28 °C Budapest

Jönnek a külföldi diákok - népszerűek vagyunk

Pénzcentrum
2006. november 21. 09:00

Egyre több, jelenleg mintegy 14-15 ezer külföldi diák tanul hazánkban, háromnegyedük határon túli magyar. Magyarország abban érdekelt, hogy minél nemzetközibbé tegye a felsőoktatási képzéseket, hiszen így növelheti a rendszer presztízsét, valamint anyagi haszonnal is jár. A legnépszerűbb képzés az orvosi, fogorvosi, valamint a Szent István Egyetem állatorvosi kara - írja a Világgazdaság.

A különböző karok különböző karain más-más összegű tandíjat kell fizetni, szemeszterenként ez általában százezer forintos nagyságrendű. Állampolgárság tekintetében csupán akkor van különbség a tandíj mértékében, ha az adott ország és hazánk között kétoldalú megállapodás van érvényben. Az ösztöndíjas hallgatók után a magyar állam ugyanakkora normatívát fizet, mint a magyar diákok után, a külföldiek ezen felül a megélhetésükhöz is kapnak támogatást.

A Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) kétféle nemzetközi képzés folyik, az egyiket egy külön intézet, a Corvinus Angol Nyelvű Oktatási Központ biztosítja. A képzéseken jelenleg 130-140 tanuló vesz részt főiskolai alapszakon, 23-30 egyetemi szintű képzésen. Sok a kínai, arab, kelet-európai diák, de vannak finnek és németek is. A képzés ára szemeszterenként 750 ezer forint, ennek ellenére népszerű az egyetem, jó a hírneve.

A BCE-re különböző csereprogramok keretében is érkeznek külföldi diákok. Az Európai Unió tagállamaiból 250-280 hallgató érkezik, tandíjat ugyan nem de az itt tartózkodásuk költségeit fizetik. Az Unión kívüli országokból évente 30-50 diákot fogadnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pécsi Tudományegyetem 35 ezer hallgatója közül ezren vannak a külföldi diákok. Az orvosi képzés két nyelven folyik, az angol képzés az első két évben évi 4 500 euróba kerül, a harmadik évtől a német kurzus 5 600 euróba kerül évente. 100 - 120 hallgató pedig az Erasmus csereprogram keretében tanul náluk.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?