21 °C Budapest

Járai: úgy kell bemutatni a gazdaságot, amilyen az valójában

Pénzcentrum
2005. november 24. 11:55

A gazdasági felmérések szerepét, fontosságát értékelte Járai Zsigmond nyitóelőadásában a Reuters rendezvényén. Megítélése szerint különös hangsúlyt kell fektetni a transzparenciára és a hitelességre.


Sok felmérés létezik, ebből egyik a Reuters rendszeres pollja - mondta Járai Zsigmond. Az MNB több felmérést is figyel, ezekből igyekszik hasznos következtetést levonni. Járai szerint túlpolitizált sok információ a magyar gazdaságról. Túlpolitizál a bürokrácia, a sajtó, a hivatalos politika. Az MNB igyekszik elemzéseiben ezektől az adatokat megtisztítani.

A lehetséges maximális átláthatóság és hitelesség elérése a cél az MNB tevékenységében - mondta Járai. Az MNB elemzői és vezetői igyekeznek, hogy úgy mutassák be a gazdaság helyzetét, amilyen az valójában. Természetesen ebben benne van a tévedés lehetősége, de ezt igyekeznek minimalizálni - állította a jegybankelnök. Járai elismerte, hogy a helyzet konfliktusos a PM és az MNB között, valószínű a kommunikációs kritikák gyökere is ez. Járai itt elsősorban az autópálya-finanszírozás kérdéskörét emelte ki.

Az MNB-elnök szólt az euró bevezetéséről és az ehhez kapcsolódó politikai felelősségről. Járai szerint valószínű, hogy a bevezetéshez közeledve, illetve ahhoz kapcsolódóan félni fog a lakosság, magasabb inflációt fog érzékelni, de az előnyöket a jegybank többnek véli. A jegybankelnök elmondta, hogy 2001-ben készült egy MNB tanulmány, mely ezt egyértelműen alátámasztja. Rossz a reformok szükségességét az euróval, az európai követelményekkel késleltetni - vélte a jegybank elnöke. A politikusok felelőssége, hogy felkészítsék a lakosságot, a vállalatokat a várható következményekre - vélte Járai.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35