32 °C Budapest

Gyurcsány: hozzálátunk - repülőrajt a választások után?

Pénzcentrum
2006. január 10. 09:43

A rendszerváltás óta eltelt idő legátfogóbb államreformjának akar utat nyitni a kormány a választásokig, hogy "az újonnan hivatalba lépő kabinetnek rövid adaptációs időszak után csak a bevezetés legyen a dolga" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap a közigazgatási államtitkári értekezleten. Időközben elkészült az államreform kidolgozásával megbízott kormánybiztos, Sárközy Tamás tervezete.

A kormányfő arra kérte a közszolgákat, hogy a választási évtől függetlenül koncentráljanak a kormány politikai és közjogi céljainak, a száz lépés programjának a megvalósítására, egyúttal jelezte: szeretné csökkenteni a közigazgatási kar átpolitizáltságát, illetve erősíteni szakmai függetlenségét. "A köztisztviselők túlnyomó többsége nem valamely politikai erő, hanem a köztársaság szolgálatára szegődött" - jelentette ki.

Gyurcsány hozzátette: ő is külön fogja választani miniszterelnöki és pártpolitikusi tevékenységét és azt kérte a köztisztviselőktől, hogy utasítsák vissza, ha esetleg ő akarna pártpolitikusként, miniszterelnökként beleszólni a közigazgatásba - írja a Magyar Hírlap.

A miniszterelnök igyekezett alátámasztani, hogy már az átfogó reform előtti lépések is az olcsóbb állam megteremtését érték el: elmondása szerint a 2002-es 83 milliárdos minisztériumi igazgatási költségösszeg idén 66 milliárdra csökken. Gyurcsány elmondta, hogy megítélése szerint a jelenlegi struktúrában ebből tovább már nem lehet faragni, ezért is szükséges a szerkezeti átalakítás.

Az ellenzék erősen vitatja, hogy olcsóbb lenne az állam: a Fidesz szerint most mintegy másfélszer annyi állami vezető dolgozik, mint az Orbán-kormány idején. Jelenleg a közalkalmazotti és köztisztviselői körbe mintegy 256 ezeren tartoznak, ami 3 ezerrel több, mint 2002-ben volt, bérük pedig átlagosan 50%-kal haladja meg a négy évvel ezelőttit.

Sárközy Tamás, az államszervezet reformját kidolgozó kormánybiztos jogászprofesszor decemberben letette Gyurcsány Ferenc asztalára reformelképzeléseit. Az egyelőre nem nyilvános programból többek között annyit tudott meg a Magyar Hírlap, hogy a tervezet alapvetően mindkét választási forgatókönyvre felkészült (jelenlegi kormány marad, ellenzék kerül hatalomra). A Fidesz tárcastruktúrája (inkább a csúcsminisztériumok felé hajlik) és Sárközy elfgondolásai között jelentős eltérés nincs.

2004.06.17 09:39
Kormánybiztos irányítja a közszféra racionalizálását

A jogászprofesszor által javasolt átalakítások nyomán a jelenlegi 14-ről 10-12-re csökkenne a minisztréiumok száma jelentős átszervezések, összevonások nyomán (egy radikális és egy kevésbé radikális tervezet is készült, utóbbi nagyobb mozgásteret hagyna a tárcák kialakításához). Az átalakítások értelmében pl. megszűnne a Belügyminisztérium, a rendészeti ág átkerülne az igazságügyi-közbiztonsági tárcához, a többi feladatból pedig létrejönne a területfejlesztési minisztérium. A pénzügyi tárca szinte csak a költségvetéssel foglalkozna, a napi ügyeket az új infrastrukturális minisztérium vinné. Létrejönne a gazdaságfejlesztési csúcstárca, ebbe olvadna be az informatikai és a munkaügyi minisztérium és ide kerülne a vidékfejlesztés, illetve az EU-ügyek hivatala is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minél később, annál nehezebb

A reformtervezet nemcsak minisztériumokat szüntetne meg, hanem hatásköröket vonna össze és feladatokat csoportosítana át a hatékonyság és az ésszerűség elve által vezérelve. Sárközy Tamás szerint jelenelg mintegy 5-6 éves késésben van az államigazgatási reform, de ha nem csináljuk meg a változtatásokat, attól még nem omlik össze semmi. "Lehet még várni egy-két kormányzati periódust, de minél később állunk neki, annál nehezebb lesz rendet tenni, és annál többe fog kerülni" - hangsúlyozta a lapnak adott hét végi interjújában.

A professzor szerint különösen fontos, hogy egy kormányzati ciklus elején, azaz még idén kell hozzálátni a reformhoz, ekkor 2-3 éven belül már jelentkeznének a megtakarítások, melyek számszerűsítése azonban igen nehéz. Sárközy szerint nem elsősorban a minisztériumok, hanem az országos hatáskörű hivatalok száma a sok. Ezekből mintegy 50-60 van, holott a fele is elég lenne. Emellett rengeteg bújtatott háttérintézmény működik, és a központi közigazgatási szervek számos párhuzamos területi szervet tartanak fent feleslegesen - sorolta a problémákat a professzor.

Nem lesznek nagy elbocsátások

Sárközy szerint alaptalanok a nagy, esetleg több tízezres elbocsátásokról szóló hírek, mivel "ma a kormányzati apparátusban 35 ezer ember dolgozik, így a 20-25 százalékos csökkentés sem érné el a tízezres elbocsátást". Elmondása szerint "nem érdemi dolgozóból van túl sok, hanem vezetőből, infrastruktúrából. A minisztérium alapfeladatával foglalkozó valódi köztisztviselői létszámot javaslatom szerint nem is csökkenteni, hanem növelni kell".

A reformokkal szembeni esetleges ellenállásokkal kapcsolatban Sárközy elmondta: "nem hiszem, hogy ezek népszerűtlen intézkedések lennének. Azért, mert nem lesz több száz államtitkár, senki sem fog tüntetni. Ellenállás nem a lakosságban, inkább a pártok vezetőiben lenne, nekik egy győztes választás után hálából posztokat kell osztogatni".

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06