2005-ös lakáspiac: kevesebb használatba vétel, kevesebb építési engedély

Pénzcentrum
2006. március 2. 09:01

Az elmúlt év során 41 ezer felépített lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 51 és félezer új lakásra adtak ki építési engedélyt - közölte a KSH. A használatba vett lakások száma 6%-kal, az új lakásépítési engedélyeké 10%-kal kevesebb, mint 2004-ben volt. A lakásépítések 30%-a a fővárosban valósult meg; ez a területi koncentrálódás egyaránt érvényes a használatba vett, és a tervezett új lakásokra is.


Egyre hangsúlyosabb a vállalkozói lakásépítés

Mialatt Budapesten 21%-kal több új lakást vettek használatba, az ország többi nagyvárosában (megyei jogú városokban) és a községekben 20%-kal esett vissza a lakásépítés. A budapesti új lakásoknál közel egyharmaddal (31%-kal) nőtt az értékesítésre épített, vállalkozói lakások száma , országos átlagban ez 12%-os növekedést jelentett ebben a körben. Ezzel párhuzamosan 18%-kal kevesebb lakás épült természetes személy beruházásában, saját használatra. A lakosság és a vállalkozások építtetői részarányának előző évi 57-38%-os adata 2005-re 50-45%-ra módosult. A települési önkormányzatok 600 bérlakást építtettek.

Inkább lakóparkok épülnek

Az építési formák terén 2005 volt az első év, amikor az új többszintes, többlakásos és lakóparki épületekben több lakás épült, mint új családi házakban. A kivitelezésben az építőipar fölénye 2001 óta nő a házilagos kivitelezéssel szemben; 2005-ben már az új lakások több mint kétharmadát építették, mialatt házilagos kivitelezéssel alig több mint egynegyede (27%) épült.

Kisebb lakások

A lakásépítés jelentős területi és szerkezeti változása is eredményezte, hogy az épített lakások átlagos alapterülete 6 m2-rel, Budapesten 9 m2-rel kevesebb, mint az előző időszakban volt. A 87 m2-es országos átlagnak a fővárosi megfelelője 62 m2. A fővárosi új lakások 16%-ának alapterülete nem éri el a 40 m2-t, további 48%-nak 40-60 m2 közötti az átlagos nagysága. A 2005-ben használatba vett lakások összes alapterülete Budapesten 6%-kal több, országos átlagban 13%-kal kevesebb, mint 2004-ben volt.

A kiadott új lakásépítési engedélyek is a többszintes, többlakásos építkezések további térnyerését mutatják. A fővárosban létesítendő új lakások 92%-át, országos átlagban 57%-át ilyen formában kívánják megvalósítani, az egylakásos új családi házak 36%-os részarányt jelentenek. A kislakások növekedési tendenciája folytatódik. Budapesten az új 3 és többlakásos épületekre kiadott engedélyek szerint 2%-kal nagyobb alapterületen 13%-kal több lakást terveznek felépíteni, mint a 2004-ben engedélyezettek alapján.

Budapest és Komárom-Esztergom a növekedés fókuszában

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Budapesten és Komárom-Esztergom megyében mind a kiadott új lakásépítési engedélyek, mind a használatba vett lakások száma növekedett 2005-ben, az ország nagyobbik felében - 11 megyében, köztük a nyugat-dunántúli és az észak-alföldi régió egészében - mindkét mutató csökkent. Dél-Alföldön 30%-kal, Nyugat-Dunántúlon 26%-kal kevesebb új lakásépítési engedélyt adtak ki, mint 2004-ben, a legkedvezőtlenebb képet Bács-Kiskun és Tolna megye adatai mutatják, ahol alig több mint felére (53%-ra) csökkent az előző évi építési hajlandóság.

Növekedés az üdülőépítésben

Az üdülőépítésben is a vállalkozások megnövekedett szerepe eredményezte a 2005. évi fejlődést. Az előző évhez képest 23%-kal több, közel 1000 üdülőegységet vettek használatba, aminek közel egyharmadát vállalkozások építtették értékesítési céllal. Nőtt a több egységet magában foglaló üdülőépületek részaránya, és csökkent az üdülőegységek átlagos nagysága, 68 m2-re. A jövőbeni építési szándék visszaesett, 900-nál kevesebb új üdülőegységre adtak ki építési engedélyt, ami 37%-kal kevesebb, mint 2004-ben volt.

Építési engedélyek: csökkenés a lakóinagtalnoknál

4.5 millió m2 lakóépület és 3.8 millió m2 nem lakóépület beépítésére adtak ki új építési engedélyt. A lakóépületeknél ez 14%-os csökkenést, a nem lakóépületeknél ugyanilyen arányú növekedést jelent 2004-hez viszonyítva. A beépítendő alapterület a hivatali épületeknél közel négyszeresére, a kereskedelmi épületeknél több mint másfélszeresére és a szálláshelyszolgáltató, valamint a mezőgazdasági célú épületeknél közel másfélszeresére nőtt. Az ipari célú épületberuházás visszaesett, az előző évi 42%-ról 34%-ra csökkent részaránya a nem lakóépületek körében, mellette a másik két jelentős terület a mezőgazdasági célt szolgáló (24%) és a kereskedelmi épületek (18%) tervezett építése növekedett.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem