14 °C Budapest

Hatalmas meglepetés a piacon: Szlovákia már az euró előszobájában!

Pénzcentrum
2005. november 28. 09:53

Hatalmas meglepetésre péntek éjféltől Szlovákia is csatlakozott az euró előszobájának nevezett ERM-II árfolyamrendszerhez, így az új EU-tagok közül már csak Csehország, Magyarország és Lengyelország nem tagja annak. A piac a szlovák belépést az előzetes jelzés miatt csak 2006. második negyedévére várta. A várakozásoknál korábbi belépés miatt a középárfolyam (1 euró=38.455 szlovák korona) is gyengébb, mint a várt, mely körül +/-15%-os sávban (azaz 32.7-44.2 SKK/EUR között) mozoghat a piaci árfolyam. Múlt pénteken a középárfolyamnál minimálisan gyengébb szinten, 38.48-38.51-nél zárt a kurzus. Északi szomszédunk tehát erős elköteleződést mutat az euró bevezetésére, mely elviekben már 2007 végén megtörténhetne, de szombaton a szlovák kormányfő és a jegybankelnök jelezte, hogy nem módosult a 2009. január elsejei céldátum. Fokozott rally mutatkozik reggel Szlovákiában, mely a régiós piacokon is érezteteti hatását, a forint is erősödik az euróval szemben.

Az uniós szabályok szerint az euró bevezetésére készülő országnak legalább két évet kell eltöltenie az ERM-II árfolyam-rendszerben úgy, hogy az árfolyam viszonylagos stabilitást mutasson. A +/-15%-os intervenciós sávhatárokon nemcsak a szlovák, hanem az Európai Központi Bank (EKB) is beavatkozik az árfolyam sávon belül tartása érdekében. A középárfolyamot leértékelni nem szabad, felértékelni viszont igen. Sávon belüli intervenció is engedélyezett. A +/-15%-osnál szűkebb intervenciós sáv is vállalható.

Piaci elemzők szerint a szlovák jegybank várhatóan aszimmetrikus intervenciós sávot fog tolerálni, azaz a korona felértékelődését a 15%-os sávhatárig engedheti, míg a leértékelődésnél 2.25%-nál (39.32 SKK/EUR) nem fog többet engedélyezni (erre utal a legutóbbi, októberi intervenció a 39.20-as árfolyamszinten).

Bölcs döntés - miért is?

Az azonnali piaci kommentárok a váratlanság ellenére bölcs döntésnek nevezik a Szlovák és az Európai Központi Bank megállapodását az ERM-II-be való belépésről. Ennek egyik legfőbb oka, hogy 2006 szeptemberében parlamenti választások következnek Szlovákiában, de elképzelhető előrehozott referendum is már jövő tavasszal. Jelenleg két populista párt vezet a közvélemény-kutatásokon, így a választások közeledtével az ígérgetések miatt fokozottan volatilis korona/euró árfolyamra lehet számítani. Ez megnehezíthetné a megfelelő ERM-II középárfolyam eltalálását (ami a 7 eddig csatlakozott új EU-tagország példája alapján az aktuális piaci árfolyamhoz igen közel esik).

Emellett azért is bölcsnek mondható, mert az EKB a kamatemelési ciklusának megkezdése küszöbén áll, mely a szlovák jegybanknak akár komoly fejtörést is okozhat, hogy hogyan tovább a jelenleg 3%-on álló szlovák ráta vonatkozásában. Holnap kamatdöntő ülést tart a szlovák jegybank. Az eddigi várakozások alapján a fokozódó inflációs nyomás miatt kamatemelésre számított több piaci szereplő, de elképzelhető, hogy a vártnál korábbi ERM-II-belépés miatt változatlan marad a ráta. Szlovákiában jelenleg a gyors bérnövekedés miatti erősödő inflációs nyomás az egyik legnagyobb probléma.

Az utóbbi időszakban jórészt a lengyel politikai és a magyar államháztartási fejlemények miatt nőtt a régióval kapcsolatos bizonytalanság, az elvárt kockázati felár. Ez Szlovákiában is éreztette hatását ("fertőződés"). Az ERM-II-csatlakozás jelentősen csökkentheti a szlovák piaccal kapcsolatos specifikus kockázatokat, emellett várhatóan a szlovák korona egyre inkább érzéketlen lesz a régiós bizonytalanságokra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

További koronaerősödés várható

Ma reggel azonnali piaci reakcióként a korona bő 1%-ot erősödött az euróval szemben, és egészen a 38-as határig szaladtak a jegyzések. Elemzők szerint a most rögzített 38.455-ös ERM-II középárfolyamnál erősebb, 36 körüli lehet majd a korona/euró átváltási árfolyam 2009-től.

A szlovákok vártnál előbbi ERM-csatlakozása azt jelenti, hogy a korona bő 3 évet fog eltölteni az új árfolyam-rendszerben. Ez igen hasznos tapasztalatokat adhat majd az árfolyam-alakulás és a jegybankok (szlovák és EKB) reakciói tekintetében az évtized vége felé az ERM-II-be belépni készülő Csehországnak, Lengyelországnak és Magyarországnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem