Ma sem nyúlt a kamatszinthez a Monetáris Tanács - 350 bp-os vágás idén

Pénzcentrum
2005. december 19. 14:01

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve mai, idei utolsó ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6.00%-os szintjét - mely megfelel a széleskörű elemzői várakozásoknak. A mai döntés hátteréről 15:00-től sajtótájékoztatóra kerül sor az MNB-ben, melyről élőben tudósítunk. Az idei évben tehát összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A kamatlazítási sorozat októberben akadt el, azaz már a harmadik egymást követő ülésen nem nyúlt a kamatszinthez a testület. A legutóbbi Reuters elemzői felmérés azt valószínűsítette, hogy még januárban sem várható kamatváltoztatás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


2005.12.15 12:00
Ismét egyöntetű kamatvárakozások - még januárban is szélcsend lehet

2005.12.15 14:12
270 feletti forint, 8%-os jövő évi végi kamatszint? - friss elemzői prognózisok

Továbbra is kedvező kilátások

A kiadott közlemény szerint a Monetáris Tanács hazai makrogazdasági folyamatokról alkotott képe a legutóbbi kamat-meghatározó ülése óta érdemben nem változott. A Tanács a legfrissebb adatok alapján középtávon továbbra is alacsony inflációs környezetet és kedvező konjunktúrát vár. A kedvező inflációs kilátásokkal összhangban állnak a háromoldalú tárgyalásokon elfogadott visszafogott 2006-os bérajánlások is.

A novemberi enyhe emelkedés ellenére mind a fogyasztói árak inflációja, mind a maginfláció továbbra is alacsony. Nehéz megítélni, hogy 2006-ban az áfa-csökkentés milyen mértékben csökkenti majd átmenetileg a fogyasztói árindex, de a Tanács véleménye szerint 2007-ben mind a maginfláció, mind a fogyasztói árindex növekedése a 3 százalékos középtávú cél körül alakulhat.

Nem csökkent a bizonytalanság

Az elmúlt időszakban nem csökkent a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját illető bizonytalanság. A Tanács már többször felhívta a figyelmet a fiskális folyamatokból fakadó kockázatokra; e kockázatok tükröződtek abban is, hogy a Fitch hitelminősítő intézet december elején leminősítette a magyar állam forint- és devizaadósságát. Az eszközárakban továbbra is megjelenik a konvergencia folyamatot övező bizonytalanság, a forinthozamok jelentős kockázati felárat tartalmaznak.

A pénzügyi piacokat érintő negatív hazai híreket azonban részben ellensúlyozta az igen kedvező külföldi befektetői környezet. A főbb külföldi jegybankok elmúlt hetekben hozott kamatemelési döntései ellenére a hosszú lejáratú euro- és dollárhozamok továbbra is alacsonyak, erős maradt a feltörekvő piacok kockázatosabb eszközei iránti globális kereslet.

Éber Monetáris Tanács

Mindezek eredőjeként a monetáris kondíciók olyan tartományban mozognak, amelyek segítik, hogy az infláció a cél körül alakuljon. A Tanács a jövőben is fokozott figyelemmel kíséri az egyensúlyi kockázatokat, és amennyiben azok veszélyeztetnék az inflációs cél teljesülését, megteszi a szükséges lépéseket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?