Megaberuházók toplistája - mennyire kellett a zsebünkbe nyúlni értük?

Pénzcentrum
2005. november 3. 14:43

Az elmúlt napokban a Hankook 132 milliárd forintos dunaújvárosi beruházása kapcsán ismét a figyelem középpontjába került a külföldi nagybefektetők Magyarországra vonzásának anyagi háttere. A dél-koreai cég hazánk mellett döntésének hátteréről a sajtóból egyelőre annyi tudható, hogy kb. 12 milliárd forintot tett ki a közvetlen beruházásösztönzés, az adókedvezmények és az infrastrukturális fejlesztések csomagja. A szerződéskötést követően 60 napon belül az előírások szerint nyilvánosságra kell hozni a felajánlott támogatás részleteit, így bizonyára még idén kiderül a Hankook-projekt háttere. Addig azonban marad a múltba nézés, a legnagyobb beruházók, illetve a nekik juttatott támogatások rangsorba állítása.


A Hankooké minden idők második legnagyobb magyarországi beruházását jelenti, ha az induló összeget nézzük. A napokban aláírt szerződés tehát valóban komoly jelentőséggel bír az igen erős, a külföldi befektetők kegyeiért vívott régiós küzdelemben.

2005.11.02 09:11
Megemelt Hankook-befektetés, további (nagy)beruházások a láthatáron


A második táblázatban azt is láthatjuk, hogy az induló összegeknél "jeleskedő" külföldiek később további jelentős összegeket fektettek be Magyarországon. Így az előregondolkodás, illetve a hosszabb távú hatások (beszállítói kapcsolatok, kkv-k erősítése, multiplikátor-hatások) miatt is érdemes volt a dél-koreai cég kegyeiért versenyezni, de persze nem minden áron. A túlzott mértékű támogatásra utaló vádakat Kóka János visszautasította és jelezte, hogy a képzett magyar munkaerő és a kedvező infrastrukturális feltételek voltak a döntőek a gumiabroncsgyár Dunaújvárosba vonzásában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az alábbi, a Magyar Hírlap által készített összeállításból láthatjuk, hogy amennyiben helyt állóak a 12 milliárd forintos állami ösztönző-csomagról szóló Hankook-beruházási hírek, akkor az más (kisebb nagyságrendű) projektekhez képest igencsak kiemelkedő összeget jelentene. A lap számításai szerint idén és tavaly a gazdasági tárca összesen tizenkét társaságnak osztott ki 35 milliárd forintnyi támogatást 220 milliárdos beruházásra.

Korábban Magyarországon csak macerás és időigényes pályázással, illetve adókedvezmény formájában kaphattak állami támogatást a külföldi multinacionális cégek. Felismerve, hogy ez nem vonzó a befektetőknek, a gazdasági tárca egyre rugalmasabbá, végül testre szabhatóvá alakította át a támogatási rendszert. Az MH információi szerint a stratégiaváltás bevált, ezt az is mutatja, hogy a szlovák beruházásösztönzési szakemberek Magyarországra készülnek, hogy itt tanulmányozzák a támogatásokat. Szakértők szerint a magyar rendszer nagy előnye, hogy gyors.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?