1 °C Budapest

Piszkos trükkök, amikkel sokat kereshetsz! (tárgyalási taktikák)

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 13:00

Tárgyalástechnika sorozatunk eddigi felvonásaiban bemutattuk Olvasóinknak, milyen apró fogásokat dobhatnak be egy-egy alkufolyamat során, illetve milyen alapvető ismeretekkel kell rendelkezniük, ha győztesként kívánják elhagyni a csatateret. Vannak azonban olyan trükkök, melyekről eddig nem szóltunk, mivel a "szakmabeliek" piszkos, nem éppen etikus taktikákként tartják számon őket. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne próbálná meg ezeket bárki alkalmazni rajtunk, nem árt hát felkészülni. Lássuk a sötét oldal arzenálját!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A mézesmadzag kifejezés bizonyára minden Olvasónk számára ismerős: a taktika gyakrolatilag azt jelenti, hogy a velünk szemben álló fél kreál egy számunkra teljesíthetetlen feltételt, majd a hosszas alkudozás után nagy nehezen enged belőle, amennyiben más téren hajlandóak vagyunk áldozatot hozni. (Például egy teljesíthetetlen határidő kitolásába belemegy a partner, ha az árat némileg mérsékeljük.) Ebben az az etikátlan, hogy a teljesíthetetlen feltétel valóban csak kreált, a gyakorlatban egyáltalán nem fontos a másiknak, ennek a segítségével azonban kedvezőbb feltételeket tud kiharcolni a számára valóban leglényegesebb területen.

Az igazán trükkös tárgyaló csavarhat még egyet a fenti taktikán: előállhat egy nem valós követeléssel, amit később engedmény fejében visszavon. Ha velünk szemben próbálják alkalmazni ezt a trükköt, sose tegyünk olyan engedményt, amire egyébként nem lettünk volna hajlandók, hasznos lehet viszont az egyébként is tervbe vett engedményt némi vonakodás után megtenni, hogy a másik fél nyertesnek érezhesse magát, ez ugyanis az eddig tanultak alapján rendkívül fontos.

A legpiszkosabb taktikák közé sororlahtjuk a szándékos hibák elkövetését. Gondoljunk bele, hogy vevőként kapunk egy olyan ajánlatot, mely látványosan rossz (pl. az autó hi-fije kimaradt az árkalkulációból). A vevő ekkor igyekszik minél hamarabb megkötni a szerződést, mielőtt az eladó rájöhetne a tévedésre, a kapkodással járó figyelmetlenségekkel azonban többet bukhat, mint amit nyerni szeretne.

Amennyiben vevői oldalon szereplünk az alkuban, eredményes taktika lehet tételes ajánlatokat kérni, majd az összességében legolcsóbbat kiválasztani és egyes komponenseiből még alkudni, mondván hogy más olcsóbban vállalta azokat a műveleteket. Ezt a taktikát csak akkor lehet eredményesen alkalmazni, ha megfelelő alkupozícióban vagyunk ahhoz, hogy minden potenciális eladótól ugyanolyan tételes ajánlatot harcoljunk ki. Képzeljünk csak el egy nagyobb értékű gépbeszerzést! Bátran odaállhatunk az egyik szállítóhoz és elmondhatjuk, hogy tetszene az ajánlata, ha a beszerelést és a karbantartást olcsóbban tudná vállalni, ezen tevékenységekre ugyanis a többiekhez képest versenyképtelen ajánlatot adott. (Miközben ugye ő volt összességében a legolcsóbb...)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben velünk szemben próbálják meg bevetni ezt a trükköt, akkor meg kell győznünk a vevőt, hogy igaza van, de mi jól ismerjük a versenytársainkat és a szolgáltatások minőségi különbségeiről (anyagok, garancia...) meggyőzve igyekezzünk a mi oldalunkra állítani, illetve elfogadtatni vele árainkat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?