-2 °C Budapest

Megaberuházók toplistája - mennyire kellett a zsebünkbe nyúlni értük?

Pénzcentrum
2005. november 3. 14:43

Az elmúlt napokban a Hankook 132 milliárd forintos dunaújvárosi beruházása kapcsán ismét a figyelem középpontjába került a külföldi nagybefektetők Magyarországra vonzásának anyagi háttere. A dél-koreai cég hazánk mellett döntésének hátteréről a sajtóból egyelőre annyi tudható, hogy kb. 12 milliárd forintot tett ki a közvetlen beruházásösztönzés, az adókedvezmények és az infrastrukturális fejlesztések csomagja. A szerződéskötést követően 60 napon belül az előírások szerint nyilvánosságra kell hozni a felajánlott támogatás részleteit, így bizonyára még idén kiderül a Hankook-projekt háttere. Addig azonban marad a múltba nézés, a legnagyobb beruházók, illetve a nekik juttatott támogatások rangsorba állítása.


A Hankooké minden idők második legnagyobb magyarországi beruházását jelenti, ha az induló összeget nézzük. A napokban aláírt szerződés tehát valóban komoly jelentőséggel bír az igen erős, a külföldi befektetők kegyeiért vívott régiós küzdelemben.

2005.11.02 09:11
Megemelt Hankook-befektetés, további (nagy)beruházások a láthatáron


A második táblázatban azt is láthatjuk, hogy az induló összegeknél "jeleskedő" külföldiek később további jelentős összegeket fektettek be Magyarországon. Így az előregondolkodás, illetve a hosszabb távú hatások (beszállítói kapcsolatok, kkv-k erősítése, multiplikátor-hatások) miatt is érdemes volt a dél-koreai cég kegyeiért versenyezni, de persze nem minden áron. A túlzott mértékű támogatásra utaló vádakat Kóka János visszautasította és jelezte, hogy a képzett magyar munkaerő és a kedvező infrastrukturális feltételek voltak a döntőek a gumiabroncsgyár Dunaújvárosba vonzásában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az alábbi, a Magyar Hírlap által készített összeállításból láthatjuk, hogy amennyiben helyt állóak a 12 milliárd forintos állami ösztönző-csomagról szóló Hankook-beruházási hírek, akkor az más (kisebb nagyságrendű) projektekhez képest igencsak kiemelkedő összeget jelentene. A lap számításai szerint idén és tavaly a gazdasági tárca összesen tizenkét társaságnak osztott ki 35 milliárd forintnyi támogatást 220 milliárdos beruházásra.

Korábban Magyarországon csak macerás és időigényes pályázással, illetve adókedvezmény formájában kaphattak állami támogatást a külföldi multinacionális cégek. Felismerve, hogy ez nem vonzó a befektetőknek, a gazdasági tárca egyre rugalmasabbá, végül testre szabhatóvá alakította át a támogatási rendszert. Az MH információi szerint a stratégiaváltás bevált, ezt az is mutatja, hogy a szlovák beruházásösztönzési szakemberek Magyarországra készülnek, hogy itt tanulmányozzák a támogatásokat. Szakértők szerint a magyar rendszer nagy előnye, hogy gyors.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem