14 °C Budapest

Elemzői kommentárok a tegnapi forintgyengülésre és finanszírozási tervre - irány 260 felé?

Pénzcentrum
2005. december 9. 09:59

A forint tegnap több mint 1%-os gyengülést követően a 255.70-es szinten zárt az euróval szemben, ami 2004. júniusa óta a leggyengébb zárószintnek felel meg. Ma reggel 255.80-256.30 környékén kezdett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, minimálisan erősebben a tegnapi mélypontot jelentő 256.25-ös szintnél. A Goldman Sachs londoni elemzői tegnap napközben, azt követően, hogy a forint reggel áttörte a 255-ös szintet az euróval szemben, forinteladásra hívták fel ügyfeleik figyelmét arra számítva, hogy a magyar fizetőeszköz fokozott gyengülést mutathat. Elemzőik szerint értékelési szempontból a 260-as árfolyamszint körül lehet a forint fair értéke, mely egyben egy újabb forintos technikai szint is lehet. Amennyiben ez is áttörésre kerülne, úgy a forint 270-ig, vagy akár afölé is gyengülhet az euróval szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp

A svéd SEB Bank ma reggeli kommentárja szerint bár összességében a globális kockázatvállalási hajlandóság erőssége miatt a magyar deficit finanszírozása nem jelenthet komolyabb problémát, de ez valószínűleg nem "menti meg" a forintot a további gyengüléstől. A bank szerint technikai szempontból adott a lehetőség a 257.25-ös szint elérésére.

2005.12.08 17:26
256-nál megnyugvó forint, jelentős hozamemelkedések - nyomás a piacra

Will Oswald, a JP Morgan befektetési bank feltörekvő piacokért felelős vezető stratégája szerint az ÁKK tegnapi finanszírozási terve - több mint 60%-kal növekvő nettó forintkötvény-kibocsátás jövőre - további nyomást jelent a magyar kötvénypiacra. A jelentős kínálati többlethez fokozott tőkebeáramlás lenne szükséges a kötvénypiacon, ez azonban valószínűtlen, lévén már most is rekordközeli magasságban van a külföldiek kezében lévő magyar állampapírok állománya (jelenleg 2592 mrd Ft, történelmi csúcs: 2656 mrd Ft).

2005.12.08 15:03
Jelentősen csökken a deviza-, több mint 60%-kal nő a nettó forintkibocsátás jövőre (2.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) londoni elemzői a finanszírozási tervvel kapcsolatban megjegyezték, hogy a piacon csak kevesen hisznek a jövő évi költségvetés tarthatóságában,. Így a tényleges forrásbevonási számok a tervezettet lényegesen meghaladhatják majd, ami egyértelműen további negatív hangulati tényező a kialakult helyzetben.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) bécsi elemzője, Piotr Chwiejczak reggeli régiós piaci kommentárjában arról ír, hogy még a kedvező harmadik negyedéves GDP-adatok (szerkezet) sem jelenthetnek komolyabb támaszt a forintnak. A szakértő több hetes előretekintésben továbbra is viszonylag optimistán ítéli meg a forint kilátásait, melyet részben a várhatóan stabilizálódó feltörekvő piaci környezettel indokol. Ezzel párhuzamosan azonban ügyfeleinek azt javasolja, hogy amennyiben a forint eléri a 260-as árfolyamszintet, akkor a forinteszközök súlyát az átlagosról átlag alattira csökkentsék.

A Budapest Economics reggeli piaci jelentését készítők szerint mivel nem várható pozitív hír a piacon, ami erősíthetné a forintot, ma további gyengülés következhet. Annak ellenére, hogy a forintban és a hozamgörbe hosszabb végében "látnak értéket" (vételi lehetőség), azt javasolják ügyfeleiknek, hogy addig inkább a "partvonalról" figyeljék az eseményeket, míg a piac meg nem nyugszik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem