Piszkos trükkök, amikkel sokat kereshetsz! (tárgyalási taktikák)

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 13:00

Tárgyalástechnika sorozatunk eddigi felvonásaiban bemutattuk Olvasóinknak, milyen apró fogásokat dobhatnak be egy-egy alkufolyamat során, illetve milyen alapvető ismeretekkel kell rendelkezniük, ha győztesként kívánják elhagyni a csatateret. Vannak azonban olyan trükkök, melyekről eddig nem szóltunk, mivel a "szakmabeliek" piszkos, nem éppen etikus taktikákként tartják számon őket. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne próbálná meg ezeket bárki alkalmazni rajtunk, nem árt hát felkészülni. Lássuk a sötét oldal arzenálját!


A mézesmadzag kifejezés bizonyára minden Olvasónk számára ismerős: a taktika gyakrolatilag azt jelenti, hogy a velünk szemben álló fél kreál egy számunkra teljesíthetetlen feltételt, majd a hosszas alkudozás után nagy nehezen enged belőle, amennyiben más téren hajlandóak vagyunk áldozatot hozni. (Például egy teljesíthetetlen határidő kitolásába belemegy a partner, ha az árat némileg mérsékeljük.) Ebben az az etikátlan, hogy a teljesíthetetlen feltétel valóban csak kreált, a gyakorlatban egyáltalán nem fontos a másiknak, ennek a segítségével azonban kedvezőbb feltételeket tud kiharcolni a számára valóban leglényegesebb területen.

Az igazán trükkös tárgyaló csavarhat még egyet a fenti taktikán: előállhat egy nem valós követeléssel, amit később engedmény fejében visszavon. Ha velünk szemben próbálják alkalmazni ezt a trükköt, sose tegyünk olyan engedményt, amire egyébként nem lettünk volna hajlandók, hasznos lehet viszont az egyébként is tervbe vett engedményt némi vonakodás után megtenni, hogy a másik fél nyertesnek érezhesse magát, ez ugyanis az eddig tanultak alapján rendkívül fontos.

A legpiszkosabb taktikák közé sororlahtjuk a szándékos hibák elkövetését. Gondoljunk bele, hogy vevőként kapunk egy olyan ajánlatot, mely látványosan rossz (pl. az autó hi-fije kimaradt az árkalkulációból). A vevő ekkor igyekszik minél hamarabb megkötni a szerződést, mielőtt az eladó rájöhetne a tévedésre, a kapkodással járó figyelmetlenségekkel azonban többet bukhat, mint amit nyerni szeretne.

Amennyiben vevői oldalon szereplünk az alkuban, eredményes taktika lehet tételes ajánlatokat kérni, majd az összességében legolcsóbbat kiválasztani és egyes komponenseiből még alkudni, mondván hogy más olcsóbban vállalta azokat a műveleteket. Ezt a taktikát csak akkor lehet eredményesen alkalmazni, ha megfelelő alkupozícióban vagyunk ahhoz, hogy minden potenciális eladótól ugyanolyan tételes ajánlatot harcoljunk ki. Képzeljünk csak el egy nagyobb értékű gépbeszerzést! Bátran odaállhatunk az egyik szállítóhoz és elmondhatjuk, hogy tetszene az ajánlata, ha a beszerelést és a karbantartást olcsóbban tudná vállalni, ezen tevékenységekre ugyanis a többiekhez képest versenyképtelen ajánlatot adott. (Miközben ugye ő volt összességében a legolcsóbb...)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben velünk szemben próbálják meg bevetni ezt a trükköt, akkor meg kell győznünk a vevőt, hogy igaza van, de mi jól ismerjük a versenytársainkat és a szolgáltatások minőségi különbségeiről (anyagok, garancia...) meggyőzve igyekezzünk a mi oldalunkra állítani, illetve elfogadtatni vele árainkat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm