Hatalmas meglepetés a piacon: Szlovákia már az euró előszobájában!

Pénzcentrum
2005. november 28. 09:53

Hatalmas meglepetésre péntek éjféltől Szlovákia is csatlakozott az euró előszobájának nevezett ERM-II árfolyamrendszerhez, így az új EU-tagok közül már csak Csehország, Magyarország és Lengyelország nem tagja annak. A piac a szlovák belépést az előzetes jelzés miatt csak 2006. második negyedévére várta. A várakozásoknál korábbi belépés miatt a középárfolyam (1 euró=38.455 szlovák korona) is gyengébb, mint a várt, mely körül +/-15%-os sávban (azaz 32.7-44.2 SKK/EUR között) mozoghat a piaci árfolyam. Múlt pénteken a középárfolyamnál minimálisan gyengébb szinten, 38.48-38.51-nél zárt a kurzus. Északi szomszédunk tehát erős elköteleződést mutat az euró bevezetésére, mely elviekben már 2007 végén megtörténhetne, de szombaton a szlovák kormányfő és a jegybankelnök jelezte, hogy nem módosult a 2009. január elsejei céldátum. Fokozott rally mutatkozik reggel Szlovákiában, mely a régiós piacokon is érezteteti hatását, a forint is erősödik az euróval szemben.

Az uniós szabályok szerint az euró bevezetésére készülő országnak legalább két évet kell eltöltenie az ERM-II árfolyam-rendszerben úgy, hogy az árfolyam viszonylagos stabilitást mutasson. A +/-15%-os intervenciós sávhatárokon nemcsak a szlovák, hanem az Európai Központi Bank (EKB) is beavatkozik az árfolyam sávon belül tartása érdekében. A középárfolyamot leértékelni nem szabad, felértékelni viszont igen. Sávon belüli intervenció is engedélyezett. A +/-15%-osnál szűkebb intervenciós sáv is vállalható.

Piaci elemzők szerint a szlovák jegybank várhatóan aszimmetrikus intervenciós sávot fog tolerálni, azaz a korona felértékelődését a 15%-os sávhatárig engedheti, míg a leértékelődésnél 2.25%-nál (39.32 SKK/EUR) nem fog többet engedélyezni (erre utal a legutóbbi, októberi intervenció a 39.20-as árfolyamszinten).

Bölcs döntés - miért is?

Az azonnali piaci kommentárok a váratlanság ellenére bölcs döntésnek nevezik a Szlovák és az Európai Központi Bank megállapodását az ERM-II-be való belépésről. Ennek egyik legfőbb oka, hogy 2006 szeptemberében parlamenti választások következnek Szlovákiában, de elképzelhető előrehozott referendum is már jövő tavasszal. Jelenleg két populista párt vezet a közvélemény-kutatásokon, így a választások közeledtével az ígérgetések miatt fokozottan volatilis korona/euró árfolyamra lehet számítani. Ez megnehezíthetné a megfelelő ERM-II középárfolyam eltalálását (ami a 7 eddig csatlakozott új EU-tagország példája alapján az aktuális piaci árfolyamhoz igen közel esik).

Emellett azért is bölcsnek mondható, mert az EKB a kamatemelési ciklusának megkezdése küszöbén áll, mely a szlovák jegybanknak akár komoly fejtörést is okozhat, hogy hogyan tovább a jelenleg 3%-on álló szlovák ráta vonatkozásában. Holnap kamatdöntő ülést tart a szlovák jegybank. Az eddigi várakozások alapján a fokozódó inflációs nyomás miatt kamatemelésre számított több piaci szereplő, de elképzelhető, hogy a vártnál korábbi ERM-II-belépés miatt változatlan marad a ráta. Szlovákiában jelenleg a gyors bérnövekedés miatti erősödő inflációs nyomás az egyik legnagyobb probléma.

Az utóbbi időszakban jórészt a lengyel politikai és a magyar államháztartási fejlemények miatt nőtt a régióval kapcsolatos bizonytalanság, az elvárt kockázati felár. Ez Szlovákiában is éreztette hatását ("fertőződés"). Az ERM-II-csatlakozás jelentősen csökkentheti a szlovák piaccal kapcsolatos specifikus kockázatokat, emellett várhatóan a szlovák korona egyre inkább érzéketlen lesz a régiós bizonytalanságokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További koronaerősödés várható

Ma reggel azonnali piaci reakcióként a korona bő 1%-ot erősödött az euróval szemben, és egészen a 38-as határig szaladtak a jegyzések. Elemzők szerint a most rögzített 38.455-ös ERM-II középárfolyamnál erősebb, 36 körüli lehet majd a korona/euró átváltási árfolyam 2009-től.

A szlovákok vártnál előbbi ERM-csatlakozása azt jelenti, hogy a korona bő 3 évet fog eltölteni az új árfolyam-rendszerben. Ez igen hasznos tapasztalatokat adhat majd az árfolyam-alakulás és a jegybankok (szlovák és EKB) reakciói tekintetében az évtized vége felé az ERM-II-be belépni készülő Csehországnak, Lengyelországnak és Magyarországnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem