7 °C Budapest

Holnap friss adatok - végre tisztábban láthatunk? Vagy nem...

Pénzcentrum
2005. december 29. 16:47

A legutóbbi Reuters elemzői felmérés szerint 1.7 milliárd eurón stagnált a harmadik negyedévben a folyó fizetési mérleg hiánya. A tényadatot holnap reggel fél kilenckor teszi közzé a Magyar Nemzeti Bank. Az elmúlt mintegy másfél év egyik legfontosabb külkereskedelmi statisztikai kérdése az importszámok hitelességéhez kapcsolódik, mely érdemben érintheti a folyó fizetési mérleg adatokat is. Az MNB a hivatalosan kimutatottnál lénygesen magasabb valós importértéket sejt, ugyanakkor a bevallások adatai alapján egyelőre ez nem igazolható.

Mint ismeretes, az idei évben az importadatok (kumuláltan) a behozatal érdemi lassulására vallanak, mely a kiviteli adatokban nem tükröződik. Ennek eredményeként a külkereskedelmi mérleg egyenleg (január-október) az előző év azonos időszakához mérten több mint 1.1 milliárd euróval kedvezőbb képet mutat a tavalyi azonos időszakinál.

A fenti helyzet - azt is figyelembe véve, hogy a tavalyi évi, az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó megugró import torzít -, azt a gyanút veti fel, hogy az uniós csatlakozás óta az önbevallásos módszerre való áttérés során a vállalatok nem vallják be az import egy részét az ÁFA-fizetés elkerülése érdekében. Mindeközben az eddig ismert adatok szerint az árumozgáshoz kapcsoldó kereskedelmi követelések összege 2004. II. negyedéve óta erőteljesen, mintegy 2.5 milliárd euróval nőtt. Mivel az MNB-nek a legutóbbi fizetési mérleg statisztika közzétételéig (szeptember 30.) nem volt információja arról, hogy a külkereskedelemben érvényes fizetési szokások az elmúlt mintegy másfél évben drasztikusan megváltoztak volna, ezért úgy ítélte meg, hogy a kereskedelmi követelések - és tartozások - forgalma és állománya nem szakadhat el az áruforgalom szintjétől.

2005.09.30 12:37
10%-os folyó mérleg deficit? - "alulról" jobban látszik

A jegybank a fentiek miatt már hosszabb ideje felhívta a figyelmet arra, hogy a KSH által publikált importadatok nem a valós képet, azaz a ténylegesnél alacsonyabb behozatalt, és ezen keresztül kedvezőbb folyó fizetési mérleg hiányt mutatnak. Az idén szeptember 30-i második negyedéves fizetési mérleg statisztikák közzétételénél az eltérés mértékét az MNB 1.2 mrd euró körüli összegre becsülte, ami GDP arányosan 1.5%-ot jelent. Mivel szeptember végén még nem volt tisztázott az elszámolásstatisztikai kérdés, óvatosságból ezt a hatalmas összeget az MNB a tévedések és kihagyások soron szerepeltette, hogy a mérlegoldalak egyezősége meglegyen. A gondolatmenet alapján azonban azt lehetett előre vetíteni, hogy az eddig ismert 8.6-8.8% körülinél magasabb, akár 10%-os is lehet a folyó fizetési mérleg 2004-es, illetve idei GDP-arányos hiánya.

Az MNB már korábban kezdeményezte a külkereskedelmi adatok felülvizsgálatát a KSH-nál, melynek előzetes eredményei december elejére ismertté is váltak. A jelentésben a KSH szakértői leszögezik, hogy "a különböző adatforrásokból (iparstatisztika, mérleg- és áfa-adatok, fizetési mérleg) származó adatok összevetése során, a módszertani különbségek és a jelentési hibák kiszűrése után, az adatok egyezőséget mutatnak. Nem vonható le semmilyen statisztikai adathiányra vonatkozó következtetés". Ez tehát azt jelenti, hogy a KSH szerint az adatok a gyanú ellenére is megfelelnek a valóságnak, bár megjegyzik, hogy "a vizsgálatokat a 2005. évi végleges adatok birtokában folytatni érdemes. Szükség van a reál és pénzügyi folyamatok párhuzamos elemzésére".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MNB szeptember végén még úgy látta, hogy nincs egyezőség az adatok között. A jegybank ismeri a pénzügyi és a tőkemérleg alakulását, illetve a nemzetközi tartalékok változását, és ezekből következtetni lehet a folyó mérleg egyenlegére is. Itt azonban a KSH-tól kapott külkereskedelmi mérleg adatok alapján adódó, és az "alulról" számított folyó deficit-adat között egy 1.2 milliárd eurós eltérést számított. A mérlegegyezőség céljából ezt az összeget a tévedések és kihagyások sorban szerepeltette.

Kíváncsian várjuk, hogy hogyan rendeződik (rendeződik-e) holnap a kérdés, születhet-e megnyugtató "megoldás".

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem