33 °C Budapest

Megaberuházók toplistája - mennyire kellett a zsebünkbe nyúlni értük?

Pénzcentrum
2005. november 3. 14:43

Az elmúlt napokban a Hankook 132 milliárd forintos dunaújvárosi beruházása kapcsán ismét a figyelem középpontjába került a külföldi nagybefektetők Magyarországra vonzásának anyagi háttere. A dél-koreai cég hazánk mellett döntésének hátteréről a sajtóból egyelőre annyi tudható, hogy kb. 12 milliárd forintot tett ki a közvetlen beruházásösztönzés, az adókedvezmények és az infrastrukturális fejlesztések csomagja. A szerződéskötést követően 60 napon belül az előírások szerint nyilvánosságra kell hozni a felajánlott támogatás részleteit, így bizonyára még idén kiderül a Hankook-projekt háttere. Addig azonban marad a múltba nézés, a legnagyobb beruházók, illetve a nekik juttatott támogatások rangsorba állítása.


A Hankooké minden idők második legnagyobb magyarországi beruházását jelenti, ha az induló összeget nézzük. A napokban aláírt szerződés tehát valóban komoly jelentőséggel bír az igen erős, a külföldi befektetők kegyeiért vívott régiós küzdelemben.

2005.11.02 09:11
Megemelt Hankook-befektetés, további (nagy)beruházások a láthatáron


A második táblázatban azt is láthatjuk, hogy az induló összegeknél "jeleskedő" külföldiek később további jelentős összegeket fektettek be Magyarországon. Így az előregondolkodás, illetve a hosszabb távú hatások (beszállítói kapcsolatok, kkv-k erősítése, multiplikátor-hatások) miatt is érdemes volt a dél-koreai cég kegyeiért versenyezni, de persze nem minden áron. A túlzott mértékű támogatásra utaló vádakat Kóka János visszautasította és jelezte, hogy a képzett magyar munkaerő és a kedvező infrastrukturális feltételek voltak a döntőek a gumiabroncsgyár Dunaújvárosba vonzásában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az alábbi, a Magyar Hírlap által készített összeállításból láthatjuk, hogy amennyiben helyt állóak a 12 milliárd forintos állami ösztönző-csomagról szóló Hankook-beruházási hírek, akkor az más (kisebb nagyságrendű) projektekhez képest igencsak kiemelkedő összeget jelentene. A lap számításai szerint idén és tavaly a gazdasági tárca összesen tizenkét társaságnak osztott ki 35 milliárd forintnyi támogatást 220 milliárdos beruházásra.

Korábban Magyarországon csak macerás és időigényes pályázással, illetve adókedvezmény formájában kaphattak állami támogatást a külföldi multinacionális cégek. Felismerve, hogy ez nem vonzó a befektetőknek, a gazdasági tárca egyre rugalmasabbá, végül testre szabhatóvá alakította át a támogatási rendszert. Az MH információi szerint a stratégiaváltás bevált, ezt az is mutatja, hogy a szlovák beruházásösztönzési szakemberek Magyarországra készülnek, hogy itt tanulmányozzák a támogatásokat. Szakértők szerint a magyar rendszer nagy előnye, hogy gyors.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?