3 °C Budapest

Holnap friss adatok - végre tisztábban láthatunk? Vagy nem...

Pénzcentrum
2005. december 29. 16:47

A legutóbbi Reuters elemzői felmérés szerint 1.7 milliárd eurón stagnált a harmadik negyedévben a folyó fizetési mérleg hiánya. A tényadatot holnap reggel fél kilenckor teszi közzé a Magyar Nemzeti Bank. Az elmúlt mintegy másfél év egyik legfontosabb külkereskedelmi statisztikai kérdése az importszámok hitelességéhez kapcsolódik, mely érdemben érintheti a folyó fizetési mérleg adatokat is. Az MNB a hivatalosan kimutatottnál lénygesen magasabb valós importértéket sejt, ugyanakkor a bevallások adatai alapján egyelőre ez nem igazolható.

Mint ismeretes, az idei évben az importadatok (kumuláltan) a behozatal érdemi lassulására vallanak, mely a kiviteli adatokban nem tükröződik. Ennek eredményeként a külkereskedelmi mérleg egyenleg (január-október) az előző év azonos időszakához mérten több mint 1.1 milliárd euróval kedvezőbb képet mutat a tavalyi azonos időszakinál.

A fenti helyzet - azt is figyelembe véve, hogy a tavalyi évi, az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó megugró import torzít -, azt a gyanút veti fel, hogy az uniós csatlakozás óta az önbevallásos módszerre való áttérés során a vállalatok nem vallják be az import egy részét az ÁFA-fizetés elkerülése érdekében. Mindeközben az eddig ismert adatok szerint az árumozgáshoz kapcsoldó kereskedelmi követelések összege 2004. II. negyedéve óta erőteljesen, mintegy 2.5 milliárd euróval nőtt. Mivel az MNB-nek a legutóbbi fizetési mérleg statisztika közzétételéig (szeptember 30.) nem volt információja arról, hogy a külkereskedelemben érvényes fizetési szokások az elmúlt mintegy másfél évben drasztikusan megváltoztak volna, ezért úgy ítélte meg, hogy a kereskedelmi követelések - és tartozások - forgalma és állománya nem szakadhat el az áruforgalom szintjétől.

2005.09.30 12:37
10%-os folyó mérleg deficit? - "alulról" jobban látszik

A jegybank a fentiek miatt már hosszabb ideje felhívta a figyelmet arra, hogy a KSH által publikált importadatok nem a valós képet, azaz a ténylegesnél alacsonyabb behozatalt, és ezen keresztül kedvezőbb folyó fizetési mérleg hiányt mutatnak. Az idén szeptember 30-i második negyedéves fizetési mérleg statisztikák közzétételénél az eltérés mértékét az MNB 1.2 mrd euró körüli összegre becsülte, ami GDP arányosan 1.5%-ot jelent. Mivel szeptember végén még nem volt tisztázott az elszámolásstatisztikai kérdés, óvatosságból ezt a hatalmas összeget az MNB a tévedések és kihagyások soron szerepeltette, hogy a mérlegoldalak egyezősége meglegyen. A gondolatmenet alapján azonban azt lehetett előre vetíteni, hogy az eddig ismert 8.6-8.8% körülinél magasabb, akár 10%-os is lehet a folyó fizetési mérleg 2004-es, illetve idei GDP-arányos hiánya.

Az MNB már korábban kezdeményezte a külkereskedelmi adatok felülvizsgálatát a KSH-nál, melynek előzetes eredményei december elejére ismertté is váltak. A jelentésben a KSH szakértői leszögezik, hogy "a különböző adatforrásokból (iparstatisztika, mérleg- és áfa-adatok, fizetési mérleg) származó adatok összevetése során, a módszertani különbségek és a jelentési hibák kiszűrése után, az adatok egyezőséget mutatnak. Nem vonható le semmilyen statisztikai adathiányra vonatkozó következtetés". Ez tehát azt jelenti, hogy a KSH szerint az adatok a gyanú ellenére is megfelelnek a valóságnak, bár megjegyzik, hogy "a vizsgálatokat a 2005. évi végleges adatok birtokában folytatni érdemes. Szükség van a reál és pénzügyi folyamatok párhuzamos elemzésére".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MNB szeptember végén még úgy látta, hogy nincs egyezőség az adatok között. A jegybank ismeri a pénzügyi és a tőkemérleg alakulását, illetve a nemzetközi tartalékok változását, és ezekből következtetni lehet a folyó mérleg egyenlegére is. Itt azonban a KSH-tól kapott külkereskedelmi mérleg adatok alapján adódó, és az "alulról" számított folyó deficit-adat között egy 1.2 milliárd eurós eltérést számított. A mérlegegyezőség céljából ezt az összeget a tévedések és kihagyások sorban szerepeltette.

Kíváncsian várjuk, hogy hogyan rendeződik (rendeződik-e) holnap a kérdés, születhet-e megnyugtató "megoldás".

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?