11 °C Budapest

Gyurcsány: hozzálátunk - repülőrajt a választások után?

Pénzcentrum
2006. január 10. 09:43

A rendszerváltás óta eltelt idő legátfogóbb államreformjának akar utat nyitni a kormány a választásokig, hogy "az újonnan hivatalba lépő kabinetnek rövid adaptációs időszak után csak a bevezetés legyen a dolga" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap a közigazgatási államtitkári értekezleten. Időközben elkészült az államreform kidolgozásával megbízott kormánybiztos, Sárközy Tamás tervezete.

A kormányfő arra kérte a közszolgákat, hogy a választási évtől függetlenül koncentráljanak a kormány politikai és közjogi céljainak, a száz lépés programjának a megvalósítására, egyúttal jelezte: szeretné csökkenteni a közigazgatási kar átpolitizáltságát, illetve erősíteni szakmai függetlenségét. "A köztisztviselők túlnyomó többsége nem valamely politikai erő, hanem a köztársaság szolgálatára szegődött" - jelentette ki.

Gyurcsány hozzátette: ő is külön fogja választani miniszterelnöki és pártpolitikusi tevékenységét és azt kérte a köztisztviselőktől, hogy utasítsák vissza, ha esetleg ő akarna pártpolitikusként, miniszterelnökként beleszólni a közigazgatásba - írja a Magyar Hírlap.

A miniszterelnök igyekezett alátámasztani, hogy már az átfogó reform előtti lépések is az olcsóbb állam megteremtését érték el: elmondása szerint a 2002-es 83 milliárdos minisztériumi igazgatási költségösszeg idén 66 milliárdra csökken. Gyurcsány elmondta, hogy megítélése szerint a jelenlegi struktúrában ebből tovább már nem lehet faragni, ezért is szükséges a szerkezeti átalakítás.

Az ellenzék erősen vitatja, hogy olcsóbb lenne az állam: a Fidesz szerint most mintegy másfélszer annyi állami vezető dolgozik, mint az Orbán-kormány idején. Jelenleg a közalkalmazotti és köztisztviselői körbe mintegy 256 ezeren tartoznak, ami 3 ezerrel több, mint 2002-ben volt, bérük pedig átlagosan 50%-kal haladja meg a négy évvel ezelőttit.

Sárközy Tamás, az államszervezet reformját kidolgozó kormánybiztos jogászprofesszor decemberben letette Gyurcsány Ferenc asztalára reformelképzeléseit. Az egyelőre nem nyilvános programból többek között annyit tudott meg a Magyar Hírlap, hogy a tervezet alapvetően mindkét választási forgatókönyvre felkészült (jelenlegi kormány marad, ellenzék kerül hatalomra). A Fidesz tárcastruktúrája (inkább a csúcsminisztériumok felé hajlik) és Sárközy elfgondolásai között jelentős eltérés nincs.

2004.06.17 09:39
Kormánybiztos irányítja a közszféra racionalizálását

A jogászprofesszor által javasolt átalakítások nyomán a jelenlegi 14-ről 10-12-re csökkenne a minisztréiumok száma jelentős átszervezések, összevonások nyomán (egy radikális és egy kevésbé radikális tervezet is készült, utóbbi nagyobb mozgásteret hagyna a tárcák kialakításához). Az átalakítások értelmében pl. megszűnne a Belügyminisztérium, a rendészeti ág átkerülne az igazságügyi-közbiztonsági tárcához, a többi feladatból pedig létrejönne a területfejlesztési minisztérium. A pénzügyi tárca szinte csak a költségvetéssel foglalkozna, a napi ügyeket az új infrastrukturális minisztérium vinné. Létrejönne a gazdaságfejlesztési csúcstárca, ebbe olvadna be az informatikai és a munkaügyi minisztérium és ide kerülne a vidékfejlesztés, illetve az EU-ügyek hivatala is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minél később, annál nehezebb

A reformtervezet nemcsak minisztériumokat szüntetne meg, hanem hatásköröket vonna össze és feladatokat csoportosítana át a hatékonyság és az ésszerűség elve által vezérelve. Sárközy Tamás szerint jelenelg mintegy 5-6 éves késésben van az államigazgatási reform, de ha nem csináljuk meg a változtatásokat, attól még nem omlik össze semmi. "Lehet még várni egy-két kormányzati periódust, de minél később állunk neki, annál nehezebb lesz rendet tenni, és annál többe fog kerülni" - hangsúlyozta a lapnak adott hét végi interjújában.

A professzor szerint különösen fontos, hogy egy kormányzati ciklus elején, azaz még idén kell hozzálátni a reformhoz, ekkor 2-3 éven belül már jelentkeznének a megtakarítások, melyek számszerűsítése azonban igen nehéz. Sárközy szerint nem elsősorban a minisztériumok, hanem az országos hatáskörű hivatalok száma a sok. Ezekből mintegy 50-60 van, holott a fele is elég lenne. Emellett rengeteg bújtatott háttérintézmény működik, és a központi közigazgatási szervek számos párhuzamos területi szervet tartanak fent feleslegesen - sorolta a problémákat a professzor.

Nem lesznek nagy elbocsátások

Sárközy szerint alaptalanok a nagy, esetleg több tízezres elbocsátásokról szóló hírek, mivel "ma a kormányzati apparátusban 35 ezer ember dolgozik, így a 20-25 százalékos csökkentés sem érné el a tízezres elbocsátást". Elmondása szerint "nem érdemi dolgozóból van túl sok, hanem vezetőből, infrastruktúrából. A minisztérium alapfeladatával foglalkozó valódi köztisztviselői létszámot javaslatom szerint nem is csökkenteni, hanem növelni kell".

A reformokkal szembeni esetleges ellenállásokkal kapcsolatban Sárközy elmondta: "nem hiszem, hogy ezek népszerűtlen intézkedések lennének. Azért, mert nem lesz több száz államtitkár, senki sem fog tüntetni. Ellenállás nem a lakosságban, inkább a pártok vezetőiben lenne, nekik egy győztes választás után hálából posztokat kell osztogatni".

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem