Hatalmas meglepetés a piacon: Szlovákia már az euró előszobájában!

Pénzcentrum
2005. november 28. 09:53

Hatalmas meglepetésre péntek éjféltől Szlovákia is csatlakozott az euró előszobájának nevezett ERM-II árfolyamrendszerhez, így az új EU-tagok közül már csak Csehország, Magyarország és Lengyelország nem tagja annak. A piac a szlovák belépést az előzetes jelzés miatt csak 2006. második negyedévére várta. A várakozásoknál korábbi belépés miatt a középárfolyam (1 euró=38.455 szlovák korona) is gyengébb, mint a várt, mely körül +/-15%-os sávban (azaz 32.7-44.2 SKK/EUR között) mozoghat a piaci árfolyam. Múlt pénteken a középárfolyamnál minimálisan gyengébb szinten, 38.48-38.51-nél zárt a kurzus. Északi szomszédunk tehát erős elköteleződést mutat az euró bevezetésére, mely elviekben már 2007 végén megtörténhetne, de szombaton a szlovák kormányfő és a jegybankelnök jelezte, hogy nem módosult a 2009. január elsejei céldátum. Fokozott rally mutatkozik reggel Szlovákiában, mely a régiós piacokon is érezteteti hatását, a forint is erősödik az euróval szemben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az uniós szabályok szerint az euró bevezetésére készülő országnak legalább két évet kell eltöltenie az ERM-II árfolyam-rendszerben úgy, hogy az árfolyam viszonylagos stabilitást mutasson. A +/-15%-os intervenciós sávhatárokon nemcsak a szlovák, hanem az Európai Központi Bank (EKB) is beavatkozik az árfolyam sávon belül tartása érdekében. A középárfolyamot leértékelni nem szabad, felértékelni viszont igen. Sávon belüli intervenció is engedélyezett. A +/-15%-osnál szűkebb intervenciós sáv is vállalható.

Piaci elemzők szerint a szlovák jegybank várhatóan aszimmetrikus intervenciós sávot fog tolerálni, azaz a korona felértékelődését a 15%-os sávhatárig engedheti, míg a leértékelődésnél 2.25%-nál (39.32 SKK/EUR) nem fog többet engedélyezni (erre utal a legutóbbi, októberi intervenció a 39.20-as árfolyamszinten).

Bölcs döntés - miért is?

Az azonnali piaci kommentárok a váratlanság ellenére bölcs döntésnek nevezik a Szlovák és az Európai Központi Bank megállapodását az ERM-II-be való belépésről. Ennek egyik legfőbb oka, hogy 2006 szeptemberében parlamenti választások következnek Szlovákiában, de elképzelhető előrehozott referendum is már jövő tavasszal. Jelenleg két populista párt vezet a közvélemény-kutatásokon, így a választások közeledtével az ígérgetések miatt fokozottan volatilis korona/euró árfolyamra lehet számítani. Ez megnehezíthetné a megfelelő ERM-II középárfolyam eltalálását (ami a 7 eddig csatlakozott új EU-tagország példája alapján az aktuális piaci árfolyamhoz igen közel esik).

Emellett azért is bölcsnek mondható, mert az EKB a kamatemelési ciklusának megkezdése küszöbén áll, mely a szlovák jegybanknak akár komoly fejtörést is okozhat, hogy hogyan tovább a jelenleg 3%-on álló szlovák ráta vonatkozásában. Holnap kamatdöntő ülést tart a szlovák jegybank. Az eddigi várakozások alapján a fokozódó inflációs nyomás miatt kamatemelésre számított több piaci szereplő, de elképzelhető, hogy a vártnál korábbi ERM-II-belépés miatt változatlan marad a ráta. Szlovákiában jelenleg a gyors bérnövekedés miatti erősödő inflációs nyomás az egyik legnagyobb probléma.

Az utóbbi időszakban jórészt a lengyel politikai és a magyar államháztartási fejlemények miatt nőtt a régióval kapcsolatos bizonytalanság, az elvárt kockázati felár. Ez Szlovákiában is éreztette hatását ("fertőződés"). Az ERM-II-csatlakozás jelentősen csökkentheti a szlovák piaccal kapcsolatos specifikus kockázatokat, emellett várhatóan a szlovák korona egyre inkább érzéketlen lesz a régiós bizonytalanságokra.

További koronaerősödés várható

Ma reggel azonnali piaci reakcióként a korona bő 1%-ot erősödött az euróval szemben, és egészen a 38-as határig szaladtak a jegyzések. Elemzők szerint a most rögzített 38.455-ös ERM-II középárfolyamnál erősebb, 36 körüli lehet majd a korona/euró átváltási árfolyam 2009-től.

A szlovákok vártnál előbbi ERM-csatlakozása azt jelenti, hogy a korona bő 3 évet fog eltölteni az új árfolyam-rendszerben. Ez igen hasznos tapasztalatokat adhat majd az árfolyam-alakulás és a jegybankok (szlovák és EKB) reakciói tekintetében az évtized vége felé az ERM-II-be belépni készülő Csehországnak, Lengyelországnak és Magyarországnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20