8 °C Budapest

Ma sem nyúlt a kamatszinthez a Monetáris Tanács - 350 bp-os vágás idén

Pénzcentrum
2005. december 19. 14:01

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve mai, idei utolsó ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6.00%-os szintjét - mely megfelel a széleskörű elemzői várakozásoknak. A mai döntés hátteréről 15:00-től sajtótájékoztatóra kerül sor az MNB-ben, melyről élőben tudósítunk. Az idei évben tehát összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A kamatlazítási sorozat októberben akadt el, azaz már a harmadik egymást követő ülésen nem nyúlt a kamatszinthez a testület. A legutóbbi Reuters elemzői felmérés azt valószínűsítette, hogy még januárban sem várható kamatváltoztatás.


2005.12.15 12:00
Ismét egyöntetű kamatvárakozások - még januárban is szélcsend lehet

2005.12.15 14:12
270 feletti forint, 8%-os jövő évi végi kamatszint? - friss elemzői prognózisok

Továbbra is kedvező kilátások

A kiadott közlemény szerint a Monetáris Tanács hazai makrogazdasági folyamatokról alkotott képe a legutóbbi kamat-meghatározó ülése óta érdemben nem változott. A Tanács a legfrissebb adatok alapján középtávon továbbra is alacsony inflációs környezetet és kedvező konjunktúrát vár. A kedvező inflációs kilátásokkal összhangban állnak a háromoldalú tárgyalásokon elfogadott visszafogott 2006-os bérajánlások is.

A novemberi enyhe emelkedés ellenére mind a fogyasztói árak inflációja, mind a maginfláció továbbra is alacsony. Nehéz megítélni, hogy 2006-ban az áfa-csökkentés milyen mértékben csökkenti majd átmenetileg a fogyasztói árindex, de a Tanács véleménye szerint 2007-ben mind a maginfláció, mind a fogyasztói árindex növekedése a 3 százalékos középtávú cél körül alakulhat.

Nem csökkent a bizonytalanság

Az elmúlt időszakban nem csökkent a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját illető bizonytalanság. A Tanács már többször felhívta a figyelmet a fiskális folyamatokból fakadó kockázatokra; e kockázatok tükröződtek abban is, hogy a Fitch hitelminősítő intézet december elején leminősítette a magyar állam forint- és devizaadósságát. Az eszközárakban továbbra is megjelenik a konvergencia folyamatot övező bizonytalanság, a forinthozamok jelentős kockázati felárat tartalmaznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pénzügyi piacokat érintő negatív hazai híreket azonban részben ellensúlyozta az igen kedvező külföldi befektetői környezet. A főbb külföldi jegybankok elmúlt hetekben hozott kamatemelési döntései ellenére a hosszú lejáratú euro- és dollárhozamok továbbra is alacsonyak, erős maradt a feltörekvő piacok kockázatosabb eszközei iránti globális kereslet.

Éber Monetáris Tanács

Mindezek eredőjeként a monetáris kondíciók olyan tartományban mozognak, amelyek segítik, hogy az infláció a cél körül alakuljon. A Tanács a jövőben is fokozott figyelemmel kíséri az egyensúlyi kockázatokat, és amennyiben azok veszélyeztetnék az inflációs cél teljesülését, megteszi a szükséges lépéseket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm