33 °C Budapest

Elemzői kommentárok a tegnapi forintgyengülésre és finanszírozási tervre - irány 260 felé?

Pénzcentrum
2005. december 9. 09:59

A forint tegnap több mint 1%-os gyengülést követően a 255.70-es szinten zárt az euróval szemben, ami 2004. júniusa óta a leggyengébb zárószintnek felel meg. Ma reggel 255.80-256.30 környékén kezdett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, minimálisan erősebben a tegnapi mélypontot jelentő 256.25-ös szintnél. A Goldman Sachs londoni elemzői tegnap napközben, azt követően, hogy a forint reggel áttörte a 255-ös szintet az euróval szemben, forinteladásra hívták fel ügyfeleik figyelmét arra számítva, hogy a magyar fizetőeszköz fokozott gyengülést mutathat. Elemzőik szerint értékelési szempontból a 260-as árfolyamszint körül lehet a forint fair értéke, mely egyben egy újabb forintos technikai szint is lehet. Amennyiben ez is áttörésre kerülne, úgy a forint 270-ig, vagy akár afölé is gyengülhet az euróval szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp

A svéd SEB Bank ma reggeli kommentárja szerint bár összességében a globális kockázatvállalási hajlandóság erőssége miatt a magyar deficit finanszírozása nem jelenthet komolyabb problémát, de ez valószínűleg nem "menti meg" a forintot a további gyengüléstől. A bank szerint technikai szempontból adott a lehetőség a 257.25-ös szint elérésére.

2005.12.08 17:26
256-nál megnyugvó forint, jelentős hozamemelkedések - nyomás a piacra

Will Oswald, a JP Morgan befektetési bank feltörekvő piacokért felelős vezető stratégája szerint az ÁKK tegnapi finanszírozási terve - több mint 60%-kal növekvő nettó forintkötvény-kibocsátás jövőre - további nyomást jelent a magyar kötvénypiacra. A jelentős kínálati többlethez fokozott tőkebeáramlás lenne szükséges a kötvénypiacon, ez azonban valószínűtlen, lévén már most is rekordközeli magasságban van a külföldiek kezében lévő magyar állampapírok állománya (jelenleg 2592 mrd Ft, történelmi csúcs: 2656 mrd Ft).

2005.12.08 15:03
Jelentősen csökken a deviza-, több mint 60%-kal nő a nettó forintkibocsátás jövőre (2.)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) londoni elemzői a finanszírozási tervvel kapcsolatban megjegyezték, hogy a piacon csak kevesen hisznek a jövő évi költségvetés tarthatóságában,. Így a tényleges forrásbevonási számok a tervezettet lényegesen meghaladhatják majd, ami egyértelműen további negatív hangulati tényező a kialakult helyzetben.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) bécsi elemzője, Piotr Chwiejczak reggeli régiós piaci kommentárjában arról ír, hogy még a kedvező harmadik negyedéves GDP-adatok (szerkezet) sem jelenthetnek komolyabb támaszt a forintnak. A szakértő több hetes előretekintésben továbbra is viszonylag optimistán ítéli meg a forint kilátásait, melyet részben a várhatóan stabilizálódó feltörekvő piaci környezettel indokol. Ezzel párhuzamosan azonban ügyfeleinek azt javasolja, hogy amennyiben a forint eléri a 260-as árfolyamszintet, akkor a forinteszközök súlyát az átlagosról átlag alattira csökkentsék.

A Budapest Economics reggeli piaci jelentését készítők szerint mivel nem várható pozitív hír a piacon, ami erősíthetné a forintot, ma további gyengülés következhet. Annak ellenére, hogy a forintban és a hozamgörbe hosszabb végében "látnak értéket" (vételi lehetőség), azt javasolják ügyfeleiknek, hogy addig inkább a "partvonalról" figyeljék az eseményeket, míg a piac meg nem nyugszik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?