentős összeg a bankkártyáról, vagyis milyen az, ha valaki csalók áldozatává válik, tudósít a szomorú tényekről egy nemrég elkészült jelentés.

Ez egy hihetetlenül nagy, 7 milliós tömeget takar, akiknek jelentős része, közel 24 százaléka, hogy elkerüljék a csalás okozta károkat, inkább a készpénzhasználat mellett döntött. A megdöbbentő hírek az Európai Bizottság azon kampányának ideje alatt kerültek napvilágra, amelynek keretében a kártyával való fizetések növelését szorgalmazza a testület, hogy ezzel is csökkentsék a készpénzforgalmat.

Az Európai Unió területén összesen 24 millió kártyafelhasználó járt pórul a tavalyi évben, ha ehhez hasonlítjuk a 7 millió brit "áldozatot", az arány valóban megdöbbenthette volna a szigetlakókat. A brit pénzügyi szervezet munkatársa szerint azonban semmit meglepő nincs a felmérésben, hiszen nem csupán a csalások számában, de a bankkártyahasználtban is élen járnak az angolok, akik általában négy különböző kártyát hordanak maguknál és használják is azokat.

A banki adatokkal való visszaélés azonban hazánkat sem hagyja érintetlenül, ahol a legnagyobb gondot a mágnes csíkok biztonsági hiányosságaiból fakadó védtelenség jelenti. Egyes kereskedelmi bankok ugyan megpróbálkoztak a sokkal biztonságosabb chip és PIN kombinációval, azonban hazánkban nincs meg a megfelelő technikai háttér ezek kezelésére, így marad a mágnes csík is...és persze az óvatosság.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?