6 °C Budapest

Ma sem nyúlt a kamatszinthez a Monetáris Tanács - 350 bp-os vágás idén

Pénzcentrum
2005. december 19. 14:01

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve mai, idei utolsó ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6.00%-os szintjét - mely megfelel a széleskörű elemzői várakozásoknak. A mai döntés hátteréről 15:00-től sajtótájékoztatóra kerül sor az MNB-ben, melyről élőben tudósítunk. Az idei évben tehát összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A kamatlazítási sorozat októberben akadt el, azaz már a harmadik egymást követő ülésen nem nyúlt a kamatszinthez a testület. A legutóbbi Reuters elemzői felmérés azt valószínűsítette, hogy még januárban sem várható kamatváltoztatás.


2005.12.15 12:00
Ismét egyöntetű kamatvárakozások - még januárban is szélcsend lehet

2005.12.15 14:12
270 feletti forint, 8%-os jövő évi végi kamatszint? - friss elemzői prognózisok

Továbbra is kedvező kilátások

A kiadott közlemény szerint a Monetáris Tanács hazai makrogazdasági folyamatokról alkotott képe a legutóbbi kamat-meghatározó ülése óta érdemben nem változott. A Tanács a legfrissebb adatok alapján középtávon továbbra is alacsony inflációs környezetet és kedvező konjunktúrát vár. A kedvező inflációs kilátásokkal összhangban állnak a háromoldalú tárgyalásokon elfogadott visszafogott 2006-os bérajánlások is.

A novemberi enyhe emelkedés ellenére mind a fogyasztói árak inflációja, mind a maginfláció továbbra is alacsony. Nehéz megítélni, hogy 2006-ban az áfa-csökkentés milyen mértékben csökkenti majd átmenetileg a fogyasztói árindex, de a Tanács véleménye szerint 2007-ben mind a maginfláció, mind a fogyasztói árindex növekedése a 3 százalékos középtávú cél körül alakulhat.

Nem csökkent a bizonytalanság

Az elmúlt időszakban nem csökkent a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját illető bizonytalanság. A Tanács már többször felhívta a figyelmet a fiskális folyamatokból fakadó kockázatokra; e kockázatok tükröződtek abban is, hogy a Fitch hitelminősítő intézet december elején leminősítette a magyar állam forint- és devizaadósságát. Az eszközárakban továbbra is megjelenik a konvergencia folyamatot övező bizonytalanság, a forinthozamok jelentős kockázati felárat tartalmaznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pénzügyi piacokat érintő negatív hazai híreket azonban részben ellensúlyozta az igen kedvező külföldi befektetői környezet. A főbb külföldi jegybankok elmúlt hetekben hozott kamatemelési döntései ellenére a hosszú lejáratú euro- és dollárhozamok továbbra is alacsonyak, erős maradt a feltörekvő piacok kockázatosabb eszközei iránti globális kereslet.

Éber Monetáris Tanács

Mindezek eredőjeként a monetáris kondíciók olyan tartományban mozognak, amelyek segítik, hogy az infláció a cél körül alakuljon. A Tanács a jövőben is fokozott figyelemmel kíséri az egyensúlyi kockázatokat, és amennyiben azok veszélyeztetnék az inflációs cél teljesülését, megteszi a szükséges lépéseket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?