12 °C Budapest

Holnap friss adatok - végre tisztábban láthatunk? Vagy nem...

Pénzcentrum
2005. december 29. 16:47

A legutóbbi Reuters elemzői felmérés szerint 1.7 milliárd eurón stagnált a harmadik negyedévben a folyó fizetési mérleg hiánya. A tényadatot holnap reggel fél kilenckor teszi közzé a Magyar Nemzeti Bank. Az elmúlt mintegy másfél év egyik legfontosabb külkereskedelmi statisztikai kérdése az importszámok hitelességéhez kapcsolódik, mely érdemben érintheti a folyó fizetési mérleg adatokat is. Az MNB a hivatalosan kimutatottnál lénygesen magasabb valós importértéket sejt, ugyanakkor a bevallások adatai alapján egyelőre ez nem igazolható.

Mint ismeretes, az idei évben az importadatok (kumuláltan) a behozatal érdemi lassulására vallanak, mely a kiviteli adatokban nem tükröződik. Ennek eredményeként a külkereskedelmi mérleg egyenleg (január-október) az előző év azonos időszakához mérten több mint 1.1 milliárd euróval kedvezőbb képet mutat a tavalyi azonos időszakinál.

A fenti helyzet - azt is figyelembe véve, hogy a tavalyi évi, az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó megugró import torzít -, azt a gyanút veti fel, hogy az uniós csatlakozás óta az önbevallásos módszerre való áttérés során a vállalatok nem vallják be az import egy részét az ÁFA-fizetés elkerülése érdekében. Mindeközben az eddig ismert adatok szerint az árumozgáshoz kapcsoldó kereskedelmi követelések összege 2004. II. negyedéve óta erőteljesen, mintegy 2.5 milliárd euróval nőtt. Mivel az MNB-nek a legutóbbi fizetési mérleg statisztika közzétételéig (szeptember 30.) nem volt információja arról, hogy a külkereskedelemben érvényes fizetési szokások az elmúlt mintegy másfél évben drasztikusan megváltoztak volna, ezért úgy ítélte meg, hogy a kereskedelmi követelések - és tartozások - forgalma és állománya nem szakadhat el az áruforgalom szintjétől.

2005.09.30 12:37
10%-os folyó mérleg deficit? - "alulról" jobban látszik

A jegybank a fentiek miatt már hosszabb ideje felhívta a figyelmet arra, hogy a KSH által publikált importadatok nem a valós képet, azaz a ténylegesnél alacsonyabb behozatalt, és ezen keresztül kedvezőbb folyó fizetési mérleg hiányt mutatnak. Az idén szeptember 30-i második negyedéves fizetési mérleg statisztikák közzétételénél az eltérés mértékét az MNB 1.2 mrd euró körüli összegre becsülte, ami GDP arányosan 1.5%-ot jelent. Mivel szeptember végén még nem volt tisztázott az elszámolásstatisztikai kérdés, óvatosságból ezt a hatalmas összeget az MNB a tévedések és kihagyások soron szerepeltette, hogy a mérlegoldalak egyezősége meglegyen. A gondolatmenet alapján azonban azt lehetett előre vetíteni, hogy az eddig ismert 8.6-8.8% körülinél magasabb, akár 10%-os is lehet a folyó fizetési mérleg 2004-es, illetve idei GDP-arányos hiánya.

Az MNB már korábban kezdeményezte a külkereskedelmi adatok felülvizsgálatát a KSH-nál, melynek előzetes eredményei december elejére ismertté is váltak. A jelentésben a KSH szakértői leszögezik, hogy "a különböző adatforrásokból (iparstatisztika, mérleg- és áfa-adatok, fizetési mérleg) származó adatok összevetése során, a módszertani különbségek és a jelentési hibák kiszűrése után, az adatok egyezőséget mutatnak. Nem vonható le semmilyen statisztikai adathiányra vonatkozó következtetés". Ez tehát azt jelenti, hogy a KSH szerint az adatok a gyanú ellenére is megfelelnek a valóságnak, bár megjegyzik, hogy "a vizsgálatokat a 2005. évi végleges adatok birtokában folytatni érdemes. Szükség van a reál és pénzügyi folyamatok párhuzamos elemzésére".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB szeptember végén még úgy látta, hogy nincs egyezőség az adatok között. A jegybank ismeri a pénzügyi és a tőkemérleg alakulását, illetve a nemzetközi tartalékok változását, és ezekből következtetni lehet a folyó mérleg egyenlegére is. Itt azonban a KSH-tól kapott külkereskedelmi mérleg adatok alapján adódó, és az "alulról" számított folyó deficit-adat között egy 1.2 milliárd eurós eltérést számított. A mérlegegyezőség céljából ezt az összeget a tévedések és kihagyások sorban szerepeltette.

Kíváncsian várjuk, hogy hogyan rendeződik (rendeződik-e) holnap a kérdés, születhet-e megnyugtató "megoldás".

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem