2 °C Budapest

Túl sok a diplomás! - Így nehéz lesz...

Pénzcentrum
2006. augusztus 4. 10:00

A diploma megszerzése után sem könnyű elhelyezkedni az állást keresőknek, mert a cégek leginkább azokat a friss diplomásokat alkalmazzák, akik tanulmányaik során már dolgoztak valamilyen cégnél, tehát valamilyen szintű tapasztalattal már bírnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A legtöbb esélye ezen belül is azoknak a volt hallgatóknak van, akik mérnöki végzettséggel rendelkeznek, mert ebből a szakmából van jelenleg a munkaerő-piacon a legnagyobb hiány. Nagyon megnehezíti az elhelyezkedni vágyók helyzetét, hogy manapság már több diplomás kerül ki a felsőoktatási intézményekből, mint ahány szakmunkást képeznek. Ez azért is probléma, mert a diplomásoknak kell olyan munkát végezniük, amihez csak középfokú végzettség is elegendő- írja a Napi.

A számukra nem testhez álló állásokban azonban szinte csak diplomás embereket találunk call-centerekben és multinacionális vállalatok recepcióinál, hiszen bár a felsőfokú diploma nem alapkövetelmény, feltétel azonban, hogy a jelentkező egy vagy két nyelven legalább középfokon beszéljen, aminek viszont a középfokú végzettséggel rendelkezőknek csak kevés százaléka van birtokában.

Az Európai Unióban is túlképzés van egyes szakmákból, így reális esélyük csak azoknak a felsőfokú szakképzetteknek van, akik orvosi diplomával, gyógytornász vagy dietetikus végzettséggel rendelkeznek. Akik nyelveket beszélnek, azokat heteken belül elkapkodják a nyugati országok is.

Az idén is még mindig az eddigi évekhez hasonlóan a gazdasági és jogi szakok voltak a legnépszerűbbek a felvételizni kívánók körében. Egyre nehezebb dolga van annak, aki ilyen szakon végez. A vállalatok így azokat tudják elsősorban alkalmazni a népszerű képzések körében (jogász, közgazdász, kommunikációs szakemberek...), akik előkelő hírű iskolában szerezték meg diplomájukat, vagy már korábban dolgoztak hasonló területeken.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?